AVANT FP-ERE s’ha celebrat del 14 al 16 de desembre al Museu de les Ciències de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València
Actualitat Diària
La mostra AVANT de Formació Professional i ensenyaments artístics i esportius, organitzada per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, ha rebut la visita de vora 40.000 assistents durant els dies 14, 15 i 16 de desembre al Museu de les Ciències de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València.
El dia amb més afluència va ser el divendres 14 de desembre, amb un balanç de més de 20.000 assistents. El segon dia la xifra va superar els 10.000 assistents, i el diumenge 16 va concloure la fira a migdia amb més de 6.000 assistents.
Al llarg dels tres dies de la fira, l’han visitada també el president de la Generalitat, Ximo Puig; el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; la directora general de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial, Marina Sánchez, i altres membres del Consell.
La fira AVANT FP-ERE ha posat en valor el treball que fa l’Administració junt amb tot el sistema educatiu valencià per potenciar la formació professional, artística i esportiva, i per impulsar la inserció laboral dels joves valencians.
En AVANT han participat les 26 famílies d’FP, els conservatoris elementals i professionals de música i dansa, les escoles d’arts plàstiques i disseny i els ensenyaments d’emergències i esportius.
En total hi han participat de manera directa, amb exhibicions, tallers i activitats, un centenar de centres educatius: una trentena de les comarques d’Alacant, una desena de les comarques de Castelló i mig centenar de les comarques de València, amb 500 alumnes i 250 docents implicats. Es faran 300 activitats als 80 estands que s’han instal·lat al Museu de les Ciències.
Des de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport es treballa per ampliar l’oferta de la Formació Professional, per adaptar-la a les necessitats dels entorns i sectors productius i per millorar la qualitat d’aquests ensenyaments, amb més professorat i més inversió en equipament i material. Per això, també hi han col·laborat unes 200 institucions i empreses.
D’aquesta manera, la mostra s’ha dividit en huit zones. L’espai ORIENTA dedicat a propostes i tallers pràctics per a aprendre a ser un bon gestor econòmic en l’entorn social, conéixer les noves metodologies Agile, millorar l’ocupabilitat i incrementar el potencial personal en el món laboral i en l’emprenedoria.
En INNOVA, els centres educatius, empreses referents en el seu sector i instituts tecnològics van mostrar conjuntament les competències necessàries per a poder incorporar-se a un mercat laboral més exigent.
Amb EMPRÉN s’ha destinat un espai als emprenedors i les emprenedores estudiants de Formació Professional en què, acompanyats pel centre educatiu de referència d’aquests, han mostrat els seus projectes i idees amb la finalitat de transmetre l’esperit emprenedor del sistema educatiu valencià.
Les exhibicions de capacitats tècniques d’alt nivell i les demostracions d’habilitat de l’alumnat van ser les protagonistes de la zona SKILL, on també s’han fet ‘test projects’ d’entrenament per a l’actuació en el campionat Spainskills 2019.
A la zona EXPERIMENTA, els vora 40.000 assistents han pogut tocar i viure la tecnologia, les arts creatives, la indústria 4.0 i l’esport, i per l’escenari SQUARE han passat ‘performances’, música, desfilades de moda, actuacions musicals, ponències, presentacions d’influenciadors (‘influencers’) i altres creacions.
Entre els ‘influencers’ que han visitat AVANT es troben l’Associació Peloki, creadors de la websèrie ‘Liars’ (guanyadora del Premi IVAJ websèrie jove 2018); el cantant i participant d’OT Agoney; la cantant finalista de Factor X i actriu de ‘Liars’ Elena Farga; la influenciadora en perruqueria i maquillatge Paloma Barba; els xefs Pablo Montoro, Begoña Rodrigo i Bárbara Amorós; els dissenyadors de moda emergents Antonio Segura, Sonia Carrasco i Atelier Palometa, i l’enginyer informàtic i expert ‘hacker’, Deepak Daswani. També, la fallera major de València, Marina Civera, i la seua cort d’honor, han visitat la fira.
Millores en l’FP i els ensenyaments de règim especial durant la legislatura
Aquest curs hi ha 90.638 alumnes que estudien cicles d’FP a 398 centres educatius: 30.900 alumnes a 138 centres de les comarques d’Alacant; 10.470 a 52 centres de les comarques de Castelló, i 49.268 alumnes a 208 centres de les comarques de València.
Durant aquesta legislatura, des de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport s’ha treballat en tres grans eixos: ampliar l’oferta de l’FP, adaptar-la a cada entorn i millorar la qualitat d’aquests estudis.
Conseqüència d’això ha sigut l’ampliació en l’oferta de més de 12.500 places en diferents cicles formatius. Així mateix, totes aquestes mesures han estat acompanyades d’una ampliació del personal docent durant aquesta legislatura, i d’una inversió important en equipament i materials.