Actualitat Diària
La directora general d’Emprenedoria i Cooperativisme, Teresa García, ha destacat que “les regions europees ens han demanat que liderem el desenvolupament europeu del programa Aula Emprén per a personal docent, la qual cosa demostra que la Comunitat Valenciana som un exemple a Europa en l’impuls de la cultura de l’emprenedoria”.
Teresa García ha intervingut en el Comité de les Regions de Brussel·les en la sessió final del projecte interreg iEER, en el qual la Comunitat Valenciana ha participat durant els últims quatre anys al costat d’altres nou regions europees.
En aquest sentit, la directora general ha presentat les conclusions d’aquest projecte, que “ha sigut crucial en el disseny de polítiques de coordinació de l’ecosistema emprenedor en la Comunitat Valenciana, en permetre’ns conéixer bones pràctiques d’altres regions que han inspirat les accions incloses en el Pla d’Acció per a enfortir el nostre ecosistema”.
La directora general ha ressaltat les pràctiques implementades en la Comunitat per a millorar el context emprenedor i que han sigut reconegudes i seleccionades per les regions participants.
Entre elles, destaca el Programa Aula Emprén, en el qual han participat més de 1.100 estudiants de tota Europa. Aquest programa ha sigut liderat per la Universitat de València, en el marc del Campus de l’Emprenedoria Innovadora, que es desenvolupa gràcies a la col·laboració de la Conselleria d’Economia Sostenible i les cinc universitats públiques valencianes.
Aula Emprén és una escola taller per a personal docent motivador que es divideix en dues fases. La primera d’elles té per objecte l’aplicació en la docència universitària de diverses tècniques didàctiques útils per a detectar i fomentar valors emprenedors entre l’alumnat. Durant la segona fase es traslladen aqueixos coneixements adquirits pel personal docent a l’alumnat a través de la constitució d’equips multidisciplinaris d’estudiants per al desenvolupament i presentació de projectes emprenedors i iniciatives socials.
Una altra de les bones pràctiques seleccionades pel Comité de les Regions ha sigut el Pla Estratègic de l’Emprenedoria de la Comunitat Valenciana 2019-2023, un programa d’accions conjuntes a mitjà termini, que implica amb caràcter transversal a tota l’Administració, a través de polítiques d’educació, formació, ocupació o innovació, per a facilitar la creació d’empreses i el desenvolupament i consolidació d’iniciatives emprenedores en totes les seues fases.
La tercera acció del Sistema Valencià Innovador destacada per les regions europees és el Mapa de l’Ecosistema Emprenedor, que ha permés descriure els agents de l’ecosistema emprenedor existents, els serveis que presten, el seu nivell d’especialització o el seu àmbit territorial. Així, Teresa García ha explicat que “hi ha 627 agents localitzats i altres 277 col·laborant i intercanviant experiències d’assessorament a l’emprenedoria en la Comunitat i de noves idees que estan generant-se”.
Projecte iEER
El iEER és un projecte estrela finançat per Interreg Europa que pretén impulsar la col·laboració dels actors europeus i regionals, per a definir eines que permeten generar un ecosistema emprenedor entre les administracions públiques, les universitats, les empreses i els ciutadans. L’objectiu últim és millorar el suport als joves emprenedors, així com la qualitat dels serveis i fons estructurals dissenyats per a ells.
La Comunitat Valenciana, premiada en 2015 com a Regió Europea Emprenedora, ha participat des de 2016 en el projecte iEER al costat d’altres 9 regions i universitats de països com Finlàndia, Polònia, Romania, Alemanya, Itàlia, França, Regne Unit, Dinamarca i Irlanda.
En aquest projecte, cadascuna de les 10 regions, mitjançant un Grup d’Agents Locals amb representants de l’Administració, les universitats, les empreses i la societat, han intercanviat bones pràctiques amb les altres regions participants i han elaborat un pla d’acció que permeta millorar el suport als joves emprenedors, aprofitant fons estructurals i d’inversió europeus.