Reparteixen escrits i insten als companys a dirigir-se massivament a l’alcaldessa perquè reconsidere la decisió
Els comerciants del Mercat Medieval han protestat per la decisió de traslladar l’activitat al Parc Ribalta i han fet un escrit que volen fer arribar, en massa, a l’alcaldessa de Castelló perquè reconsidere la seua decisió. Si els comerciants de Castelló entenen que perjudicarà els seus negocis, els que exposen en el Marcat també estimen que no hi haurà condicions i acumularan pèrdues
EM/ Actualitat Diària
Per a entendre l’explicació de la protesta cal tindre en compte diverses coses: el Mercat Medieval, tal com va comentar l’ex regidor Miguel Angel Mulet en la tertúlia de Castelló Informació, va nàixer com una iniciativa per a dinamitzar el centre de Castelló i donar suport al comerç local.
Es tractava d’un mercat que adquiria sentit en instal·lar-se als carrers del barri antic, perquè atreia gent al centre, oferia l’oportunitat de generar noves ofertes dels artesans que venien de fora, però també generava ambient i participació del qual es beneficiaven els comerciants locals.
El Mercat Medieval reprodueix imatges de la història de la ciutat, perquè els artesans estan obligats a caracteritzar les seues parades i adoptar vestimentes de l’època, i alternes ofertes de tota mena de productes artesanals i menys artesanals, amb activitats, i àrees gastronòmiques.
No obstant això, fa alguna setmana, l’equipe de govern de l’ajuntament decidia traslladar la celebració d’aquest Mercat al Parc Ribalta de Castelló.
Les raons esgrimides es basen en qüestions de seguretat. Tales com que el nombre de parades s’ha multipliqueu, els carrers estrets generen acumulació de gent, o que hi ha vials per on no pot passar una ambulància. Unes raons que ja s’havien esgrimit en anys anteriors.
Però la decisió e traslladar el Mercat al Parc Ribalta, no han acontentat ni a propis ni estranys.
Comerciants del centre històric
Segons manifestaven els comerciants del centre de Castelló,
“Aquesta mesura que ja va ser planificada per l’Ajuntament l’any 2015 i descartada en el seu moment per l’oportuna actuació de l’alcaldessa Amparo Marco davant les demandes dels comerciants, ha sigut posada en marxa per l’actual Primer Tinent d’Alcaldia David Donate Castiblan, segons va transmetre dimarts passat a una delegació de comerciants afectats, “seguint les recomanacions de la Policia Local i de l’àrea de mobilitat de l’Ajuntament”.
En aquesta recomanació sol s’atén “raons de seguretat”, en cap moment es contempla el perjudici econòmic que suposa per a la zona més desfavorida del centre comercial de la ciutat, que s’emporten la seua ubicació a un altre entorn que no siga en ple centre històric. Davant la qual cosa, qüestionada aquesta decisió pels presents en recordar-li la nota de premsa emesa per la seua predecessora Patrícia Porta el passat 27 de novembre de 2018 on posava en valor la fira medieval “i com aquesta tenyia els carrers de la Plana d’un ambient càlid per a gaudir en família i amics”, el senyor Donate *Castiblanque va respondre que “ell no li la juga, autoritzant aquesta ubicació, davant el fet que puga sorgir algun incident”, ja que va reconéixer que així com per a les festes de la Magdalena existeix un pla de seguretat integral per a la zona afectada carrers Major, Sant Lluís, Ruiz Vila, Asarau, Cervantes, Cavallers, Ensenyament, Núñez d’Arce i Plaza de les Aules, per al Mercat Medieval no s’ha elaborat cap i això que porta realitzant-se Quants anys?
Davant aquesta postura, els comerciants d’aquests carrers i diversos firaires habituals en aquest mercat van realitzar el dimecres a la nit una convocatòria a la qual no falte cap dels afectats. En la mateixa es va posar de manifest el descontentament pel tracte que rep, des de fa anys, aquesta zona del centre comercial de la ciutat. La situació, en concret dels comerços dels carrers del centre històric que es troben en una pitjor situació comparant-la amb els carrers comercials més cèntrics, és de “en els seus pitjors moments” i aquesta decisió de no instal·lar el Mercat Medieval en “la seua ubicació del centre històric”, com fan en totes les ciutats on es realitza és d’autentica punta. Així, no s’afavoreix al xicotet comerç de la ciutat de Castelló.
Així mateix, per als firaires perd tot el seu interés situar-la fora de la jueria ja que com ha passat amb altres de diferent temàtica “traure-les del centre és matar-les. Disminuirà i molt el nombre de llocs ja que l’afluència de públic serà molt de menor”.
Per als afectats, el que després de tants anys i davant la falta d’un pla de seguretat integral del Mercat Medieval en la seua ubicació lògica siga única solució ordenar el seu trasllat, deixa patent la desídia, la falta de planificació, el nul compromís efectiu de la corporació municipal i el desconeixement de les regles bàsiques de dinamització comercial. “Saber governar no és ordenar, sinó gestionar”.
En el sentir d’aquests comerciants aquesta l’ésser el mal col·lateral d’una decisió política que fa quatre anys per la inexperiència del recentment estrenat equip de govern no es duc a terme, però que en aquesta legislatura no tindrà marxa arrere .”Som els únics perjudicats, sense moure un dit, d’un acte de despotisme i prepotència que emana de la revenja de canviar tot el que ha funcionat abans. Ja s’ha vist amb altres esdeveniments en el centre”.
Per tot això, els comerciants afectats han iniciat una campanya de conscienciació
per a donar a conéixer a la ciutadania el que suposa per a la supervivència dels seus negocis i els seus llocs de treball el trasllat del Mercat Medieval”.
Comerciants del Mercat Medieval
“Sóc una artesana que participa tots els anys de l’esdeveniment Medieval. El canvi de lloc portarà pèrdues a l’associació de comerciants de Castelló, al barri antic, a l’hostaleria i per descomptat al grup de famílies que ens dediquem a les medievals. La tradició en aquestes dates de la ubicació del mercat medieval en el cor de Castelló no ha de canviar-se per una situació extraordinària i ocasionar el desemparament de centenars de famílies que esperen aquest esdeveniment amb entusiasme i alegria”
“Hola bon dia. Sóc artesà del mercat medieval que es realitza cada any en el barri antic i encara que no va malament espere que no realitze on ho anuncien ara perquè és realment dolent per a les nostres vendes. Segurament repercutirà en la restauració i hostaleria del centre que cada any compta amb gran quantitat de públic en la zona. Espere i desig que s’analitze la situació i torne el mercat al carrer major i voltants on sempre es va fer i va funcionar per a tots. Gràcies”
Però a més, en el grup que tenen els comerciants medievals en xarxes socials, que compten amb més de 8.000 membres, també s’ha pres part activa contra la decisió el trasllat del Mercat.
Per a començar, han elaborat un cartell de protesta sota l’emblema: “no al trasllat del Mercat Medieval al Parc Ribalta”.
I a més, s’estan elaborant escrits de protesta que es repartiran entre tots ells perquè puguen dirigir-se a l’alcaldessa de Castelló, amb l’objectiu d’instar a l’Ajuntament que de marxa arrere en la seua decisió.
Les raons que exposen aquests comerciants passen pel que el nou escenari, en estar ‘separat’ del centre històric, els farà perdre possibilitat de negoci, és a dir, es traduirà en pèrdues. Per tot això afigen: “defensem la nostra supervivència” i afigen: “Perquè una decisió que afecta a la supervivència econòmica del centre històric de la ciutat, no es duga a terme”.
Com afectarà el Parc Ribalta?
No seria la primera vegada que una fira artesanal s’instal·la al Parc Ribalta, encara que caldria remuntar-se uns quants anys per a recordar que la Fira Alternativa, hui Mercat Artesanal, s’instal·lava precisament al Parc Ribalta.
Raons que van donar lloc al seu trasllat van ser, entre altres, el fem, els residus que generava l’activitat, però també la invasió que suposa en tots els sentits. Un Parc en el qual s’ha prohibit el trànsit del Tram, per a evitar la contaminació dels arbres, haurà de permetre la invasión de les furgonetes i vehicles destinats a descarregar i carregar els productes que ofereixen cadascuna de les paraetas que es munten. Donades les característiques del parc, també es posa en dubte la salubritat en l’exposició i conservació d’aliments, i les mesures higièniques dels llocs.
I si en l’anterior legislatura es van deixar les avingudes del Parc com un formatge de gruyere, per a procurar que transpire el subsòl, perquè els arbres es morien, caldria calcular, que impacte tindrà aquesta activitat i tot quant comporta sobre la conservació el recinte, reconegut com a bé d’Interés Cultural de Castelló.
Les solucions no són fàcils. Si del que es tracta és de buscar avingudes prou àmplies, per a garantir la seguretat i el pas d’ambulàncies, l’alternativa passaria per traslladar el Mercat a l’extraradi de la ciutat, però llavors perdria el seu caràcter de dinamitzador del centre de Castelló.
Altres propostes passen per reduir els llocs del Mercat a una sola filera per carrer, encara que hagen d’ocupar-se més viaris del barri antic. I també hi ha qui ha proposat el seu trasllat a l’avinguda del Rei i Plaza Hort dels Corders. No és el casc més històric de Castelló, però podria ser la millor solució.