Aquesta tecnologia ha permés que València siga la ciutat europea amb el major parc de comptadors intel·ligents
Actualitat Diària
La implantació de la telelectura d’última generació i les labors de sectorització i localització de fugides ha permés a Global Omnium, a través de la tecnologia de GoAigua, incrementar el rendiment de la xarxa d’aigua entre un 70% i un 85% evitat anualment que es perden 3,8 milions de m3 d’aigua.
Per a aconseguir-ho, Global *Omnium gestiona des de la plataforma d’integració de GoAigua eficientment les seues xarxes analitzant més de 110 milions de dades a l’any per a assegurar l’eficiència del servei conscient que la gestió sostenible dels recursos hídrics és ja un dels majors reptes als quals s’enfronta la societat actual.
En els més dels 300 proveïments que gestiona, amb una longitud de xarxa superior als 12.000 km, i sobre la qual ha realitzat nombrosos projectes de sensorització i sectorització, ha sigut capaç d’analitzar diàriament més de 300.000 dades, per a assegurar l’eficiència en el nostre servei.
S’estima que amb aquest sistema s’aconsegueix estalviar més de 50.000 m3/mes, la qual cosa comporta la reducció del recurs necessari i, per tant, una millora de l’eficiència. És més, les solucions tecnològiques implantades per GoAigua permeten reduir anualment, més de 1.500 tones de CO2, un dels principals gasos causants del canvi climàtic.
Amb la teleletura, Global Omnium a través de la seua empresa tecnològica GoAigua aconsegueix desenvolupar un canvi de model en el proveïment d’aigua, modernitzat serveis i implantant la tecnologia al Cicle integral que permeten recollir dades en temps real mitjançant la sectorització i la sensoritzación per a analitzar el consum, preveure comportaments futurs, controlar i previndre fugides i avançar-se a imprevistos.
Sectoritzar una xarxa consisteix a fragmentar-la en sectors aïllats, per a analitzar-los per separat i així, facilitar la identificació de problemes, millorant la rapidesa en l’aplicació de les mesures correctores pertinents. Tots els sectors han d’estar convenientment equipats amb comptadors, transductors de pressió, mesuradors d’indicadors químics, vàlvules reguladores, registradors, etc.
Casos d’èxit
Entre els casos d’èxit gestionats per GoAigua es troben València, la ciutat europea amb el major parc de comptadors intel·ligents instal·lats amb quasi 450.000 unitats i una reducció de més de 80 tones de CO2 a l’any; i Gandia, que recentment s’ha convertit en la primera ciutat europea que íntegrament monitorarà, controlarà i gestionarà el seu consum d’aigua a través de la xarxa de comunicacions Narrowband IoT (NB-IoT).
Una tecnologia desenvolupada al costat de Vodafone, que permet connectar els comptadors de ciutadans, comerços i indústries i reduir les pèrdues d’aigua per fugides tant en les canalitzacions com en la instal·lació interior dels subministraments gràcies a la seua detecció precoç, al marge d’altres múltiples avantatges.
Aquesta innovació ha permés reduir un 60% el volum de fugides en l’Aeroport de *Hamad i un 18% a la ciutat de València, estalviant més de 4 milions de m3 d’aigua cada any.
Una tecnologia reconeguda internacionalment
El sistema de telelectura de GoAigua ha sigut qualificat com una de les 15 innovacions mundials més importants, dutes a terme en els últims anys per l’informe Innovation and de City, publicat pel Center For An Urban Future (CUF) i el Wagner Innovation Labs, de l’Escola Universitària NYU Robert F. Wagner Graduate School of Public Service, de Nova York.
Així mateix, GoAigua ha sigut premiada per la plataforma europea de l’aigua (Water Supply and Sanitation Technology Platform, WssTP), en la categoria de Digital Water, pel gran esforç transformador desenvolupat durant els últims anys que el converteixen en líder europeu.
En definitiva, el Big Data i la gestió de la informació implantats per l’empresa que presideix Eugenio Calabuig permeten prendre decisions més eficients i optimitzar els recursos hídrics i energètics.
Go Aigua
Una tecnologia que està portat fins a les seues últimes conseqüències Go Aigua, el braç tecnològic de Global *Omnium mitjançant la combinació de tecnologies Big Data i IoT per a la ingesta i processament massiu de dades de *telelectura en temps real.
Les dades són captades gràcies a la compatibilitat amb els principals fabricants de telelectura i els principals protocols de comunicació, tant els oberts com NB-IoT, LoRaWAN, Sigfox, Llaureu…
Després, són estandarditzats i processaments en temps real. Les arquitectures Big Data possibiliten accedir de forma àgil a quantitats massives de dades. Tot això fa possible la visualització de dades i patrons de consum, predir la demanda i incidències, i llançar accions correctives.
Aquest control permet a la companyia estalviar més l’equivalent a la capacitat de magatzematge de 2.000 piscines olímpiques, així com a la recepció de la informació dels comptadors en un mateix centre de control, sense necessitat de desplaçar vehicles i tècnics per a procedir a les seues lectures in situ.
Aquesta tecnologia ha permés que València siga la ciutat europea amb el major parc de comptadors intel·ligents