L’alcaldessa de Castelló vota a favor d’aquest acord que segons el PP “saqueja els fons de les famílies de la província”
Finalment el ministeri d’Hisenda i la directiva de la FEMP, ha aprovat l’acord perquè ajuntaments i diputacions cedisquen els seus romanents en un préstec al Govern d’Espanya, que seria retornat en un termini de 10 anys. Només 12 persones han decidit el destí dels romanents de totes les entitats locals d’Espanya i, per a això, ha sigut necessària l’abstenció de Podem i el vot de qualitat del president. L’alcaldessa de Castelló ha votat a favor. El PP ha denunciat que “El PSOE ha acordat saquejar els fons de les famílies de Castelló”.
Actualitat Diària
Aquest matí, la Junta de Govern de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) ha aprovat l’acord amb el Ministeri d’Hisenda pel qual ajuntaments i diputacions cediran els seus romanents al Govern d’Espanya perquè faça front a la crisi a costa dels estalvis dels veïns d’aquestes entitats socials.
Després de dues Juntes de Govern suspeses en l’últim moment, la tercera ha aconseguit traure l’acord avant gràcies als vots del PSOE (entre ells el de l’alcaldessa de Castelló), l’abstenció de *podem, i el vot de qualitat d’Abel Caballero, president de la *FEMP, per a poder trencar l’empat.
Les conseqüències d’aqueixa Junta directiva han sigut qüestionades en dos aspectes. la primera pel que suposa a la ruptura del municipalisme, i les crítiques que aquesta federació s’ha degut més als vots del Govern (PSOE) que a les necessitats i demandes dels ajuntaments que la componen.
La segona, l’aprovació d’aquest acord, que ha assegut com un tir entre els alcaldes i presidents de diputació del PP. Encara que no solament d’ells, ja que es té constància que altres alcaldes i presidents d’altres colors polítics tampoc estaven a favor d’aquesta proposta que, com comentaven a Castelló Informació “empobrirà als ajuntaments i diputacions en saquejar els estalvis dels seus veïns”.
L’acord aprovat aquest matí assenyala entre altres aspectes:
“Els ajuntaments i diputacions provincials i consells insulars (EELL) posaran, amb caràcter voluntari, a la disposició de l’Administració General de l’Estat la totalitat del seu Romanent de Tresoreria per a Despeses Generals minorat pels saldos dels comptes de creditors per operacions pendents d’aplicar al pressupost i per devolucions d’ingressos indeguts acumulat a 31 de desembre de 2019, per l’import de les modificacions de crèdit aprovades amb anterioritat i pel qual s’estime que es destinarà a inversions financerament sostenibles”.
I continua:
“La posada a la disposició de la totalitat d’aquest import a favor de l’Administració General de l’Estat es concretarà en la remissió al Ministeri d’Hisenda fins al 15 de setembre de 2020 d’un compromís ferm, vinculant i irrenunciable de transferir aqueixos recursos a l’Administració General de l’Estat. Els compromisos hauran d’estar vigents fins al 31 de desembre de 2021. Durant aqueix període, la Direcció General del Tresor i Política Financera requerirà a les Entitats Locals que es transferisquen els recursos compromesos.
“Aquestes transferències tindran caràcter de préstec de les Entitats Locals a l’Administració General d’Estat, i es materialitzaran, en un acte únic, en el moment de la recepció dels fons per part de l’Administració General de l’Estat en el compte que determine la Direcció General del Tresor i Política Financera”.
La devolució d’aquests diners es realitzarà a 10 anys, però serà el Govern el que indique en què es poden gastar els diners de les institucions locals en funció de les seues pròpies prioritats.
A canvi, indica l’acord, Els ajuntaments no hauran de complir la regla de despesa i podran gastar en 2020 els seus romanents del 2018 i 2019, qui els tinga clar, i sempre que no s’altere l’equilibri financer d’ingressos i despeses.
Per a la gran majoria de les entitats municipals consultades per Castelló Informació, això suposa un xantatge a ajuntaments i diputacions, a part d’una intromissió en l’autonomia d’aquestes institucions.
Oscar Clavell: “El PSOE acorda en solitari saquejar els estalvis de les famílies de Castelló”.
El Partit Popular ha titllat hui de “saqueig l’acord que el PSOE ha adoptat en solitari en el si de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies” (FEMP) per a confiscar-se dels estalvis de les famílies de Castelló. La mesura, aprovada amb els vots dels socialistes, entre ells el de l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, s’ha trobat amb el rebuig del Partit Popular que ha manifestat la seua rotunda oposició a una operació que en la pràctica “usurpa els diners de les famílies i castiga a qui no accepta la imposició”.
Óscar Clavell, diputat nacional del Partit Popular, ha qüestionat la legalitat d’una mesura “que en la pràctica suposarà que aquells estalvis aconseguits amb esforç i treball per part dels ajuntaments i les diputacions acaben en mans de Pedro Sánchez, el president del Govern que està al capdavant del govern més car de la democràcia”.
Per a Clavell, “aquesta operació de confiscació que Sánchez pretén perpetrar és un sabotege en tota regla per als ajuntaments, que han sigut els que han estat en primera línia de batalla contra el coronavirus”. “Els esforços i les obligacions que han hagut d’assumir des del minut zero d’aquesta pandèmia es veuen ara castigats per les polítiques socialistes, que en lloc d’injectar liquiditat confisquen els estalvis que administren els ajuntaments”.