Els hospitals valencians baten el seu rècord històric de donació amb 255 donants en 2019, un 6,7% més

796

Actualitat Diària

Les dades d’activitat en trasplantaments i donacions en la Comunitat Valenciana durant 2019 llancen un saldo molt positiu. Amb 255 donants, la taxa de donació es va situar l’any passat en 51,4 donants per milió de població, per damunt de la mitjana nacional (48,9) batent-se un rècord històric de donació en la Comunitat, amb un augment del 6,7%.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha volgut agrair als familiars dels donants aqueix gest de generositat que realitzen, perquè gràcies a ells moltes persones poden arribar a portar una vida normal: “És el gest més altruista i generós que pot realitzar una persona i des de la Conselleria de Sanitat continuarem treballant per a conscienciar a la ciutadania sobre la importància de la donació d’òrgans”.

Durant l’any 2019, el 90% de les famílies valencianes van dir sí a la donació enfront del 89,2% de 2018. L’objectiu del pla Estratègic de 2016 era incrementar la donació d’òrgans en un 10% i en data de hui s’ha incrementat ja un 24%.

Barceló ha qualificat a més de “excel·lent” la col·laboració amb l’Administració de Justícia en els 45 casos en els quals va ser necessària la seua participació en el procés durant l’any 2019, que va permetre dur a terme aquestes donacions.

L’hospital que major nombre de donacions va registrar l’any passat va ser l’Hospital General d’Alacant, amb un total de 40 donants, seguit de la Fe, amb 34. L’Hospital Clínic de València va registrar 29 donacions i a l’Hospital General de Castelló es van produir 33 donacions convertint-se, amb una taxa de 64 donants per milió de població en una de les províncies amb major índex de donació del territori de l’Estat malgrat ser un centre hospitalari en el qual no es realitzen trasplantaments.

Dels 255 donants d’òrgans de donant cadàver registrats en 2019 (enfront dels 239 en 2018), 68 corresponen a donació en asistolia (26,6%) i 187 a mort encefàlica. “Clarament es consolida la donació en asistolia controlada en la Comunitat Valenciana després de la implantació de l’equip de ECMO mòbil que permet la realització d’aquesta mena de donació.

ECMO movil en 2019 va fer 20 eixides que van permetre obtindre 40 renyons, 20 fetges i 5 pulmons per a poder ser trasplantats. La Comunitat Valenciana és l’única autonomia al país que ofereix cobertura de ECMO mòbil al 100% dels centres”, segons explica Rafael Zaragoza, director del Programa de Trasplantaments de la Comunitat Valenciana.

Tres trasplantaments cada dos dies

Al llarg de 2019, els hospitals valencians van realitzar un total de 552 trasplantaments d’òrgans, enfront dels 558 realitzats en 2018 o els 491 registrats l’any 2016. D’ells, 299 van ser trasplantaments renals, 140 trasplantaments hepàtics, 32 trasplantaments cardíacs, 74 trasplantaments de pulmó i 7 trasplantaments de pàncrees. La taxa se situa per tant en 111 trasplantaments per milió de població.

114 trasplantaments van ser procedents de donants en asistolia (61 renals, 34 hepàtics i 19 pulmonars). Així mateix, més de 50 trasplantaments es van realitzar fora de la Comunitat Valenciana amb òrgans procedents de la nostra.

En la Comunitat Valenciana es realitzen 1,51 trasplantaments diaris, és a dir tres trasplantaments cada dos dies.

Per hospitals, dels 552 trasplantaments d’òrgans, l’Hospital General d’Alacant va realitzar l’any passat 72 trasplantaments de renyó i 31 trasplantaments hepàtics. L’Hospital General d’Elx va dur a terme 34 trasplantaments renals, l’Hospital Doctor Peset va realitzar 70 trasplantaments de renyó, i a l’Hospital La Fe es van dur a terme 123 trasplantaments renals, 109 trasplantaments hepàtics, 32 trasplantaments cardíacs, 74 trasplantaments de pulmó i 7 trasplantaments de pàncrees.

De fet, l’hospital La Fe de València és l’hospital que més trasplantaments ha realitzat en números absoluts (345 trasplantaments d’òrgans), i bat rècord com a primer hospital al país quant a trasplantaments hepàtics (109 trasplantaments) i cardíacs (32).

Així mateix, l’Hospital General d’Elx ha incrementat la seua activitat en trasplantament renal, amb la realització de tretze trasplantaments més que l’any anterior, passant de 21 trasplantaments renals en 2018 a 34 en 2019.

La donació de viu ha experimentat un clar augment l’any 2019 que va permetre realitzar 18 trasplantaments enfront dels 12 de l’any 2018, sent d’ells 5 infantils i en total 14 renals i 4 hepàtics.

Ana Barceló ha agraït la labor que estan realitzant les i els professionals sanitaris “perquè gràcies a la seua obstinació i professionalitat estan permetent a nombrosos pacients viure i millorar la seua qualitat de vida”. “La Comunitat Valenciana compta amb els millors professionals en aquest àmbit, per això som una Comunitat líder en trasplantaments i donacions”, ha afegit.

Quinze trasplantaments en els primers 10 dies de l’any 2020

La consellera ha avançat que “en els 10 que portem d’any ja s’han registrat quinze trasplantaments, i tres eixides amb ECMO mòbil; es tracta d’una dada molt positiva que reflecteix que hem iniciat l’any amb molt bones expectatives quant a donació i trasplantament”.

Barceló ha destacat a més que La Fe va aconseguir una xifra rècord la passada nit del 7 al 8 de gener en realitzar en menys de 16 hores un total de 10 trasplantaments d’òrgans i una extracció multiorgánica “en un sol dia”. En concret, i gràcies al treball de més de 100 professionals i a les famílies de donants, es van poder van realitzar tres trasplantaments renals, un hepàtic, un cardiopulmonar, un pancreatorrenal i un trasplantament renal infantil.

Aqueixa activitat ha sigut possible gràcies a la generositat de donants i famílies, que han dit sí a la donació als hospitals Clínic de València, General de València, Sagunt, Vila-real, Marqués de Valdecilla i La Fe.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací