Actualitat Diària
Ford ha implantat per primera vegada un equip de robots col·laboratius (cobots), que treballen al costat d’enginyers en Colònia (Alemanya) per a assegurar que cada Ford Fiesta tinga un acabat perfecte.
Els sis cobots completen una seqüència coreografiada per a escatar tota la superfície del xassís en sol 35 segons. La iniciativa no substitueix als empleats, sinó que permet als
operadors utilitzar el seu temps en tasques més complexes i evitar que patisquen l’estrés associat a la realització de tasques repetitives.
“Els cobots poden notar quan es necessita aplicar més força, igual que nosaltres, i poden
arribar més fàcilment a llocs de difícil accés, com el centre del sostre”, afirma Dennis
Kuhn, enginyer cap de fabricació de Paint Shop, Ford Europa.
Cada cobot és un UR10, el cobot més venut del món, d’Universal Robots, el mateix tipus que s’utilitza també en la indústria d’equips d’àudio per a polir altaveus i subwoofers d’alt
rendiment. En la planta de pintura de Ford, incorporen una capa flexible i suau impresa
en 3D entre el braç robòtic i el paper d’escata que permet que el cobot treballe amb la mateixa precisió i destresa que una mà humana.
Durant el procés de producció, cada unitat de Ford Festa se submergeix en un bany especial per a proporcionar més de deu anys de protecció contra la corrosió. Després, poden quedar xicotetes taques en la superfície, que no es veuen a simple vista, però sí que es poden notar al tacte i que poden afectar l’acabat final del vehicle. Els sis cobots intervenen per a suavitzar aquestes inconsistències i aspirar la pols que queda. Dos empleats realitzen les comprovacions finals abans que el xassís del vehicle es moga al llarg de la línia per a aplicar la imprimación.
Per a la fabricació d’altaveus i equips d’àudio amb superfícies en la seua majoria planes, només es necessita un cobot. La implantació d’aquesta tecnologia en una línia de producció en moviment per a un vehicle amb múltiples contorns requeria un nou enfocament.
“Tardem diverses setmanes a instal·lar els cobots i programar-los perquè es mogueren en
harmonia per a suavitzar els contorns únics d’un Ford Festa, una tasca que resultava encara més difícil perquè el vehicle mai deixa de moure’s”, assegura Detlev Dahl, CEO de Dahl Automation.
“Però ací és on l’adaptabilitat dels cobots i la nostra vasta experiència
com un dels primers integradors de sistemes certificats d’Universal Robots van eixir
a la llum. Amb els moviments definits, mai perden el ritme.”
Ford està estudiant ampliar l’ús de cobots en les instal·lacions de la companyia a València,
i Craiova (Romania). La companyia ja ha introduït uns altres cobots que han sigut programats per a ajudar els treballadors de la línia de producció amb procediments d’assemblatge complexos, com la instal·lació d’amortidors en els cotxes i bugies d’encés en
els motors; i també està utilitzant un robot de conducció autònoma cridat “Survival”.