El dissabte 25, la regidora de Turisme, Sara Molina, amb l’ajuda de 70 representants del món de les falles de la ciutat confeccionaran en Fitur una Creu de Maig
Actualitat Diària
Borriana retornarà als anys 20 i 30 del segle XX i es convertirà durant el primer cap de setmana d’abril en una ciutat modernista, en què es reviurà l’esplendor i l’auge que el comerç de la taronja va suposar per a la ciutat i que va quedar reflectida en construccions d’arquitectura modernista, segons ha anunciat avui en Fitur l’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont.
Es tracta, ha explicat, d’un “esdeveniment singular” que està organitzant la regidoria de Turisme que permetrà “traslladar-nos a una etapa molt pròspera per a la localitat, en la qual el cultiu de la taronja es va convertir en el gran motor econòmic”, ha assenyalat Safont.
La delegació de Borriana present avui en Fitur, en la jornada dedicada a la Comunitat Valenciana, ha estat encapçalada per l’alcaldessa, la regidora de Turisme, Sara Molina, l’edil de Cultura, Vicent Granel, i la regidora de Festes, Lluïsa Monferrer, amb l’objectiu de promocionar ‘la mar de possibilitats’ i els atractius de la capital de la Plana Baixa, en una nova edició de la Fira Internacional de Turisme. També ha estat present i ha acompanyat la comitiva la Reina Fallera, Elena Pastor.
Respecte al cap de setmana modernista de Borriana, Sara Molina ha destacat que el projecte serà presentat pròximament, i s’emmarca en el desenvolupament del Pla Estratègic de Turisme del municipi, que contempla com un dels objectius per a la consolidació de Borriana com a alternativa turística “potenciar la taronja com a gran valor atractiu i diferencial en el mercat, com un dels eixos sobre els quals assentar el seu desenvolupament turístic”.
A més, ha assenyalat el propòsit d’aprofitar en clau turística un litoral “ben mantingut i poc impactat”. També ha assenyalat, “posicionar-nos amb les activitats educatives nàutiques i la celebració d’esdeveniments esportius vinculats a la vela”, i atraure demanda fora del període estival amb accions, com ara, donar a conèixer “els sabors de Borriana amb una activa proposta gastronòmica que potencie els productes de proximitat tant de la terra com de la nostra mar” i, alhora, “acostar la nostra història, el nostre patrimoni, i la nostra àmplia i qualificada oferta cultural, musical i d’oci”.
La regidora ha recordat que les Creus de Maig de Borriana estan declarades Festa d’Interès Turístic Provincial, i es realitzen tots els anys per les comissions falleres i contenen abundants motius i ornaments florals que combinen amb llums, aigua, música i moviment.
Borriana com a “terra de cultura” amb més de 150 actes
Safont i Granel han presentat avui en la fira de turisme l’àmplia oferta cultural de Borriana i, de forma especial, els tres prestigiosos esdeveniments culturals gratuïts del municipi a l’entorn de la música i les arts, els festivals emac, Maig di Gras i el Festival d’Arts de Carrer (FAC).
Segons ha indicat l’alcaldessa, Borriana és “substancialment una terra de cultura” i ho ha confirmat amb algunes dades, com ara, “els més de 150 actes culturals que es programen enguany en el municipi, o les més de 25.000 persones assistents en espectacles tancats l’any passat, o les diferents infraestructures amb què compta el municipi com a espais culturals”.
Per la seua part, Vicent Granel, ha destacat la “nodrida i variada oferta cultural de Borriana”, amb una programació anual en què es fusionen “l’avantguarda, la tradició, la cultura popular valenciana i els espectacles de gran nivell que s’ofereixen a Borriana, per exemple, el violinista Ara Malikian, el Ballet de Moscou, Lola Herrera, Luis Piedrahita o Víctor Manuel, entre d’altres”.
Així mateix, el regidor de Cultura s’ha referit a la “trajectòria ascendent” i a la “qualitat i prestigi dels tres microfestivals genuïns de Borriana”: emac, Maig de Gras i FAC”, que al seu parer suposen un “perfecte maridatge entre música, avantguarda i art”, són, ha precisat, “propostes artístiques allunyades dels macrofestivales amb un enfocament “propi i un segell diferent i fresc, clau per a atraure cada any més public”.
emac
Per a la qual cosa polaritza la seua programació a l’entorn de diverses apostes sonores, amb la cantant de Huelva Rocío Márquez, “la veu de la nova generació del cant flamenc, com a cap de cartell”, i amb l’obertura cap a nous sons i noves músiques en la cerca constant de l’avantguarda i la transgressió; amb propostes com el flamenc footwork andalús de Califat ¾, el so el-fi del murcià Marcelo Criminal, el trap emo i granadí d’Albany.
L’emac es completa amb tallers, exposicions i xarrades, amb grans il·lustradores i expositors de molt alt nivell, dissenyadors i fotògrafs consolidats i uns altres novells que mostraran els seus últims projectes i col·leccions.
emac està organitzat per l’associació cultural emac.borriana i compta amb el patrocini institucional principal de l’Ajuntament, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), la Diputació de Castelló i Estrella Galícia. Igualment, compta amb la col·laboració de Naraniga Pub, Indie Are Production, Horma Zapatería, nomepierdoniuna, born music!, La Fábrica de Hielo, cero en conducta, La Ragazza Produccions i Ecomunicam.
Maig di Gras
Pel que fa al festival Maig di Gras, el regidor de Cultura ha manifestat que en la seua cinquena edició, novament convertirà la localitat en una “xicoteta Nova Orleans”. Previst per als dies 29, 30 i 31 de maig, a més de música soul, funk, latin jazz, reggae, swing o balkan, durant el Maig di Gras hi haurà també tallers, exposicions, punxadiscs, xarrades i gastronomia.
En el festival, ha revelat el responsable municipal de Cultura, destacarà la presència de les “brass bands” i les “acolorides second lines”, que suposen les “senyes d’identitat del Maig di Gras i de la multicultural ciutat de Nova Orleans cimentada sobre influències franceses, espanyoles, africanes i nord-americanes banyades per les aigües del Mississippí”.
FAC
La segona edició del Festival d’Arts de Carrer (FAC) de Borriana que se celebrarà els dies 21 i 22 de febrer, aposta, segons ha explicat Vicent Granel, pel teatre de carrer i, per això, “augmentarà les exhibicions teatrals i els espectacles itinerants per a moure al públic”.
Després de la bona acollida i la satisfacció mostrada pel públic assistent en la primera edició, enguany s’han programat fins a sis espectacles en diferents llocs de la població, complint així amb un dels objectius d’aquest FAC: “continuar recuperant espais públics de la ciutat, com són el carrer i les places, per a oferir cultura i oci per a tota classe de públic”, ha afirmat el regidor.