El centre atén 101 alumnes amb diversitat funcional amb una plantilla de 29 docents 11 educadors d’Educació Especial i 2 fisioterapeutes
El Centre d’Educació Especial Castell Vell de Castelló atén 101 alumnes de 3 a 24 anys amb diferents graus de discapacitat funcional. Aprenen a moure’s, a evitar deformacions, a valdre’s per si mateixos; treballen l’aprenentatge de les tasques domèstiques, tasques administratives i fins i tot l’elaboració gastronòmica més apetitosa. Perquè el repte final és la integració. Una integració, afirmen els educadors que hauria de realitzar-se des de les escoles i els instituts, però això, ara com ara, això només una utopia. Es Castell Vell ha sigut hui el protagonista de la notícia.
EM/ Actualitat Diària
El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha visitat el CEE Castell Vell de Castelló, un centre educatiu públic que des de que entrà en funcionament fa una dècada s’ha convertit en un referent de l’Educació Especial a les comarques castellonenques pels programes d’innovació en inclusió educativa que s’hi impulsen.
El conseller ha estat acompanyat per la directora general d’Inclusió Educativa, Raquel Andrés, i pel director territorial d’Educació a Castelló, Robert Roig, així com pel segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Castelló, Ignasi Garcia, i el regidor d’Educació, Francesc Mezquita.
El CEE Castell Vell atén 101 alumnes amb diversitat funcional amb una plantilla de 29 docents, 4 més que el curs passat; 11 educadors d’Educació Especial, 1 més que el curs passat; i 2 fisioterapeutes.
Acostar-se al Castell Vell és prendre consciència amb una realitat que molts preferirien ignorar, però està present, ho saben els xiquets i joves que estan en el centre; la coneixen les seues famílies, per a qui la inquietud més important és saber que es troben en les millors mans. I són plenament conscients els treballadors i educadors del centre.
“Si vols, pots”
Per això, un dels programes que desenvolupa el centre és la posada en contacte dels alumnes d’altres centres de Castelló, amb els xiquets i joves del Castell Vell, perquè, com diu el lema: “si vols, pots”, i només així es promou una sensibilitat social necessària per a la vertadera inclusió.
Perquè un dels majors reptes que persegueixen pares i educadors és la integració, encara que no tothom ho veu de la mateixa manera. Segons els educadors, molts d’aquests xiquets i joves haurien d’integrar-se plenament des del principi, en col·legis i instituts, amb personal que promoga la igualtat, que els ajude a entrar en contacte i a realitzar-se amb la resta dels escolars i els alumnes. Però això, ara com ara és una gran utopia que encara haurà de travar-se molt i a fons.
Durant la visita del conseller, Marzà ha pogut conéixer com es motiva als més xicotets amb cadires especials i aparells que aconsegueixen que es moguen amb certa autonomia. Alguns no caminaran mai per si mateixos, però ja aconsegueixen passejar movent els seus membres amb ajuda d’aquestes maquinàries. Enforteixen els seus músculs, eviten deformacions, i els fa sentir-se felices.
Hi ha classes on es promouen les diferents habilitats amb lletres i números. Reconeixen els elements com a propis i aprenen a conéixer el món que els envolta i en el qual intentaran inserir-se quan cresquen.
Però el CEE ofereix també moltes més possibilitats, com una educació sense complexos, en el qual, sobretot, assumeixen normes que tothom hauria d’aplicar-se: no insultar, no renyir, tolerància, respecte…
En una de les classes, se’ls ensenya autonomia personal, i en una altra, com manejar-se en les tasques domèstiques. Se’ls ensinistra perquè puguen conéixer els números i fins i tot els sistemes administratius més elementals, i atenció, que alguns d’aquests alumnes ja han realitzat pràctiques de cara al públic, com és el cas d’Eduardo, que va ser a l’Ajuntament de Castelló on tots van aprendre a voler-li.
També es manegen en altres matèries en qüestió de serveis, com aprendre a realitzar fotocòpies, ja que una de les propostes del centre és que els joves treballen com si foren una empresa de reprografia. Tenen un xicotet hort en el qual treballen a l’aire lliure i que els resulta d’allò més entretingut, però també d’allò més satisfactori, perquè saben que el seu treball té sentit i que les llavors com ells, floreixen i creixen. I tenen una aula de cuina, en la qual aprenen a elaborar els plats més diversos i a atendre el públic. Hui estaven especialment contents, perquè han pogut mostrar les seues destreses als polítics i periodistes i presumir amb els seus magnífics plats.
El conseller Marzà ha amanifestat: “Continuem en la línia de dotar de més professorat i especialistes els nostres centres educatius perquè l’alumnat tinga una atenció personalitzada. A més, el projecte d’innovació inclusiva d’aquest centre educatiu, amb una durada de dos cursos, rep l’ajuda d’Educació de la Generalitat per a portar-lo a terme dins del marc de subvencions que destina la Conselleria a aquest propòsit amb una inversió de més d’1,9 milions d’euros en 656 projectes innovadors promoguts per 649 centres educatius”.
El conseller ha explicat també que “el projecte del centre Castell Vell contribueix a la millora de la vida de l’alumnat, no sols d’Educació Especial, sinó de tots els alumnes que hi participen també dels centres educatius ordinaris. És importantíssim treballar l’educació en vincles emocionals i promoure la participació de les famílies, ja que se’ls fa partícips del procés d’aprenentatge”.
‘Pots’ és un projecte basat en la tutorització entre iguals i l’aprenentatge servei que té com a finalitat realitzar pràctiques inclusives entre alumnat de centres ordinaris i de centres d’Educació Especial. La temàtica per al curs actual gira entorn del fet que l’alumnat es conega i siga conscient de les capacitats i de les limitacions, així com dels entorns i les capacitats de cadascú.
En el projecte participen la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, l’Ajuntament de Castelló, algunes ONG i alumnat del cicle de tècnic superior d’FP en Animació d’Activitats Físiques i Esportives dels instituts públics de Benicàssim i Vila-real.
“Les metodologies que es treballen en el Castell Vell de Castelló són un model de bones pràctiques perquè al mateix temps que es desenvolupa una inclusió educativa total, es treballa de forma cooperativa dintre de la diversitat i s’afavoreix la interacció entre el professorat de diferents centres i l’intercanvi d’estratègies i projectes”, ha apuntat el titular d’Educació de la Generalitat.
Paral·lelament a aquesta proposta innovadora, el CEE Castell Vell desenvolupa altres projectes inclusius a través de la robòtica, l’esport i l’art; tots aquests, en coordinació amb els centres ordinaris i els IES de la zona.
Durant la visita, el conseller ha vist també com és el treball per racons a l’aula de Secundària. Aquesta forma d’organitzar l’espai facilita que l’alumnat siga el principal protagonista del seu aprenentatge. La temàtica és presentada d’una forma lúdica i estimulant, de manera que el professor fa de guia de tots els coneixements que han d’aprendre.
Els racons a classe estan organitzats en espais delimitats en els quals es poden fer agrupacions diverses, ja siga de manera individual, grup gran o grup xicotet, i en aquestes es van realitzant simultàniament les activitats d’aprenentatge que permeten donar una resposta adequada a les diferències d’interessos i de ritmes.
Tant a les aules de Primària com amb les activitats motrius que s’han fet al pati, s’han emprat els materials de suport que arriben al centre per part de la Conselleria, com ara cadires posturals, caminadors, ratolins de cap o bipedestadors. Aquest curs el CEE Castell Vell té una dotació de material de suport que supera els 8.000 euros.
El conseller també ha pogut comprovar la important tasca que duen a terme els fisioterapeutes amb l’alumnat i ha conegut la formació que realitza el professorat en patis actius i coeducatius, així com la posada en pràctica de l’experiència.
El CEE Castell Vell també és seu d’una de les quatre unitat educatives terapèutiques (UET) de la Conselleria. Les UET es conceben com a centres de recursos d’atenció integral, multiprofessional i especialitzada per a la resposta educativa i sanitària, amb caràcter temporal, a l’alumnat amb trastorns greus de salut mental per a assegurar la continuïtat en el procés d’aprenentatge, el desenvolupament personal, emocional, social i laboral, i aconseguir una qualitat de vida independent i plena.
Cada UET disposa de 4 professionals d’educació (pedagogia terapèutica, orientador, àmbit científic, àmbit tecnològic). Tot i estar ubicades en centres docents, tenen un funcionament independent pel que fa a espais, accés, organització, personal i materials.