Labora crearà microclusters sectorials per a adaptar l’oferta formativa a la demanda de cada comarca

654

Actualitat Diària

Labora, el Servei Valencià d’Ocupació i Formació, crearà microclusters sectorials o comarcals per a adaptar l’oferta formativa a la demanda empresarial de cada entorn.

Aquesta és una de les quatre experiències d’Innovació que han sorgit de la Xarxa Innova en el marc del programa ‘Escola Valenciana d’Innovació Labora-Universitat de València’ que impulsen, conjuntament, la Subdirecció General de Formació Professional per a l’Ocupació i la Càtedra Innova Labora – Universitat de València (consultar ací).

“La Xarxa Innova és un instrument que pretén connectar intraemprenedors i intraemprenedors públics per a liderar processos Innovadors en les nostres administracions i impulsar nous espais de connexió entre ciutadans, col·lectius, tècnics i polítics, per a desenvolupar nous productes i serveis en l’àrea de la formació professional per a l’ocupació”, ha explicat el codirector de la Càtedra Innova Labora-UV, Rafa García.

Els microclusters Labora sobre coneixement i ocupació qualificada són un nou concepte d’Innovació en col·Laboració centrat en la millora de la competitivitat d’un sector productiu o territori específic, recolzant-se en la Innovació oberta per al codiseny en escenaris reals de serveis i productes formatius específics.

La creació d’una comunitat de coneixement

“Amb aquesta iniciativa es persegueix aprofitar l’oportunitat de concentració geogràfica comarcal d’empreses, institucions educatives, universitats, personal docent expert, Espai Labora i centres Labora Formació per a generar una comunitat de coneixement que possibilite la trobada i la col·Laboració entre l’administració i companyies que requereixen treballadors qualificats”, ha afegit el director del Centre Integrat de Formació Professional de Catarroja, Rafa García.

El dimarts, a iniciativa del Centre Integrat de Formació Professional de Catarroja i dels Espai Labora, s’ha celebrat el primer desdejuni de treball que va comptar amb la presència del consell de Fevama, la Federació Empresarial de la Fusta i el Moble de la Comunitat Valenciana. L’objectiu d’aquesta trobada, que ha conclòs amb una visita als tallers de CIPFP Catarroja, ha sigut plantejar la iniciativa a les empreses del sector.

“El propòsit és explorar amb el sector diverses actuacions que milloren l’adaptació de les iniciatives de l’administració a les característiques del mercat de treball, afavorint la incorporació de ciutadans amb una formació més concorde a les necessitats de les empreses”, ha exposat Navarro.

Aquest esdeveniment compta també amb el suport de la Càtedra Innova Labora-Universitat de València, mitjançant el programa Escola Valenciana d’Innovació Labora – Universitat de València (EVInnova). Un programa que està dirigit a les treballadores i els treballadors públics de Labora involucrats en els processos de disseny, implementació i avaluació de la formació professional per a l’ocupació.

Innovació en Formació Professional

Cada dia són més les empreses que valoren la Formació Professional a l’hora de contractar a més persones en els seus equips. Així, segons dades d’Infoempleo-Adecco, per primera vegada en nou anys les ofertes que requereixen un títol de Formació Professional (42%) superen a les que demanden un títol universitari (38,5%). El mercat valora cada dia més la informació pràctica i ajustada a les necessitats. No obstant això, s’ha detectat que les empreses no saben on buscar al personal tècnic preparat.

En l’actualitat hi ha molts llocs que ofereixen Formació Professional: Centres Integrats de Formació Professional; centres de Referència Nacional; centres propis Labora; centres o entitats de formació públics o privats acreditats i empreses.

“A més de les competències pròpies de les titulacions, les empreses necessiten personal amb altres competències en termes de coneixements, habilitats i actituds diferents de les que ofereix un certificat… Oferir diferents especialitats formatives, que complementen la formació de l’alumnat ajustada a la necessitat real de l’empresa en temps real, compensar necessitats i oferta, és la nostra meta”, ha declarat el director del CIPFP Catarroja.

Amb aquest espai es vol donar resposta a les necessitats de formació demandades per les empreses, incloent-hi a més les tecnologies 4.0, especialitzacions tècniques (gruistes, homologacions de soldadura…), RA (Realitat Augmentada), RV (Realitat Virtual), Visió Artificial, robots col·Laboratius, etc.

La Càtedra Innova Labora-UV té per objecte posar en marxa una línia d’I+D+i d’excel·lència, especialitzada en formació per a l’ocupació i col·Laborar amb els plans de formació de Labora per a afavorir la creació d’un nou coneixement i de bones pràctiques Innovadores en aquesta àrea dins de la Comunitat Valenciana.

Amb aquesta mena d’iniciatives, el Servei Valencià d’Ocupació i Formació pretén oferir una formació de qualitat, útil, més concorde al mercat Laboral i a les necessitats actuals dins del termini i en la forma escaient de les persones desocupades perquè puguen millorar les seues possibilitats de trobar ocupació.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací