La Diputació de Castelló reivindica desbloquejar els romanents i destinar-los a la lluita contra el coronavirus

654

Actualitat Diària

La Junta de Portaveus de la Diputació de Castelló ha ratificat per unanimitat la posada en marxa d’una Mesa de Diàleg per a coordinar i consensuar totes les mesures per a revertir els efectes de la pandèmia per la COVID-19 i atendre les necessitats socials, econòmiques i assistencials dels municipis de la província.

A més, tots els grups han avalat la proposta del president de la institució, José Martí, de reivindicar davant les federacions valenciana i espanyola de municipis, i davant el Govern, que “se suspenguen temporalment” els efectes dels plans econòmics financers (PEF) que afecten algunes entitats locals, ja que en el cas de la Diputació, li permetria disposar de part dels 43 milions que té de romanent per a la reconstrucció de la província.

José Martí, després de la celebració telemàtica de la Junta, ha enaltit “la bona disposició de tots els partits, que ha de ser motiu de satisfacció per a la ciutadania perquè és en situacions excepcionals com la que ens trobem quan hem d’unir forces en la cerca de les millors solucions”.

La Junta de Portaveus, segons assenyala, “segueix el camí que ja vam iniciar dimarts passat, quan tots els partits ratifiquem la Declaració Institucional que ens ha de servir per a prioritzar aquests mesos el que ha de guiar-nos a tots: el suport sense fissures als nostres ajuntaments i les mesures a aplicar per a reactivar l’economia i atendre els col·lectius socials”.

La Junta de Portaveus es constitueix així en un fòrum de trobada dels grups polítics d’aquesta institució, en el qual es canalitzaran i consensuaran totes les iniciatives que es plantegen. Per a aconseguir aquestes finalitats, es reunirà ordinàriament de manera quinzenal, podent celebrar sessions extraordinàries a proposta del president o de dos grups polítics.

La Junta, segons s’ha acordat hui, estarà integrada pel President, la Vicepresidenta, els portaveus dels grups polítics representats en el ple i els portaveus adjunts dels grups socialista i popular. Les votacions es realitzaran per vot ponderat proporcional a la representació de cada grup en el Ple. Actuarà com a Secretari el de la Corporació Provincial i estarà assistida per la Interventora i el personal administratiu que es considere necessari.

A les sessions de la Junta de Portaveus podran incorporar-se els diputats o diputades que la presència de les quals es considere oportuna en funció dels temes que es vagen a tractar, així com els tècnics la presència dels quals es requerisca per a assistir i assessorar en les deliberacions.

Dins dels acords, es deixa clar que totes les iniciatives que proposen els grups polítics relacionades amb la lluita contra la COVID-19, tant en matèria sanitària, econòmica i social, hauran de canalitzar-se a través de la Junta de Portaveus. Per a això, els grups presentaran les seues iniciatives per registre d’entrada i aquestes s’elevaran a la següent reunió. La Junta de Portaveus, en qualsevol cas, podrà acordar deixar damunt de la taula cap d’aquestes iniciatives per a recaptar els informes que es consideren necessaris.

Així mateix, les sol·licituds d’informació sobre temes relacionats amb la COVID-19, tant en el seu vessant sanitari, econòmica i social es canalitzaran en els mateixos termes previstos en l’apartat anterior.

Taules de diàleg amb representants de la societat

La Junta de Portaveus constituirà una Mesa de Diàleg que estarà formada per dos representants de cada grup polític, a la qual s’uniran actors socials i persones de la societat civil, així com ajuntaments i mancomunitats, a fi de coordinar i prioritzar aquelles accions necessàries per a revertir els efectes de la COVID-19.

En aquest sentit, s’ha acordat que la Mesa de Diàleg celebre reunions sectorials, on es convidarà als representants d’un sector concret per a tractar temes que els afecten. Amb això, les propostes que s’acorden en la Mesa de Diàleg s’elevaran a la Junta de Portaveus, que serà l’òrgan decisori i on s’aprovaran pel sistema de vot ponderat proporcional a la representació de cada grup en el Ple de la Corporació Provincial.

La proposta de reunions amb representants de la societat en la taula de diàleg s’ha concretat en huit àrees:

  1. Sector empresarial
  2. Petites i mitjanes empreses i autònoms.
  3. Representants sindicals.
  4. Sectors agrícola, ramader i pesca.
  5. Benestar social.
  6. Sector esportiu i cultural.
  7. Representants de grans ciutats, amb alcaldesses i alcaldes dels huit municipis de més de 20.000 habitants de la província.
  8. Representants de municipis xicotets, amb les presidentes i presidents de les 8 mancomunitats existents a la província de Castelló.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací