Actualitat Diària

La Unió lluita per a que les botelles d’oli no desapareguen de l’hosteleria i la restauració

Busca que la Generalitat prenga nota de la iniciativa duta a terme pel Govern de Balears i no es prioritze l’ús indiscriminat de monodosi

Actualitat Diària

La Unió de Llauradors ha sol·licitat a la Generalitat -a través de la Conselleria d’Agricultura-que realitze una campanya en la Comunitat Valenciana com la del Govern de Balears per a promocionar l’ús de botelles d’oli en l’hostaleria i la restauració i no es prioritze l’ús indiscriminat de monodosi com s’està fent ja que evita la diversitat, perjudica la qualitat perquè molts d’ells no són verges extra i no es redueix l’impacte ambiental que generen els envasos d’un sol ús.

L’ús massiu de les monodosi d’oli beneficia a les grans corporacions olivareres que tenen una gran capacitat inversora i crea un greu perjudici a la major part de productors i envasadors de la Comunitat Valenciana al no poder competir en igualtat de condicions. No és estrany acudir ara a qualsevol restaurant o bar de la nostra comunitat autònoma i observar que tenen les mateixes monodosi en la major part d’ells.

Amb la declaració de l’estat d’alarma per la Covid-19 s’establia per part del Govern d’Espanya, en relació a les mesures d’higiene i/o prevenció en la prestació del servei en terrasses, que “s’hauran d’eliminar els productes com les vinagreres, setrills, i altres utensilis similars, prioritzant les monodosi d’un sol ús o el seu servei en altres formats sota petició del client”. Aquesta redacció, malgrat ser ambigua, no afecta l’ús de botelles no emplenables. L’Acord de 19 de juny de 2020, del Consell, sobre mesures de prevenció enfront de la Covid-19 continua establint com a condició que s’ha de respectar en l’hostaleria i la restauració la prioritat d’ús de productes monodosi d’un sol ús, o el seu servei en altres formats sota petició del client, per a dispensació de tovallons, escuradents, vinagreres, setrills i altres utensilis similars. També resulta ambigua la seua redacció, però no descarta per a res l’ús de les botelles no emplenables.

Així ho ha interpretat el Govern de Balears que ha llançat una campanya sobre l’ús de l’oli de Mallorca en la restauració, en la qual informa els hostalers i restauradors que poden continuar oferint oli en l’envàs de botella de sempre i que el seu ús és sanitàriament segur i correcte amb unes simples normes de prevenció.

La Unió demana estendre aquesta campanya al nostre àmbit geogràfic i considera que en els bars, restaurants i hotels del nostre territori es pot oferir i demanar olis valencians amb total seguretat amb unes senzilles normes de prevenció i que ara que estem ja en la nova normalitat es fa més necessari per a evitar aquesta tendència d’ús de monodosi amb la sensació que són més segurs.

L’organització considera que “no es pot tirar per terra tot el treball de promoció que s’ha vingut efectuant aquests últims anys per part d’un nombrós grup d’emprenedors que han intentat, amb un important esforç i inversió, traure-li un valor afegit a la seua producció d’oli i que han apostat no sols per la qualitat sinó també per la distribució de proximitat.

Cal assenyalar que el sector de l’oli d’oliva de la Comunitat Valenciana travessa un mal moment amb una caiguda sense frens dels preus per als productors, agreujada pel tancament del canal Horeca durant tant de temps. Circumstàncies com la potenciació de les monodosi no ajuden sens dubte a la seua recuperació.