La Generalitat negocia amb la DO cava que els productors valencians disposen d’un periode d’adaptació al pla estratègic

689

Actualitat Diària

Les negociacions que vénen duent a terme els responsables de la conselleria d’Agricultura amb els dirigents del consell regulador de la Denominació d’Origen (DO) Cava permetran que els productors valencians d’aquests vins espumosos puguen acollir-se, excepte improbables sorpreses d’última hora, a un període transitori per a adaptar-se a les condicions establides en el pla estratègic elaborat per l’entitat reguladora. Està previst que les línies mestres del referit projecte s’aproven dilluns que ve durant la celebració del Ple del Consell Regulador i que entre les mateixes s’incloga la fixació d’aqueix període transitori.

El director general de Desenvolupament Rural, David Torres, s’ha reunit hui amb el grup de treball del sector cavista valencià, format per representant dels productors, les cooperatives i els cellers, per a analitzar i abordar totes les qüestions vinculades a aquests plans de futur. El citat grup de treball es va crear el mes passat novembre a instàncies de la Generalitat a fi de conéixer les inquietuds d’aquest col·lectiu i, sobretot, per a propiciar un diàleg directe amb els responsables del consell regulador a fi que les demandes i reivindicacions del cava valencià siguen tingudes en compte.

Durant la trobada celebrada hui, Torres ha explicat que la idea que maneja el consell consisteix a establir un període transitori de tres anys, amb la possibilitat d’estendre’s a un màxim de cinc per als caves ecològics i de categoria premium, de tal manera que productors i elaboradors puguen adaptar-se de manera gradual i gradual a les noves condicions de cultiu i maneig en celler que contempla un pla estratègic amb el qual es pretén revaloritzar un producte que ha de competir en un context de mercat cada vegada més exigent.

“Hem aconseguit establir -ha destacat Torres- un contacte directe, fluid i positiu amb els dirigents del consell del cava perquè la veu del sector valencià siga escoltada i atesa. La veritat és que estem avançant en aqueixa línia de col·laboració, però continuarem aprofundint i ara traslladarem als responsables del consell regulador la petició que ens ha fet el sector perquè admeta la fórmula de la trucada doble inscripció, és a dir, que els productors, en funció de les seues necessitats, puguen destinar la part de la seua collita que els convinga bé a la DO cava, bé a la DO Utiel-Requena”.

A més, dins del desenvolupament del pla estratègic, encara estan pendents de desenvolupar punts tan rellevants com els criteris per a aplicar en la pràctica la futura zonificació i “per això -ha afegit el director general de Desenvolupament Rural- és important que la Generalitat, al costat dels agricultors i elaboradors de Requena, puguen manifestar-se sobre aquest tema i influir en aquests temes”.

Les amenaces de Trump

D’altra banda, i en relació a les últimes amenaces en matèria aranzelària llançades pel president dels Estats Units, Donald Trump, i en les quals també situa al cava al punt de mira, el secretari autonòmic d’Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero, es va mostrar crític.

“Trump s’equivoca -afirma Rodríguez Mulero -perquè la seua política comercial no sols és errònia, sinó que el seu proteccionisme mal entés va en contra del signe de la història. Les guerres comercials que està encoratjant no beneficien a ningú, però si aqueix és el camí que vol seguir, la Unió Europea haurà de respondre en la mateixa mesura. Si es concretaren finalment aqueixes amenaces i tant el cava com altres productes valencians es veren afectats, reivindicarem amb fermesa la posada en marxa de mecanismes de compensació”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací