La ciutadania tindrà major participació en l’Atenció Primària

461

L’Incliva ha sigut el primer institut d’investigació sanitària de la Comunitat Valenciana amb un grup d’investigació en Atenció Primària

Actualitat Diària

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, amb motiu del Dia Mundial de l’Atenció Primària, que se celebra el 12 d’abril, destaca que la posada en marxa dels nous Consells de Salut Bàsics suposarà un increment del grau de participació de la ciutadania en l’Atenció Primària del sistema sanitari públic valencià.

Des de la Conselleria de Sanitat es posa l’accent principalment en la importància d’un sistema sanitari que potencie l’equitat, promoga la intersectorialitat i augmente la participació de la ciutadania en les línies d’actuació orientades a cura de la salut i el benestar.

El passat 31 de març, el Consell va aprovar el Decret que regularà l’estructura i funcionament dels nous Consells de Salut Bàsics, unes estructures intersectorials en les quals tindran representació l’Administració, professionals de l’àmbit sanitari, associacions i els propis usuaris de la sanitat pública.

De fet, els consells estaran formats per professionals d’Atenció Primària de la Zona Bàsica de Salut, associacions, professionals de treball social, de l’àmbit de farmàcia, salut pública, ajuntaments, representants sindicals, associacions de famílies de centres educatius i un menor d’edat com a representant del consell de la infància.

Es tracta de fòrums de trobada l’objectiu de la qual és impulsar l’acció comunitària i local en salut a través de la participació, de manera que reagruparà als diferents sectors de la societat en una zona concreta de salut. Actualment, el sistema sanitari compta amb 24 departaments de salut, que agrupen 241 zones de salut bàsica i que podran comptar amb el seu propi Consell de Salut Bàsic.

Una de les principals funcions dels Consells de Salut és analitzar la situació de l’estat de salut i els seus determinants en la seua comunitat i zona d’actuació. A més, es faran càrrec d’identificar i prioritzar els objectius de promoció de la salut per a la població de la seua àrea geogràfica, així com potenciar recursos i actius per a la salut.

Així mateix, s’establiran mecanismes de coordinació i intercanvi de comunicació entre els diferents Consells de salut. D’aquesta manera, es podran identificar aquelles accions de salut comunitària que s’han implementat amb èxit, i estendre-les així a altres zones bàsiques de salut.

Taules intersectorials i de participació

D’altra banda, les entitats locals adherides al Pla de Salut vigent constituiran les taules intersectorials i de participació per a l’acció comunitària en salut. El seu paper serà d’espais de trobada i podran constituir comissions o grups de treball per al desenvolupament de projectes específics.

El paper de la taula intersectorial se centra en coordinar les accions de promoció de la salut i de reducció de desigualtats entre les administracions, el teixit associatiu i l’entitat local. A més, impulsaran projectes participatius de promoció de la salut i podran crear aliances amb altres administracions i associacions amb la finalitat de contribuir a la millora de la salut i la qualitat de vida.

Finalment, es faran càrrec de fomentar l’anàlisi de l’impacte en salut de les accions que es duguen a terme o sorgisquen des de la taula i des dels diferents àmbits municipals.

Grup d’Investigació en Atenció Primària

L’Incliva ha sigut el primer institut d’investigació sanitària de la Comunitat Valenciana amb un grup d’investigació en Atenció Primària, que forma part del grup de treball en aquest àmbit de l’Aliança d’Instituts d’Investigació Sanitària de l’Institut de Salut Carles III (ISCIII).

Des d’aquest grup d’Investigació d’Atenció Primària s’han abordat qüestions com l’impacte cardiovascular de factors de risc (tabaquisme, hipertensió, diabetis…), les desigualtats assistencials segons gènere, l’impacte dels determinants socials, la inèrcia diagnòstica i terapèutica, la prescripció potencialment inadequada o l’estratificació de la població crònica segons costos.

En l’actualitat, participa en dos projectes que han obtingut finançament del Fons d’Investigació en Salut (FIS), del ISCIII, tots dos sobre persones amb diabetis tipus 2.

Coordinat per Jorge Navarro -adscrit al Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), del ISCIII, aquest grup, inicialment centrat en la investigació cardiometabólica, ha integrat noves línies, com la de l’envelliment actiu, les malalties hepàtiques i la investigació en pediatria, i ha consolidat la investigació basada en Big Data.

Navarro ha destacat “el valor d’incorporar la perspectiva dels professionals d’Atenció Primària, que són els qui estableixen el primer contacte amb el pacient, en les investigacions sanitàries”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací