Actualitat Diària
L’estudi “Desenvolupament de millores en cultiu d’alvocat afectat per fongs de les famílies Botryosphaeriaceae a través del maneig del microbioma del sòl”, se centra en l’anàlisi de la microbiota del sòl i la colonització de microorganismes en aquest cultiu i té l’objectiu d’aportar solucions sostenibles al problema fúngic que presenta l’alvocat. En el projecte participen Fertinagro Biotech (empresa de nutrició vegetal referent nacional), S.A.T. TROPS (comercialitzadora de referència en el cultiu d’alvocat), Vivers Blanco (pionera en el cultiu de l’alvocat) i Saba Tropical (Serveis tècnics i consultoria), els tècnics de la qual van formalitzar aquesta col·laboració aquest dimarts, en la seu de S.A.T. TROPS, a Vélez Màlaga.
A Espanya el cultiu de l’alvocat ha proliferat per tota la costa mediterrània i andalusa, especialment en les zones de Màlaga i Granada. No obstant això, des de 2007, s’ha observat la deterioració de les copes dels seus arbres a causa d’un fong aeri pertanyent a la família Boytrosphaeriaceae, que està afectant de manera preocupant a aquest cultiu. Amb l’objectiu de buscar solucions sostenibles a aquest problema mitjançant la valoració del procés de colonització de l’arbre, neix el projecte abordat conjuntament per les quatre empreses.
El problema més important que origina aquest fong es produeix en el moment de la implantació de l’arbre perquè provoca una gran mortalitat en els exemplars, la qual cosa obliga a fer replantacions en els 3 primers anys de cultiu. Aquesta situació causa grans pèrdues econòmiques i en casos severs pot assecar-se parcial, fins i tot totalment, l’arbre. Atès que el fong aprofita els moments de major estrès per a introduir-se i propagar-se per la planta.
Hi ha una sèrie d’aspectes tècnics indispensable per a minimitzar aquest estrès i que l’agricultor hauria de controlar i tenir en compte per a aconseguir èxit amb aquest cultiu com són el portainjerto adequat al sòl de la plantació (tenint en compte la seva textura, ph, conductivitat, etc.); la implantació de sistemes de control climàtic per a esmorteir els efectes de les temperatures extremes; el maneig hídric de la parcel·la (per a aconseguir una correcta humectació del sòl i evitar així que es podreixin les arrels) o el maneig agronòmic de la parcel·la (adaptant les labors i el pla de fertilització segons el moment fenològic del cultiu), entre altres.
No obstant això, a més de controlar totes aquestes tècniques, segons han pogut registrar els departaments tècnics i d’I+D+i de les empreses participants en aquesta iniciativa, continuen sent insuficients per a acabar amb l’atac fúngic, per la qual cosa, segons Ángel Torres, director d’Àrea Sud Oriental Fertinagro Biotech “mitjançant aquest projecte que desenvoluparà el nostre equip d’I+D+i s’estudiaran altres factors com la part microbiològica de l’ecosistema i la colonització per microorganismes protectors (sistema natural i efectiu de defensa de la planta) per a donar així amb la solució més adequada al cultiu”.
Donada la gran diferència que existeix des del punt de vista microbiològic i el físic-químic que presenten els sòls d’evolució natural de l’alvocat enfront dels sòls de nova implantació, és molt rellevant valorar si l’arbre és capaç de realitzar de manera adequada i eficaç aquesta colonització. Per això, el primer objectiu del projecte consistirà a valorar si existeix una distribució microbiològica del sòl que redueixi l’atac, mitjançant l’estudi metagenómico de mostres de diferents sòls; i el segon objectiu serà observar la capacitat de colonització microbiològica dels diferents arbres. Segons els resultats, s’aplicaran unes solucions o altres. Per exemple, si resulta que el problema és microbiològic, es desenvoluparan productes orgànics especials de fons que preparin el sòl. Per contra, si es demostra que el problema és de comunicació i colonització de la planta, es generaran bioestimulantes d’aplicació en reg per a potenciar la colonització per microorganismes autòctons.
El cultiu de l’alvocat en la península té actualment dos factors limitants, un d’ells és el problema d’escassetat d’aigua i l’altre és la presència d’aquests fongs que, segons David Sarmiento, director tècnic de Sat Trops “estimem que afecta el 100% de les finques d’alvocats, especialment a les noves plantacions, per això l’objectiu d’aquest projecte que ens presenta Fertinagro és molt interessant en abordar el problema des del punt de vista de la microbiologia del sòl, ja que hi ha finques que encara que tenen presència de fongs conviuen perfectament amb ells sense causar pèrdues econòmiques. Aquí és on estudiarem la microbiologia del sòl per a incorporar-lo, juntament amb els fertilitzants, en les finques amb problemes seriosos o bé en totes les noves plantacions. Per a TROPS és innegociable la sostenibilitat dels seus cultius i aquest projecte va totalment dirigit a aquesta línia de treball”.
Amb l’aparició d’aquest fong els problemes del camp es van traslladar al viver. Cada any es perd d’entre un 5 a un 8% de la planta que es produeix per culpa d’aquest fong pel que, segons Rubén Blanco, gerent i director tècnic de Vivers Blanco, “tractem de preservar en la mesura que sigui possible els nostres camps mares, on obtenim tot el material que s’utilitza en el viver, però a vegades la disseminació d’espores és tan alta que costa controlar-la. Amb el temps -afegeix Blanco- hem après que el sistema radicular juga un paper important, totes aquelles plantes amb un gran sistema radicular afontan millor els moments d’estrès, la qual cosa ens porta a tenir menys receptiva la part aèria enfront de l’atac d’aquest fong”.
La implicació de Saba Tropical respon a l’interès de donar resposta eficaç al fort impacte que està tenint aquesta malaltia en el cultiu en la seva implantació en noves finques, sent ara mateix el seu principal problema. “Qualsevol estrès que sofreixi la planta, ben climàtic o de maneig, es tradueix en la presència de la malaltia i mort d’un elevat percentatge de plantes, la qual cosa disminueix considerablement el percentatge d’èxit, alguna cosa que ens agradaria revertir amb aquest projecte”, afirma Martín Haro, Cogerente de Saba Tropical.