Actualitat Diària

Escala Castelló i l’Institut Seda Espanya aposten pel turisme blau

El turisme blau abasta totes les activitats econòmiques que depenen de la mar i que estan orientades als visitants i viatgers

Actualitat Diària

L’Institut Seda Espanya (ISE) s’unisca ‘Escala a Castelló’ amb una sèrie d’accions que es desenvoluparan en el Real Club Nàutic de Castelló, amb l’objectiu de consolidar una visió sostenible del turisme intel·ligent i de la cultura com a vector de desenvolupament i pau.

D’aquesta manera el ISE organitza aquest dijous, en el marc d’Escala Castelló, una conferència que porta per títol ‘Biogaleón, una flota solidària’. En ella es presentarà el projecte del Biogaleón i la flota solidària, impulsat per l’Institut Seda Espanya i Citix Ports.

La conferència tindrà tres blocs per a explicar en què consisteix aquesta iniciativa que vol arribar el pròxim 8 d’octubre fins a París, en la seu de la Unesco, per a celebrar el ‘Dia del Galeón’.

Aquesta taula servirà, a més, per a unir a escala Castelló i al projecte de l’Institut Seda Espanya i situar a la Comunitat Valenciana com un referent del turisme blau i regeneratiu al Mediterrani.

La conferència, que arrancarà a les 12 hores d’aquest dijous, 13 d’abril en la Sala d’actes de l’Autoritat Portuària de Castelló comptarà amb Amparo Marco, alcaldessa de Castelló, Francesc Colomer, Secretari Autonòmic de Turisme, Fernando Molina, President del ISE, Federico Mayo, ex Director General de la UNESCO, Annick Thebia, diplomàtica francesa i membre del ISE, Martin Oliu de Citix, Joan Sastre de Integra Estratègia i Tecnologia, Lola Ángel del ISE, Jesús Cañadas i Inés López, responsable de l’àrea de Medi Ambient de l’Autoritat Portuària de Castelló.

Turisme blau i turisme regeneratiu

El turisme blau abasta totes les activitats econòmiques que depenen de la mar i que estan orientades als visitants i viatgers. Aquestes activitats no deixen de ser dependents entre si ja que comparteixen competències i infraestructura, així com la necessitat de la utilització sostenible dels recursos naturals.

El turisme blau es basa en tres eixos: sostenibilitat, accessibilitat i qualitat dels serveis.

El turisme regeneratiu és una nova forma de turisme sostenible que dona prioritat a la millora de l’estat natural d’una zona i a l’impacte positiu en el lloc de vacances.

Aquesta nova manera de viatjar, denominada turisme regeneratiu, està començant a arrelar a tot el món. La seua intenció és restaurar l’estat natural d’una zona i, al mateix temps, fomentar un creixement responsable. En altres paraules, s’esforça per regenerar l’ecosistema i la població local, proporcionant al mateix temps beneficis econòmics a la indústria turística. El turisme regeneratiu va més enllà dels viatges tradicionals, que se centren únicament a complaure als turistes, i en el seu lloc prioritza la viabilitat a llarg termini del destí. L’objectiu últim del turisme regeneratiu és aconseguir la sostenibilitat en totes les facetes del viatge.

Aquest enfocament del turisme s’inspira en els principis de l’ecologia i els sistemes vius de la naturalesa. En reconéixer que els ecosistemes estan interconnectats, el turisme regeneratiu tracta d’aconseguir l’equilibri entre el creixement econòmic, el benestar comunitari i la conservació del medi ambient.

Un dels aspectes clau del turisme regeneratiu és aconseguir que els turistes participen en la solució. Això pot fer-se de diverses formes, com participant en els esforços de conservació, fent costat a les empreses locals o aprenent sobre la cultura i el medi ambient del destí. En implicar els viatgers en el procés de regeneració, el turisme regeneratiu engendra un sentit de propietat i responsabilitat que pot conduir a un creixement sostenible.

El principal objectiu del turisme regeneratiu és crear una relació simbiòtica entre el turista, la comunitat local i el medi ambient. És una forma única de gaudir d’unes vacances i, al mateix temps, marcar la diferència. En practicar el turisme regeneratiu, els viatgers poden ajudar a preservar la cultura i els coneixements tradicionals de la població local, al mateix temps que contribueixen positivament al medi ambient.