Actualitat Diària
La Unió de Llauradors informa que els rebutjos a la Unió Europea de cítrics procedents de tercers països amb plagues s’han incrementat un 66% en relació a les mateixes dates del passat any, després de les últimes dades conegudes relatives al mes d’octubre.
L’any passat s’havien rebutjat per aquestes dates un total de 132 enviaments, mentre que en l’actual ja portem 219. Després de la suspensió a l’agost de les importacions procedents de l’Argentina fins a abril del pròxim any, és un altre país de Mercosur, en aquest cas Brasil, qui lidera la classificació d’intercepcions de cítrics amb plagues durant octubre.
El Brasil passa així d’1 intercepció en tot l’any 2019, a les 13 que es comptabilitzen en l’actual, 9 d’elles precisament en el mes d’octubre passat. Huit d’aquests rebutjos són del fong de la Phyllosctita citricarpa que causa la temuda Taca Negra i un del bacteri Xanthomonas o falsa arna. Altres països amb deteccions a l’octubre són Sud-àfrica i la Xina amb 2 (Phyllosctita citricarpa) i Zimbàbue amb 1 (Phyllosctita citricarpa), així com Tunísia amb 2 (Parlatoria ziziphi o poll negre, semblant al poll roig de Califòrnia).
Les dades anteriors posen de manifest el greu perill per a la citricultura europea que suposa la signatura de l’acord comercial de la UE amb Mercosur, pendent de ratificació; així com l’acord comercial amb Sud-àfrica, sobre el qual recentment LA UNIÓ ja ha sol·licitat la seua revisió en el cinqué any des de la seua entrada en vigor, tal com estableix el propi acord.
La Unió proposa que les mesures preses per la Unió Europea de suspendre les importacions argentines de cítrics s’estenguen a altres països. Per això reclama a la Comissió Europea que realitze auditories fitosanitàries en tots aquells països que no puguen garantir l’eixida de cítrics sense plagues i suspendre d’aquesta manera les importacions si no es donen les garanties adequades de risc mínim.
L’organització torna a insistir en la implantació d’un criteri d’inspecció única en origen per a tots els països tercers i que les importacions entren per pocs ports de la UE -tres com a màxim- on es garantisca la presència d’un nombre suficient d’inspectors experts en plagues i malalties citrícoles i amb un percentatge de mostres analitzat representatiu. De la mateixa manera advoca per l’obligació del tractament de fred en el transport i per la prohibició de la importació de cítrics que hagen sigut produïts i manipulats amb matèries actives l’ús de les quals no estiga autoritzat a la Unió Europea.
Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, afirma que “existeix un clar risc que ens entre una plaga de quarantena en la citricultura europea i cal prendre mesures urgents, perquè si alguna d’elles aconsegueix introduir-se seria letal per a nostra citricultura en convertir-se en plaga endèmica”.