Actualitat Diària

Els ciutadans de Castelló valoraran els projectes de rehabilitació de Sant Joan de Penyagolosa

Actualitat Diària

La Diputació de Castelló obrirà a la participació ciutadana la valoració del projecte de rehabilitació del santuari de Sant Joan de Penyagolosa. Així es desprèn de les bases del concurs d’idees que el Govern Provincial ha convocat per a comptar amb la participació dels equips tècnics i que ja pot consultar-se en el portal web que ha habilitat en concursosantjoan.dipcas.es. Amb això, la Diputació de Castelló pretén no només implicar el màxim de professionals en el disseny dels millors projectes per a la rehabilitació d’aquest conjunt arquitectònic sinó també escoltar l’opinió dels ciutadans per a conèixer els punts forts i febles de cadascuna de les propostes guanyadores del concurs d’idees.

El president de la Diputació, Javier Moliner, ha explicat que “volem comptar amb l’opinió de tots els castellonencs en una rehabilitació tan emblemàtica com la de Sant Joan de Penyagolosa. Tots sentim com una mica nostre un lloc tan volgut que transcendeix del local i que ens defineix com a poble”.

És per això que després de publicar-se la fallada del concurs d’idees en la web provincial segons els criteris d’un jurat professional, les tres propostes guanyadores amb tota la seva documentació seran exposades al públic online per a ser consultades i valorades per la ciutadania.

Cal assenyalar que l’objectiu de la Diputació amb aquesta rehabilitació és el de recuperar l’estat d’un patrimoni cultural i històric de gran valor com és Sant Joan, però a més també impulsar la seva dinamització com a gran centre d’acolliment de visitants i pelegrins de Camins de Penyagolosa.

Ja obert el concurs d’idees per a professionals

Cal recordar que tota la documentació que necessiten els equips tècnics per a presentar-se al concurs d’idees ja està disponible en la web i poden formalitzar la seva participació amb el lliurament de les seves propostes fins al pròxim 8 d’abril a les 14.00 hores. Un procés àgil dirigit a facilitar la participació i, al mateix temps, dotar al concurs de la màxima transparència perquè qualsevol persona pugui mantenir-se informat d’aquest.

Amb aquest procés participatiu, la Diputació ja ha activat tot el treball que portarà a la rehabilitació d’un enclavament tan emblemàtic per a la província de Castelló implicant el talent dels professionals en les millors solucions per a una rehabilitació tan delicada com aquesta.

Convertir-ho en emblema turístic

Amb la seva actuació, el Govern Provincial, rehabilitarà un dels espais patrimonials més emblemàtics de la província de Castelló, al mateix temps que el eregirá com a emblema turístic de primer ordre.

D’aquesta manera, la restauració i dinamització del conjunt arquitectònic del santuari per part del Govern Provincial revertirà en noves oportunitats turístiques per al territori, en consolidar-se com a centre de recepció de visitants de Camins de Penyagolosa i constituir-se a més com un centre lúdic i turístic en el qual poder gaudir del ric patrimoni natural i històric que embolica a tan emblemàtic enclavament.

Cal recordar que el Bisbat Sogorb-Castelló, titular dels immobles, ja ha autoritzat la Diputació de Castelló per a iniciar tots els tràmits pertinents per a licitar les obres en la major brevetat possible per a tirar endavant un projecte d’aquesta envergadura.

Fer del patrimoni un motiu d’orgull i generador d’oportunitats

Aquesta important actuació per part de la Diputació de Castelló es contextualitza en el seu ambiciós projecte per preservar, revaloritzar i donar a conèixer al món el patrimoni material i immaterial dels ‘Camins de Penyagolosa’ dins de la seva aposta pel patrimoni com a motiu d’orgull i font d’oportunitats per al territori.

“Aquesta restauració de l’espai arquitectònic de Sant Joan de Penyagolosa se situa en l’eix central de la candidatura a Patrimoni Mundial de “Camins” per a continuar posant en valor les peregrinacions que des de fa més de 600 anys tenen lloc des dels nostres pobles a Sant Joan”, ha incidit Moliner.

Un salt qualitatiu per a la candidatura de Caminsde Penyagolosa

El compromís assumit per part de la Diputació amb Sant Joan de Penyagolosa suposa un salt qualitatiu fonamental per a la candidatura de Camins de Penyagolosa a Patrimoni Mundial.

Cal recordar que, l’any 2014, neix aquest projecte amb el propòsit dotar als pobles de majors recursos culturals i turístics, a partir de la posada en valor de la riquesa patrimonial que envolta a deu municipis amb camins ancestrals fins al Santuari: les Useres, Vistabella del Maestrat, Xodos, Culla, Lludient, Villahermosa del riu, Llucena, Atzeneta del Maestrat, Lludient, Castillo de Villamalefa i Puertomingalvo, aquest últim a la província de Terol.

Des de llavors, entre altres accions de promoció de la candidatura, s’ha treballat en la redacció de l’expedient que la representarà davant UNESCO, gràcies al treball de catalogació dut a terme per la Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris de l’UJI, a més de la important col·laboració dels veïns dels municipis que han aportat múltiples referències bibliogràfiques, fotogràfiques, documentació i detalls sobre els costums històrics de l’entorn de Sant Joan de Penyagolosa. Avui dia, aquest informe tècnic es troba en mans de la Generalitat Valenciana, que serà l’encarregada de presentar-lo al Ministeri de Cultura, que al seu torn haurà de donar trasllat de la proposta al Consell de Patrimoni Mundial.