Actualitat Diària
La segona edició de la gala dels ‘Premis Bankia al Talent Musical a la Comunitat Valenciana’, organitzada per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) en col·laboració amb el Institut Valencià de Cultura (IVC) i el patrocini de Bankia, se celebrarà aquest dissabte, 14 de setembre, en el Palau de Congressos de València.
L’objectiu d’aquests premis, que s’engloben en el projecte ‘Bankia Escorta València’, és donar suport a el desenvolupament de la societat valenciana a través del reconeixement a les persones i entitats que estan duent a terme projectes d’excel·lència de referència nacional i internacional en els diferents àmbits de la música.
En aquesta edició, les cinc categories a premiar són:
Premi al músic valencià.
Premi a la formació musical valenciana de caràcter professional.
Premi a l’investigador valencià.
Premi al projecte educatiu musical.
Premi a l’activitat empresarial o emprenedora relacionada amb la música.
Cada categoria serà premiada amb 20.000 euros en metàl·lic, així com amb una estatueta commemorativa. El jurat està compost per experts de primer nivell i presidit pel vicerector de Cultura de la Universitat de València, Antonio Ariño.
La gala, que començarà a les 21.00 hores, comptarà amb les actuacions en directe dels grups valencians Spanish Brass i Porpra Pansa, estretament vinculats i sorgits de les pròpies societats musicals de la Comunitat Valenciana, així com amb un homenatge a Carles Santos, guanyador del ‘Premi al Músic Valencià’ en l’anterior edició.
El Institut Valencià de Cultura, Bankia i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana han reunit un jurat de primer nivell per a la segona edició dels ‘Premis Bankia al Talent Musical en la Comunitad Valenciana’.
Presidit per Antonio Ariño, el jurat està integrat per experts com el professor de la Universitat de València Adolf Murillo, que treballava en l’IES Arabista Ribera de Carcaixent, premiat en la primera edició dels premis.
Ho integren, a més, el professor i empresari Carles Subiela, també premiat en la primera edició; la professora de Canto del CSM J. Rodrigo de València, Ana Luisa Chova; la professora de Didàctica de la Música de la Universitat del País Basc, Meravelles Díaz; el prestigiós director d’orquestra Cristóbal Soler, un dels mestres més destacats de la seva generació en l’àmbit internacional i, al seu torn, responsable del projecte orquestral de la FSMCV i director de la Jove Orquestra Simfònica d’aquesta; i la periodista valenciana Amàlia Garrigós.
Categories de premis
El ‘Premi al músic valencià’ serà per a un músic professional valencià que desenvolupi una labor rellevant en matèria musical ja sigui en l’àmbit nacional o internacional. Així, el guardó es dirigeix a intèrprets, directors, compositors, docents o músics que desenvolupin la seva activitat en un o més àmbits musicals. Es valorarà també el seu currículum, trajectòria, rellevància i potencialitat.
El ‘Premi a la formació musical valenciana de caràcter professional’ reconeixerà a un conjunt instrumental o vocal. El grup haurà de tenir un mínim de tres components, a més de personalitat jurídica pròpia, no dependre de cap administració i ser resident a la Comunitat Valenciana. El jurat també valorarà la seva trajectòria, la rellevància nacional i internacional i la projecció professional.
El ‘Premi a l’investigador valencià’ premiarà a un investigador que hagi realitzat reflexions, innovacions o aportacions relacionades amb la música en terrenys com, per exemple, l’educació, cultura, sociologia, història, economia, etc. El jurat també valorarà els treballs de recerca com a tesis doctorals o de fi de màster, així com qualsevol publicació o projecte editorial. També es tindrà en compte la rellevància, el rigor científic, l’originalitat, i la potencial capacitat de l’estudi per a transformar o millorar l’ecosistema musical.
El ‘Premi al projecte educatiu musical’ s’atorgarà a un centre educatiu valencià que desenvolupi un projecte educatiu innovador relacionat amb l’educació musical en qualsevol àrea, ja sigui per l’elaboració de materials didàctics o per la utilització de la música com a eina per a la millora d’oportunitats per als estudiants. Podrà optar a aquesta modalitat qualsevol centre educatiu de titularitat pública o privada que imparteixi ensenyaments reglats o no reglades. No obstant això, no poden participar projectes educatius universitaris o de postgrau ni pertanyents a centres d’ensenyaments artístics superiors.
El ‘Premi a l’activitat empresarial o emprenedora relacionada amb la música’ està dirigit a qualsevol entitat jurídica privada o persona física de la Comunitat Valenciana i que dugui a terme una activitat empresarial relacionada amb els diferents àmbits de la música. El jurat tindrà en compte a l’hora de valorar la candidatura la seva trajectòria, la seva dimensió innovadora i la seva capacitat per a satisfer les demandes de la societat.