Actualitat Diària
Iberdrola i ASAJA han signat una aliança estratègica per a impulsar l’agricultura i la ramaderia sostenibles i lliures d’emissions. Per a això, han dissenyat un pla de treball amb dos vectors fonamentals: d’una part, promouran actuacions orientades a la millora de l’eficiència energètica i, d’altra banda, posaran en marxa iniciatives per a continuar preservant la biodiversitat i la cura de l’entorn rural.
L’acord contempla iniciatives relacionades amb la millora de la competitivitat del camp, com la difusió de tecnologies energètiques renovables idònies per al medi rural i la seva electrificació, a través de la implantació de solucions d’eficiència energètica, autoconsum i mobilitat sostenible.
Així mateix, permetrà la posada en marxa de projectes en favor de la sostenibilitat ambiental, relacionats amb la captura de CO2 -creant espais verds que absorbeixin i compensin emissions en altres sectors -, l’economia circular i els nous fertilitzants zero emissions.
L’aliança permet combinar el coneixement i capacitats de dues organitzacions líders, compromeses amb la transició energètica i l’economia verda com a via per a la transformació i recuperació del sector primari del país. Iberdrola incorpora a un soci de referència per la seva implantació territorial i el seu coneixement de l’ecosistema agrícola i ramader, mentre que ASAJA es vincula amb el líder en energies renovables al país i a nivell global.
Segons Ignacio Galán, president d’Iberdrola, “en ASAJA hem trobat el millor aliat per a impulsar projectes en tecnologies de futur en l’entorn rural i maximitzar les oportunitats d’eficiència econòmica i mediambiental que ofereix la transició energètica per als agricultors i ramaders d’aquest país. Avui emprenem junts un camí que ens ha de portar a compromisos sòlids i iniciatives concretes, per a avançar cap a una economia sense emissions, també en l’entorn agrari, mentre promovem la competitivitat i el desenvolupament soci econòmic en l’entorn rural”.
Per part seva, Pedro Barato, president de ASAJA, ha assenyalat que “tenim grans esperances dipositades en aquesta aliança amb Iberdrola que considerem estratègica per als objectius que ens hem plantejat. L’economia circular, la captura de CO₂, l’eficiència energètica i la reducció de costos per al productor són metes que a curt-mitjà termini seran una realitat en el sector agropecuari”.
Creació d’espais verds, reforestació i millora de les pastures
Iberdrola integra com a part essencial de la seva estratègia la conservació de la diversitat biològica dels ecosistemes, fent plenament compatibles el subministrament d’energia competitiva, neta i sostenible amb l’equilibro del medi ambient i apostant per aconseguir la plena preservació de la biodiversitat en 2030.
En aquest sentit, el conveni signat amb ASAJA contempla la posada en marxa de mecanismes de captura del CO₂ produït en altres sectors com la indústria o el transport, creant espais verds que l’absorbeixin i el compensin. D’una banda, s’explorarà la possibilitat de reforestar terrenys que no estiguin en ús, la qual cosa farà créixer el valor de la terra. Per un altre, es milloraran les pastures que es troben en les plantes fotovoltaiques i eòliques i en el seu entorn, augmentant la retenció d’aigua i la productivitat dels pasturatges.
En els últims tres anys, Iberdrola ha realitzat més de 1.450 accions de protecció de la biodiversitat, combinant el desenvolupament de projectes renovables amb la conservació de la diversitat de la flora i la fauna i la cura del patrimoni natural. Així mateix, s’ha marcat un objectiu de reforestació que aconsegueix els 20 milions d’arbres al final de la dècada, capaces de capturar aproximadament sis milions de tones de CO₂ en 30 anys. La companyia haurà plantat ja 2,5 milions d’arbres en pròxim any i 8 milions en 2025.
Solucions intel·ligents per a l’autoconsum sobre la base de renovables
La tipologia de construcció del medi rural (edificacions baixes, habitatges unifamiliars i instal·lacions en grans extensions) i la maduresa de la consciència mediambiental de la població en l’àmbit rural converteixen l’autoconsum, la aerotermia per a climatització i l’eficiència energètica en solucions idònies per a millorar la productivitat de les explotacions agropecuàries.
En aquest context, Iberdrola va llançar fa ja anys Smart Solar, una solució integral per a la generació i autoconsum d’energia fotovoltaica que permet estalvis en la factura elèctrica i incorpora tots els avantatges de la digitalització, la qual cosa la fa òptima per al segment agrari. Aquesta modalitat es pot combinar amb PPAs on-site, contractes de compra venda d’energia a llarg termini per a empreses i activitats agràries.
Mobilitat elèctrica i recuperació en verd
La distància mitjana dels desplaçaments en el medi rural, que no solen sobrepassar el rang dels 20-30km, fa de la mobilitat elèctrica una solució òptima per al camp. Iberdrola aposta per l’electrificació del transport com a palanca clau per a la reducció de les emissions i la contaminació.
La companyia desenvolupa un pla de mobilitat sostenible pel qual instal·larà en els pròxims anys 150.000 punts de recàrrega en llars, empreses, vies urbanes, i en les principals autovies. L’aposta pel desplegament d’instal·lacions d’alta eficiència es concretarà en la posada en marxa d’estacions ultres ràpides (350 kW), súper ràpides (150 kW) i ràpides (50 kW).
Conscient que l’impuls la electromovilidad requereix una acció coordinada entre agents de tots els sectors, Iberdrola ha completat ja més de 50 acords de desplegament d’infraestructura amb administracions, institucions, estacions de servei, concessionaris i fabricadors de vehicles elèctrics.