Actualitat Diària

L’Ajuntament de la Vall d’Uixó ja tramita la nova Renda Valenciana d’Inclusió del Consell impulsada pel Gorvern del Botànic

ActualitatDiària

L’Ajuntament de la Vall d’Uixó tramita ja la Renda Valenciana d’Inclusió, que substitueix i millora l’actual Renda Garantida de Ciutadania. És una mesura impulsada pel Govern valencià però que es gestionarà des de l’àmbit municipal. Així, tal com ha explicat el regidor de Serveis Socials i primer tinent d’alcalde, “aquesta mesura suposarà una major autonomia i una millora dels drets de tots”, ja que permetrà que “qualsevol persona al nostre territori pugui tenir una vida digna i tingui garantides les condicions bàsiques que es necessiten en el dia a dia”.

L’any 2017 van obtenir aquesta ajuda, que ara es transforma, 150 famílies de la Vall d’Uixó. La Renda Valenciana d’Inclusió suposa una ajuda mensual de 257 a 809 euros, a la qual es pot sumar una subvenció d’habitatge fins a superar els 1.000 euros al mes. Aquestes prestacions socials tenen una durada de tres anys, renovables si es mantenen les condicions, a diferència de l’anterior renda “que calia anar sol·licitant-la cada any”. La previsió és que els pagaments puguin iniciar-se en el mes de setembre, encara que després de la seva aprovació tindrà caràcter retroactiu i la data que constarà serà la del registre del moment en el qual es va presentar la sol·licitud”, ha assenyalat Llorente.

Per la seva banda, la coordinadora de Serveis Socials, Emilia Miguel, ha desgranat les qüestions més tècniques d’aquesta nova Renda Valenciana d’Inclusió, ja que quatre modalitats: dos quan no existeix cap tipus d’ingrés i altres dues complementàries dels ingressos que es rebin per treball o altres prestacions (discapacitat, viduïtat, etc). Aquestes dues últimes entraran en vigència a partir de l’any 2019.

Actualment les que ja es poden sol·licitar a través de la Regidoria de Serveis Socials (demanant cita amb una treballadora social) són la la renda garantida d’ingressos mínims la renda garantida d’inclusió social. En el primer cas, no hi ha cap condicionant “i tan solament es fa el càlcul de si hi ha algun ben patrimonial en relació als membres de la unitat familiar”. I en el segon cas es planteja un pla d’inclusió o inserció laboral, la modalitat que es recomana.

En aquest sentit, Miguel ha indicat que, segons els barems, “en una família d’un sol membre que no estigui en actiu i sense ingressos li correspondrien 257 euros”. Mentre que si hi ha un pla d’inserció laboral “se li abonarien de 515 euros”. Això implica que “tots els membres de la unitat familiar que no estan en actiu estan disposats a fer aquest pla d’inserció”. L’objectiu final d’aquest programa és “prevenir el risc d’exclusió social i cobrir que totes les famílies tinguin cobertes les necessitats bàsiques”.