Actualitat Diària

Espanya autoritza el primer assaig clínic d’una vacuna contra la Covid-19

En la prova participaran 590 persones de tres països europeus diferents, entre ells 190 espanyols

Inés Romero/Actualitat Diària

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat que l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) ha autoritzat el primer assaig clínic en humans a Espanya per a una vacuna contra la Covid-19. Així ho ha confirmat en la roda de premsa d’aquest divendres al costat de la ministra de Defensa, Margarita Robles, on ha explicat “importants avanços” en relació a aquesta prova.

El ministre ha informat que es tracta d’una vacuna de Janssen, anomenada Ad26. Cov2.s, i ha detallat que l’assaig clínic correspon a la fase 2, ja que la fase 1 ja ha sigut realitzada als Estats Units i a Bèlgica, en la qual van participar quasi 1.050 persones.

Tal com ha explicat Illa, la fase 2 d’aquest assaig clínic es durà a terme en tres països europeus: Espanya, Alemanya i Països Baixos. En ell participaran 590 persones i té per objectiu “calibrar les dosis, veure el número d’aquestes que seria necessari i conéixer l’interval entre elles”.

Pel que fa a Espanya, la prova comptarà amb la participació de 190 persones sanes d’entre 18 i 55 anys i, en alguns casos, també amb majors de 65. Els voluntaris estaran repartits als hospitals La Paz i La Princesa, a Madrid; i Marqués de Valdecillas, a Santander. Illa ha assegurat que el reclutament s’espera fer “de manera immediata”, posant com a data “aquest divendres o la setmana vinent”.

El ministre de Sanitat ha comunicat que l’assaig clínic durarà alguns mesos, encara que no ha especificat una data concreta, i ha assenyalat que l’aliança amb Europa permetrà “tindre un *portfolio de vacunes segura”. No obstant això, ha declarat que la participació d’Espanya en aquest assaig no significa que, quan la vacuna estiga disponible, “es puga comptar amb més dosi ni disposar d’elles abans que altres territoris”.

Finalment, el ministre ha agraït la labor que està desenvolupant la Aemps i que és molt important per al país: “La comunitat científica està fent un esforç ingent i sense precedents”.

Quasi 3 milions de persones ja tenen l’aplicació Radar Covid

En la roda de premsa, el Salvador Illa també ha manifestat que l’aplicació Radar Covid, dissenyada per la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial i que permet als usuaris conéixer el seu nivell d’exposició al virus, ha tingut 2,7 milions de descàrregues. “Estem treballant perquè abans del 15 de setembre totes les comunitats puguen tindre-la”, ha assenyalat. Ara com ara, l’aplicació ja funciona en 7 comunitats autònomes: Andalusia, Aragó, Balears, Cantàbria, Castella i Lleó, Extremadura i Canàries.

Rastrejadors en les comunitats autònomes

D’altra banda, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha recordat que les comunitats autònomes tenen a la seua disposició professions de les Forces Armades per a fer labors de rastreig. Segons la ministra, “els rastrejadors són persones absolutament preparades” i ha indicat que han hagut de superar un procés de cinc mòduls de treball per a obtindre aquest lloc.

Margarita Robles, ministra de Defensa

En aquests moments, Castella i Lleó, Comunitat Valenciana, Cantàbria, Múrcia i Melillas són els territoris nacionals que han sol·licitat a aquests professionals. Galícia i Madrid estan en tràmit.

Robles ha explicat que el nombre de rastrejadors que es destinaran a cada regió vindrà determinat per “la pròpia experiència de cada dia”.