Actualitat Diària

La CEV analitza amb l’ICO les línies de finançament que ajudaran a reforçar la solvència empresarial

Actualitat Diària

El president de l’Institut de Crèdit Oficial, José Carlos García de Quevedo, ha participat avui en la reunió de comitè executiu i junta directiva de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) per a analitzar les principals novetats que presenten les Línies d’Avals COVID-19 amb l’objectiu de reforçar la solvència del teixit empresarial així com les diferents opcions de finançament que ICO posa a la disposició d’autònoms, pimes i empreses a través del seu catàleg de producte.

En el transcurs de la reunió i al marge de les actuacions que duu a terme l’ICO com a canalitzador de fons comunitaris del Marc Financer Pluriennal 2021-2027 i impulsor del procés de recuperació i transformació de l’economia espanyola, el comitè i la junta de CEV s’han interessat per les possibilitats de renegociació dels préstecs de les línies d’avals liquiditat Covid-19 arbitrades a partir de la Resolució de 12 de maig de 2021, sobre la base del RDL 5/2021. Sobre aquest tema, els empresaris de CEV han traslladat al president de l’ICO els seus dubtes sobre l’abast de la mesura, el públic objectiu al qual va dirigida, les condicions que han de complir les empreses sol·licitants, i el termini previst per a iniciar de renegociació amb les entitats bancàries.

En la seva intervenció, García de Quevedo, ha destacat que “la col·laboració-públic privada entre l’ICO, les entitats financeres i les empreses ha estat fonamental per a desplegar de manera àgil i efectiva les Línies d’Avals i garantir la liquiditat de les empreses”. El president de l’ICO ha explicat que amb aquests programes s’ha mobilitzat finançament a nivell nacional per import superior a 130.000 milions d’euros i que “han injectat més de 12.895 milions d’euros en més de 117.600 operacions al teixit empresarial valencià”.

El president de l’ICO ha posat en valor la gestió d’aquests programes que ha permès “tant adaptar l’activació dels diferents trams de les Línies d’Avals com aprovar mesures addicionals per a secundar no sols la liquiditat sinó també la solvència empresarial”. En aquest sentit, ha recordat que al novembre ja es va habilitar la possibilitat que les empreses amb operacions avalades poguessin sol·licitar l’extensió del termini de devolució dels préstecs, així com l’ampliació del període de manca, mesura a la qual es van acollir més de 270.000 empreses que acumulaven el 50% del finançament concedit.

Amb l’objectiu de continuar reforçant la solvència de les empreses el 12 de març de 2021 el Govern va adoptar un nou pla d’ajudes, entre les quals es contemplen mesures de flexibilització dels préstecs avalats amb una línia de 3.000 milions d’euros. Aquestes mesures es desenvolupen en tres nivells: possibilitat d’estendre els terminis de les operacions avalades, manteniment de l’aval perquè les operacions que es converteixin en préstecs participatius i transferències per a reducció del principal del deute avalat. El president de l’ICO ha recordat que aquestes mesures seran gestionades per les entitats financeres adherides al Codi de Bones Pràctiques i que en el cas de les extensions de terminis han de ser sol·licitades pels autònoms, pimes i empreses abans del 15 d’octubre.

A més, García de Quevedo ha compartit amb l’executiva de la CEV les dades corresponents a l’activitat desenvolupada per l’ICO com a banc nacional de promoció amb el seu catàleg de productes propis. En aquest àmbit en els últims tres anys ha impulsat amb més de 1.300 milions d’euros els projectes de més de 12.000 autònoms, pimes i companyies de major grandària de la Comunitat Valenciana tant a través de les Línies ICO de Mediació com amb els programes de finançament directe.

En la trobada, el president de l’ICO ha indicat que les actuacions de l’ICO en els pròxims anys continuaran orientant-se a empreses de totes les grandàries i sectors d’activitat per a contribuir des d’un esquema de col·laboració públic privada al desenvolupament de projectes que impulsin la transició ecològica i la transformació digital i contribueixin a impulsar el creixement econòmic sostenible.