Actualitat Diària

La Unió denuncia la llavor de l’UE en el control dels cítrics importats de tercers països

Actualitat Diària

LA UNIÓ de Llauradors lamenta la gran hipocresia que empra una vegada més la Comissió Europea en les respostes que realitza, com és el cas d’una recent a les eurodiputades socialistes espanyoles Inmaculada Rodríguez-Piñero i Clara Aguilera, sobre la detecció de plaguicides en cítrics procedents de Sud-àfrica l’ús dels quals està prohibit per part dels llauradors europeus, tal com ja va denunciar aquesta organització mitjançant proves analítiques.

La Comissió Europea llança pilotes fora en la seua contestació i indica que els Estats membres són els responsables de dur a terme els controls oficials dels aliments i pinsos importats a la UE tenint en compte criteris basats en el risc. Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, afirma que “les autoritats comunitàries donen una vegada més proves del seu cinisme i quan alguna cosa els interessa ho controlen, però quan es tracta d’una qüestió conflictiva es llaven les mans i tiren les culpes a uns altres, màximament quan parlem a més de temes que li competeixen”.

LA UNIÓ assenyala que això de tota manera se solucionaria amb l’adopció de mesures urgents i transparents sobre aquest tema i en aquest sentit reclama agilitat a la Comissió Europea per a la implantació, dins de l’estratègia “De la granja a la taula”, de la reciprocitat d’ús dels productes fitosanitaris i de les formes de producció per a tots, no sols per als llauradors europeus. “Els qui accepten aquestes formes i aquests usos com nosaltres per a entrar els seus productes a Europa bé, i als que no doncs cap endarrere. No podem ser sempre els pagans”, assevera Peris.

Peris afirma que “ens imposen des de la Unió Europea unes formes de producció amb els estàndards més estrictes a nivell mundial, tot amb l’objectiu de millorar la seguretat dels consumidors i els aspectes ambientals, que no ens sembla malament, però sempre que fóra igual per a tots perquè així estem en una situació de competència deslleial i amb un increment de costos a causa de l’ús desigual de productes fitosanitaris respecte als de tercers països”.

LA UNIÓ també indica que, en lloc d’evitar responsabilitats, la Comissió Europea hauria d’augmentar els pressupostos perquè els Estats membres puguen elevar el volum d’inspeccions amb controls periòdics dels productes importats. També que foren més periòdiques les auditories a tercers països, perquè la pròpia Comissió Europea reconeix que l’última efectuada a Sud-àfrica va tindre lloc en 2016 i la pròxima no serà ja fins a 2021.

Així, el secretari general de LA UNIÓ considera que “la Comissió Europea hauria de vetlar pels interessos de la ciutadania i que jo sàpia els llauradors i ramaders continuem formant part d’aquesta. Tenim continus problemes per a combatre les plagues davant la reducció gradual dels productes fitosanitaris existents, fem l’esforç de cultivar amb costos cada vegada més elevats per això, no ens neguem a emprar pesticides més sostenibles i segurs, apostar per les pràctiques biològiques com a mètode de lluita, però no pot ser que tot recaiga a compte nostre”.

LA UNIÓ confia que les bones paraules de la Comissió Europea sobre el fet d’avaluar les sol·licituds de toleràncies en la importació per a substàncies plaguicides que han deixat d’estar aprovades a la UE, no siga una vegada més una declaració d’intencions i es convertisca en una realitat.