Actualitat Diària

La Comunitat Valenciana tanca la primavera més freda i plujosa dels últims huit anys

Actualitat Diària

Segons les dades analitzades per l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) la primavera climàtica 2021 (mesos de març, abril i maig) ha estat freda i humida en la Comunitat Valenciana, la temperatura mitjana ha estat 13.5 °C que és 0.1 °C més baixa que la de la mitjana normal (13.6 °C), i la precipitació acumulada, 176.3 l/m² , és un 30% superior que la de la mitjana climàtica del període 1981-2010 (134.6 l/m² ).

Temperatura

S’ha tractat de la primavera més freda des de l’any 2013 i la quarta més freda del segle. Els mesos de març i abril van ser freds, amb una temperatura mitjana 0.5 °C inferior a la mitjana normal, mentre que maig va ser càlid, amb una mitjana 0.8 superior. Hi ha hagut diferència entre les nits i els dies, ja que les nits han tingut una mitjana mensual 0.3 °C superior a la mitjana normal i els dies han estat 0.4 °C més freds. Això ha ocorregut a causa de l’abundant nuvolositat durant el trimestre primaveral, sobretot a l’abril. En el punt següent d’aquest resum s’analitzarà el comportament de la insolació durant el trimestre primaveral i el seu impacte en l’amplitud tèrmica (diferència entre mínimes i màximes).

L’evolució diària de temperatures mostra com l’anomalia freda més acusada del trimestre es va produir entre els dies 18 i 21 de març. La matinada del 19 al 20, la que hauria d’haver estat la ‘nit de la cremà‘ en moltes localitats, va ser la segona més freda de la sèrie en la Comunitat Valenciana; només la nit de la cremà de 1975 va ser més freda que la de 2021

Les temperatures més altes del trimestre es van registrar el dia 16 de maig, quan es van superar els 35 °C en localitats del litoral i prelitoral de València i Alacant de forma generalitzada. A Elx/Elx es va registrar 37.8 °C de temperatura màxima, a Oliva i Crevillent, 37.0, i 36.9 a Bétera. En les capitals va ser un dels dies de maig més càlids de la sèrie, en el cas d’Alacant, només per darrere de l’anòmal 14 de maig de 2015.

Fora del trimestre primaveral, juny està sent molt càlid. La primera quinzena del mes ha tingut una temperatura mitjana 1.1 °C més alta del normal.

Insolació

La primavera 2021 ha estat nuvolosa i amb poca insolació en la Comunitat València, amb una mitjana de 685 hores de sol durant el trimestre, que són 80 hores menys que la mitjana normal.

Ha estat una de les zones del continent amb major anomalia negativa d’hores de sol. En zones de muntanya i de l’interior, l’anomalia ha estat superior a 100 hores.

Per segon any consecutiu la primavera ha tingut dèficit d’hores de sol en la Comunitat Valenciana. D’acord amb les dades obtingudes des de satèl·lit pel servei CM SAF de EUMETSAT des de 1983, l’any passat va ser la menys assolellada de la sèrie, i enguany la quarta primavera amb menys insolació, després de la de 2020, 2004 i 1984.

Per segon any consecutiu la primavera ha tingut dèficit d’hores de sol en la Comunitat Valenciana. D’acord amb les dades obtingudes des de satèl·lit pel servei CM SAF de EUMETSAT des de 1983, l’any passat va ser la menys assolellada de la sèrie, i enguany la quarta primavera amb menys insolació, després de la de 2020, 2004 i 1984.

L’abundant nuvolositat i la baixa insolació sol tenir una conseqüència immediata en l’amplitud tèrmica, de manera que quan el cel roman cobert la diferència entre temperatures mínimes i màximes es redueix. En un trimestre d’escassa insolació caldria esperar que l’amplitud tèrmica estigués entre les més baixes de la sèrie, i això és el que ha ocorregut. A la Comunitat Valenciana l’amplitud tèrmica es va reduir en 0.7 °C, ja que l’anomalia de temperatures mínimes durant la primavera va ser de +0.3 °C i l’anomalia de temperatures màximes va ser de -0.4 °C.

Precipitacions

La precipitació acumulada, 176.3 l/m² , és un 30% superior que la de la mitjana climàtica del període 1981-2010 (134.6 l/m² ) i qualifiquen al trimestre com a humit. Per províncies, a Alacant ha estat una primavera molt humida, amb un acumulat mig provincial de 206.0 l/m² , que és un 82% superior a la mitjana normal. És la tercera primavera consecutiva amb caràcter molt humit a la província d’Alacant. A València la primavera ha estat humida, amb un acumulat mig provincial de 169.6 l/m², que és un 26% superior a la mitjana normal. A Castelló la primavera ha estat humida, amb un acumulat mig provincial de 153.5 l/m², que és un 5% superior a la mitjana normal, però gran diferència dins de la província, ja que a la Plana Baixa ha estat molt humida, i en el nord de la província seca. Al final d’aquest document s’inclouen com a annex els gràfics d’evolució de la precipitació mitjana provincial des de 1950 del trimestre primaveral.

En el gràfic següent, en el qual es representa la precipitació diària i com s’ha anat acumulant al llarg del trimestre, s’identifica un llarg període el mes d’abril durant el qual es van produir precipitacions contínues i persistents, encara que el dia de més precipitació acumulada va ser el 23 de maig.

Dos episodis de pluja van destacar al llarg del mes de març, i els dos van afectar el litoral sud d’Alacant. El primer va estar centrat en el dia 7, quan les precipitacions van ser generalitzades en tota la Comunitat, persistents en el litoral de la Vega Baixa i Baix Vinalopó, on va haver-hi dos moments d’intensitat forta o molt forta, generant petites inundacions en zones del litoral sud de la província, en localitats com Torrevella. El segon episodi va estar centrat en els dies 18 i 19, i a més va estar acompanyat de fred. Van ser els dies més freds de la primavera i les precipitacions van ser de neu a una cota que va arribar a baixar fins als 300 metres durant la tarda del dia 18 en el nord d’Alacant i sud de València.

Durant el mes d’abril va arribar a haver-hi fins a 22 dies de pluges apreciable en algun punt del territori. En alguns observatoris ha suposat rècord de dies de precipitació apreciable el mes d’abril. Excepte alguns episodis puntuals, les precipitacions d’abril es van caracteritzar més per la persistència que per la intensitat, encara que alguna tempesta va presentar adversitat en zones molt localitzades. El dia 11 va haver-hi una tempesta en el sud de Castelló que va provocar una intensa calamarsada a la Plana Baixa, probablement la més adversa de la primavera en el nostre territori, afectant localitats com Artana, Nules, la Vilavella, Moncofa i la Vall d’Uixó. Més informació d’aquesta calamarsada en aquest enllaç https://sinobas.aemet.es/index.php?pag=detal&rep=1537. El dia 26 va descarregar amb intensitat a Elx/Elx, on es van arribar a acumular fins a 65.3 l/m² en unes poques hores durant la tarda, amb calamarsa que en alguns barris de la ciutat va arribar a tenir un diàmetre de 8 cm.

El dia que més precipitació va acumular en la primavera va ser el 23 de maig. Aquest dia les precipitacions van ser generalitzades, persistents i d’intensitat moderada, puntualment fort, a la província d’Alacant i sud de València. A Castelló i nord de València van ser precipitacions més discontínues i menys intenses.

En funció a la precipitació normal en cada punt, la primavera ha estat extremadament humida en algunes localitats del Baix Vinalopó. A Elx i l’aeroport d’Alacant-Elx, estacions amb dècades d’observacions, ha estat la primavera més humida de la sèrie. De les cinc primaveres més humides en l’aeroport d’Alacant-Elx des de 1967, quan van començar els registres en aquesta estació, tres són les dels tres últims anys.

En un 30% del territori, que es correspon amb gran part de la província d’Alacant i de l’interior sud de València, el trimestre ha estat molt humit, humit en el 50% del territori, i sec en zones del nord de Castelló.

En el trimestre març-abril-maig, s’han superat els 300 l/m² de precipitació acumulada en zones de muntanya de la Safor i la Marina Alta: La Drova, 317.7; Xàbia (Montgó), 301.3; Barx, 301.2. En l’altre extrem, els acumulats més baixos en el trimestre s’han registrat en el nord de Castelló, amb registres per sota de 100 l/m² en observatoris com Benicarló o Alcalà de Xivert, i lleugerament superior a 100 a Morella.

Previsió estacional per a l’estiu (juny, juliol i agost)

La predicció estacional es realitza en AEMET per consens utilitzant diversos models. Aquesta predicció es realitza mensualment per als tres mesos següents. A escala estacional els models proporcionen informació probabilística. Una forma freqüent d’expressar la probabilitat és en forma de tercils.

Per a l’estiu de 2021 hi ha una major probabilitat que la temperatura es trobi en el tercil superior en tota Espanya excepte en el nord-oest peninsular on la probabilitat dels tercils és la climatològica (període de referència 1981-2010), i quant a precipitació, la probabilitat dels tercils és la climatològica en tota Espanya.

En resum, la tendència més probable per al trimestre estiuenc en la nostra zona és que sigui més càlid que la climatologia de referència, sense que existeixi senyal que la precipitació es vagi a apartar de la referència climàtica.