Actualitat Diària

Experts insisteixen en la importància de prevenir addiccions i abordar els aspectes que ens fan més vulnerables

Alumnat de Relacions Laborals i Turisme de l’UJI participen en una jornada sobre ‘Les addiccions en etapes prelaborals i laborals’

Actualitat Diària

Els especialistes que han participat en la jornada  ‘Les addiccions en etapes prelaborals i laborals’ organitzada pel sindicat UGT amb la col·laboració de la Universitat Jaume I de Castelló i finançada pel Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, han incidit en la importància de la prevenció de les addiccions i en la necessitat d’abordar els aspectes que fan més vulnerables a les persones per disminuir la seua vulnerabilitat.

La taula ‘Drogodependències i addiccions en etapes prelaborals’ moderada pel vicedegà del Grau de Turisme, Jaume Llorens, ha comptat amb la participació de Julio Abad Sorribes, professor de Psicologia de la UNED i membre de l’ONG de prevenció i tractament d’addiccions Patim; Francisco López, professor de Sociologia de l’UJI i president de Patim; i Margarita Miñarro, professora de Dret del Treball i de la Seguretat Social de l’UJI.

En la primera intervenció, Julio Abad, ha insistit que una addicció “li pot passar a qualsevol persona” i encara que actualment passa més desapercebuda, hi ha un major nombre de persones que participen en tractaments. Abad ha insistit en la necessitat que cadascun siga coneixedor dels aspectes o camps en què és més susceptible i siga capaç d’establir límits «cal ser conscients i no caure en la trampa» perquè «podem portar una vida saludable si es controla» ha dit. El psicòleg ha indicat que hi ha un augment dels factors de risc, per això és important el foment de la prevenció, mitjançant factors de protecció com els valors o l’educació.

A continuació, el president de Patim, Francisco López, ha indicat que moltes de les situacions de vulnerabilitat estan relacionades amb el model i estructura de la societat actual, amb problemes tan greus com la pobresa i la manca de treball que porten a una situació de marginalitat. López ha explicat que la vulnerabilitat en els joves es produeix habitualment per la manca d’expectatives, la impulsivitat, la timidesa, la manca d’afectes o les situacions d’estrés. El sociòleg ha assegurat que “cal individualitzar la vulnerabilitat, però sense perdre de vista la totalitat del grup” i ha insistit que la vulnerabilitat a les addiccions augmenta proporcionalment a les situacions de risc a què ens exposem.

Per últim, la professora Margarita Miñarro ha presentat la guia «Jóvenes, riesgo de adicciones y el tránsito del entorno educativo al trabajo» que inclou xifres, conseqüències i efectes de les addiccions, etcètera. Miñarro ha explicat que hi ha augment el consum del tabac i el cànnabis i que entre les causes de les addiccions laborals està l’organització del treball, les tasques del lloc o l’ambient laboral.

INAUGURACIÓ

Durant la inauguració, la rectora de l’UJI, Eva Alcón, ha afirmat que “la universitat està obligada a formar a la ciutadania” per això “s’ha de treballar més en el tema de la prevenció de les addiccions” perquè «l’autonomia personal i la llibertat no es troben en situacions de drogodependència o addiccions» i «és necessària una cultura de prevenció».

La delegada del govern per al Pla Nacional sobre Drogues, Azucena Martín, ha explicat que el pla, en funcionament des de 1985, ha tingut un paper essencial en la prevenció i que dins de les enquestes bianuals que es realitzen s’inclou un mòdul de preguntes (cada sis anys) coordinat amb la representació sindical i la patronal que detecta les tendències del consum i les creences en l’àmbit laboral i que mostrava un major percentatge de consum de tabac, alcohol i psicofàrmacs.

La coordinadora de la jornada, la professora Margarita Miñarro, ha explicat que la jornada ha estat precedida d’unes sessions de treball amb l’alumnat dels Graus en Relacions Laborals i Turisme, amb el propòsit de difondre la importància de la prevenció de les addiccions i cuidar la salut.