Actualitat Diària

118.708 persones s’han beneficiat de les iniciatives socials de la Fundació Eurocaja Rural

Emmarcades dins del programa ‘Solucions Socials’, que va ser aprovat al març per a fer front als efectes econòmics

Actualitat Diària

Quan s’aconsegueix l’equador del programa per a 2020, modificat per a adaptar-se a les noves necessitats sorgides amb motiu del coronavirus, la Fundació Eurocaja Rural ha dut a terme un gran nombre d’iniciatives de diferent índole, però amb la mateixa finalitat: mitigar els efectes econòmics, socials i sanitaris de la pandèmia. Fins hui, i fent un balanç de l’actuació efectuada, la Fundació Eurocaja Rural ha beneficiat a un total de 118.708 persones (prop de 30.000 famílies), ratificant la seua implicació i responsabilitat amb els qui més el necessiten.

Caràcter Solidari

Des del seu vessant més solidari, la Fundació va destinar tot el pressupost de la Càtedra Eurocaja Rural UCLM al programa de mecenatge i investigació desenvolupat per la mateixa Universitat per a l’elaboració d’equips de protecció sanitària, respiradors, test i fins i tot investigació de la malaltia. D’aquesta manera, es va mitigar, en la mesura que siga possible, la falta d’equipament als hospitals provocada per la ràpida extensió del virus. Gràcies a aquesta acció, van poder prevenir‘s contagis i salvar-se vides.

A més, la Fundació Eurocaja Rural ha promogut iniciatives que han servit per a canalitzar la voluntat solidària de la societat del seu entorn, com la Carrera Virtual Solidària, o les donacions a Afanion i a Càritas. Aquestes tres accions van permetre recaptar prop de 70.000 euros, que s’han destinat a ajudar als col·lectius més desfavorits i afectats per la crisi, com a famílies sense recursos o en les quals tots els seus components es troben en situació de desocupació, o aquelles en les quals algun dels seus membres ha de rebre un tractament de llarga duració i evitar inexcusablement l’exposició al virus.

En la Carrera Virtual Solidària, en concret, van participar més de 4.700 persones, la qual cosa l’ha convertida en un referent nacional en proves no competitives de similars característiques, amb la peculiaritat que, en aquest cas, es tracta d’un esdeveniment 100% benèfic, en assumir la Fundació totes les despeses i donar íntegrament l’import de la recaptació. A més, aquesta edició es va celebrar en 8 províncies diferents, en benefici de 8 organitzacions diferents.

D’altra banda, la Fundació Eurocaja Rural ha creat un marketplace social, la plataforma ‘Enllacem Solucions‘, a través de la qual s’encaixen l’oferta d’ajuda voluntària i desinteressada amb la demanda de necessitats per a les quals, fins al moment, no s’havia trobat solució. Així, els qui volen ajudar utilitzen aquesta plataforma per a oferir els seus serveis i habilitats de manera gratuïta, i els qui tenen una necessitat o un problema, la utilitzen per a intentar resoldre’l. Fruit d’aquesta plataforma s’ha desenvolupat un programa amb Vodafone, a través del qual s’ha dotat de connectivitat gratuïta a associacions i organitzacions del tercer sector durant la pandèmia, amb l’objectiu de poder continuar amb les seues teràpies de manera virtual, o simplement per a permetre als seus usuaris o professionals connectar-se, així com amb les seues pròpies famílies.

Entreteniment, formació i divulgació

Des del moment en què es va decretar l’estat d’alarma, la Fundació Eurocaja Rural ha celebrat múltiples conferències gratuïtes online, comptant amb els millors professionals en la seua especialitat i fent referència a assumptes de màxim interés, amb l’objectiu d’informar, formar i entretindre als qui s’han vist obligats a romandre confinats en els seus domicilis. Entre les matèries analitzades en aquestes sessions, assenyalar la convivència amb la Covid-19 i la resiliència en aquest context, la situació econòmica actual i prevista, el sector primari i el seu futur, l’autoconfiança, ciberseguretat, oratòria o l’anglés.

Noves convocatòries

El Patronat de la Fundació Eurocaja Rural va aprovar un programa d’ajudes econòmiques dirigida a mitigar els efectes de la pandèmia per un import total de 100.000 euros.

En la primera convocatòria, dirigida a projectes els beneficiaris dels quals siguen persones en risc d’exclusió o col·lectius més desfavorits, la Fundació Eurocaja Rural ha rebut més de 50 sol·licituds de tot l’àmbit d’actuació en què la cooperativa de crèdit manté obertes sucursals, a saber: les comunitats autònomes de Castella-la Manxa, Madrid, València, Múrcia i la província d’Àvila.

Els projectes presentats van, des dels menjadors socials i centres residencials, fins als centres de teràpia sanitària i educativa per a malalts crònics o de llarga duració. Els més beneficiats: les persones sense llar i els xiquets.

El passat 1 de setembre es va obrir la segona convocatòria d’aquestes ‘Ajudes Socials‘, per a impulsar 10 projectes la finalitat dels quals anara combatre els durs efectes d’aquesta crisi en persones que necessiten assistència sanitària, sociosanitària i tercera edat. Aquestes ajudes compten també amb una aportació de 2.000 euros per a cadascun dels projectes guanyadors. Els interessats poden presentar la seua petició emplenant el formulari de sol·licitud que es troba en la pàgina web de la Fundació Eurocaja Rural www.eurocajarural.fun.

En aquest cas, l’objectiu de la Fundació Eurocaja Rural és afavorir l’atenció terapèutica, curativa, social o psicològica de persones afectades per una situació de malaltia, dependència o discapacitat, i que hagen vist agreujada la seua situació, o puga trobar-se amenaçada, pels efectes de la pandèmia.

En la mateixa web la Fundació ha obert el període d’inscripció per al programa telepresencial ‘Finances per a empreses sense director financer‘, que ha desenvolupat conjuntament amb Afi Escola de Negocis. Es tracta d’un programa dirigit a persones que prenen decisions en les seues empreses i necessiten comprendre certs conceptes economicofinancers, utilitzant un llenguatge clar i senzill, per a no equivocar-se.

Compromís social

Totes aquestes iniciatives, i moltes altres de la Fundació Eurocaja Rural, formen part del programa més ampli ‘Solucions Socials’ de Eurocaja Rural. Un programa que la cooperativa de crèdit ha posat en marxa en el present exercici per a ajudar a les persones del seu àmbit d’actuació a fer front a la major crisi socioeconòmica i sanitària dels últims temps.