Actualitat Diària

Huit maneres de descobrir el Paratge Natural del Desert de les Palmes

Enguany complirà tres dècades i, amb l’ermitori de la Magdalena i les Columbrets, completa la trilogia de parcs naturals que Castelló ofereix als seus visitants

Actualitat Diària

3.200 hectàrees integren el Desert de les Palmes, una de les joies naturals de Castelló. La seua variada fauna i vegetació abrigallen altres atractius patrimonials com els castells de Miravet, Montornés i es Castell Vell –lloc d’origen de la capital de la Plana– o les ermites de Les Santes i de la Magdalena. Un lloc ideal per a combinar el senderisme –a través de 8 rutes per a tots els gustos– amb els capbussons a la platja.

D’entrada, el seu nom pot portar a engany; però res més lluny de la realitat… El Desert de les Palmes poc té a veure amb el que entenem per una zona àrida i desèrtica. Més aviat al contrari, aquest parc natural –que just a l’octubre d’enguany complirà tres dècades– és una de les joies verdes que Castelló de la Plana comparteix amb altres quatre municipis: Benicàssim, Cabanes, La Pobla Tornesa i Borriol.

Una part del seu nom –desert– esdevé del terme amb el qual els carmelites descalços, allí presents, designaven als llocs solitaris ideals per al retir i la meditació. L’altra –les palmes– a l’abundant presència d’una palmera autòctona: el margalló.

Els seus 3.200 hectàrees alberguen una rica varietat de vegetació –bruc, ginebre, arboç, romer o timó, a més del citat margalló– i de fauna: més de 120 espècies d’ocells, com l’àguila cuabarrada, falcó pelegrí, esparver, òbila o mussol; mamífers com a conills, senglars, raboses o esquirols; i rèptils com la sargantana.

El Desert de les Palmes, al qual des de Castelló de la Plana s’accedeix per l’eixida 46 de l’AP-7 (Castelló Nord-Benicàssim), acull també interessants joies patrimonials com el Castell de Miravet, conquistat als àrabs pel Cid en 1091; el Castell de Montornés, del segle X i habitat fins a finals del XV; es Castell Vell, on es va gestar Castelló abans de traslladar-se a la plana en el segle XIII; l’ermita de Les Santes, reconstruïda en el segle XVII; l’ermita de la Magdalena, el romiatge de la qual constitueix el moment àlgid de les festes fundacionals castellonenques; o el Monestir Desert de les Palmes, habitat pels frares carmelites descalços des de 1784.

Aquest estiu, entre capbussó i capbussó en les tres platges castelloneres –Pineda, Gurugú i Serradal– aquest parc natural és ideal per a gaudir d’una mica de turisme actiu a l’aire lliure a través dels seus 8 rutes senderistes:

02-Desert les Palmes (Castell de Montornes)

1 – Pujada a la muntanya Bartolo. Part del Centre d’Interpetación del parc i ascendeix al punt més alt d’aquest, el cim del Bartolo, a 729 metres d’altitud. És la cota més alta del parc i des d’ella es domina el Maestrat, la Serra d’Espadà i les illes Columbretes. Consta de 6,8 km i un temps estimat d’1 hora 45 minuts.

2 – Itinerari circular per les Crestes. També ascendeix al Bartolo però d’altra banda. És de les rutes amb major dificultat però queda compensat per les seues excel·lents vistes panoràmiques. Consta de 7 km i una durada de 2 hores 20 minutos.

3 – Itinerari circular de Les Santes pel Bartolo. Part del Centre d’Interpretació, ascendeix al Bartolo i descendeix després per un barranc fins a l’ermita de Les Santes. Consta de 15,5 km i una durada de 4 hores.

4 – Itinerari a La Pobla Tornesa. Ruta que transcorre per precioses sendes i camins forestals fins a aquest bell poble. En ell pot admirar-se el Palau dels Barons, el Forn i la seua església del segle XVIII. Consta de 5,7 km i una durada d’1 hores 30 minuts.

5 – Itineari lineal al Castell de Montornés. Permet gaudir de les seues ruïnes àrabs del segle X, amb impresionats vistes panoràmiques a la Plana, la Serra d’Espadà i el port del Grau. Consta de 3,5 km i una durada d’1 hora 30 minuts.

6 – Itinerari circular per les Fonts del Desert. Part del mirador de Sant Josep (on poden aparcar-se els vehicles) i permet admirar tres de les fonts del parc: Font de Sant Josep, Font Tallada i Font de Roc, el brollador més pur i millor conservat. És la ruta més refrescant. Consta de 7 km i una durada de 3 hores.

7 – De Benicàssim a la Font Tallada. Part d’aquesta localitat –situada a 12 km de Castelló– i transcorre pel barranc de Miravet fins a aquesta emblemàtica font. Des d’ella pot admirar-se en tota la seua plenitud les Agulles de Santa Àgueda. Consta de 4,8 km i una durada estimada de 2 hores 30 minuts.

8 – Itinerari circular de Les Santes. Ruta senderista per un dels barrancs més frescos de tot aquest paratge natural i arranca en la seua ermita, enclavada en el propi barranc. Des d’ella es contempla el cim del Bartolo, el barranc de la Porquereta i, al fons, La Pobla Tornesa. Consta de 4 km i una durada d’una hora.