Actualitat Diària

Els programes de mobilitat de grau universitari en una situació d’emergència sanitària

Actualitat Diària

Però no només és decidir que tot es manté: Com ha estat la gestió d’aquests programes per part de la UJI? Sergi Moyano és estudiant de periodisme i titlla aquesta gestió de “nefasta”. Una de les principals raons és que tots els processos administratius s’han vist afectats per la pandèmia. 

Irene Jorge Canal també és estudiant de Comunicació audiovisual de la Universitat Jaume I i aquest curs estudiarà al Tecnocampus de la Pompeu Fabra en Mataró. Canal valora la gestió de la universitat com “bastant roïna”, ja que el programa es va paralitzar per la Covid i després, el van reprendre, per això, segons explica l’alumna: “això ha generat molt de caos”. Al mateix temps, Canal relata que la universitat va presentar les nominacions a la UPF “fora de plaç”, encara que ho van acceptar igualment per la difícil situació sanitària. 

De fet, el procés d’adjudicació de places s’ha retrassat fins juliol. 28 de juliol en el cas del programa Sicue i 13 de juliol pel que fa a l’Erasmus +. Aquesta situació ha generat una terrible incertidumbre als estudiants. Moyano matisa que ni tan sols sap en quines assignatures està matriculat encara i tampoc sap exactament tots els horaris.

En realitat, aquesta situació és semblant a la que li ocorre també a Laura Martínez, estudiant de la Universitat Jaume I: “hi ha coses que no entenem encara, com que a primera hora tenim una classe online i a segona una pràctica: no dóna temps”, explica aquesta alumna que no realitza cap mena d’intercanvi. 

“Encara que espere que a poc a poc ens ho expliquen”, es mostra a la vegada positiva la alumna. En realitat, aquesta incertidumbre es multiplica a totes les universitats, perquè al cap i a la fi: “la situació és excepcional i és difícil adaptar-se a aquestes situacions”, valora Moyano, però a la mateixa vegada assegura que és molt dur perquè “te’n vas a una altra ciutat”, i continúa: “a més a més, pel que fa als lloguers també tenim por”. Aquest estudiant relata que si la situació de la pandèmia empitjora, la seguretat jurídica pel que fa als lloguers és més bé, nul·la.

Amb tot, des de la Comissió Europea i del Servei Espanyol per a la Internacionalització de l’Educació (Sepie) es recorda que si la situació de la pandèmia empitjora en el territori que un estudiant es troba, “seria possible aplicar de forma justificada la clàusula de força major”, per la qual cosa: “correspon a les organitzacions i individus participants del programa cancel·lar o posposar les mobilitats previstes en els territoris afectats”.

De fet, des de la Universitat Jaume I s’informa que si un alumne ha d’utilitzar la clàusula de força major, aquest podrà matricular-se sense cap mena de problema al segon semestre de la UJI.

Però bé, què implica actualment estar en un programa de mobilitat per al curs 2020-2021?

La Universitat Jaume I es coordina amb els criteris i recomanacions que s’han aplicat des de la CRUE (La Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles), la Direcció General per a l’Educació, la Joventut, l’Esport i la Cultura de la Comissió Europea i també, amb tot allò que s’ha decidit des de les universitats valencianes. Tot es troba en aquest document. 

Així doncs, una cosa clara cal tindre: les mobilitats podran ser semipresencials,  totalment virtuals o combinades:

La Universitat Jaume I presenta cinc programes de mobilitat: Erasmus +, Programa d’Intercanvi amb Amèrica del Nord, Programa d’Intercanvi amb Àsia i Oceania, Programa d’Intercanvi amb Amèrica Llatina i el programa Sicue.

Erasmus + (s’inclouen els països pertanyents a la UE i la República de Macedònia del Nord, Islàndia, Liechtenstein, Noruega, Turquia, Sèrbia i Regne Unit)

Des de la Direcció General per a l’Educació, la Joventut, l’Esport i la Cultura de la Comissió Europea es recomana aplicar un enfocament de mobilitat combinada. Cal tenir en compte que la universitat presenta dos semestres. Doncs el que es proposa des de les institucions és fer el primer de forma virtual i el segon, amb mobilitat. En tot cas es reconeixen els crèdits en aquesta modalitat dins del marc del programa.

Així mateix, també depèn de la situació sanitària que eixe país tinga en un moment determinat.

Erasmus + Pràctiques

Les mobilitats s’iniciaran a partir de setembre.

Programa d’Intercanvi amb Amèrica del Nord, Programa d’Intercanvi amb Àsia i Oceania

En aquestos països totes les mobilitats queden posposades fins el segon semestre del curs 2020/2021. Hi ha possibilitat d’aplicar, doncs, un model virtual durant el primer semestre.

Programa d’Intercanvi amb Amèrica Llatina

Aquestes mobilitats estan cofinançades pel Banc Santander i ja des d’un principi estes mobilitats estan previstes per al segon semestre. Per la qual cosa, aquest programa no sofreix cap mena de canvi en el seu disseny.

Sicue

Pel que fa a aquest programa, les mobilitats es permetran tenint en compte la situació sanitària de cada Comunitat o província.