Actualitat Diària
La redacció de les propostes d’ordenació urbana de les infraestructures portuàries de Vinaròs i Burriana, pertanyents a la Generalitat Valenciana, finalisarà a mitan d’abril, complint aixina els determinis prevists. Ho han confirmat esta demà fonts de l’empresa encarregada de redactar l’estudi, l’ingenieria valenciana Vielca Ingeniers, que porta treballant en ell més de dèu mesos.
Es tracta en abdós casos dels ‘Proyectes Port-Ciutat’, consistents en la regeneració dels fronts marítims, en particular els portuaris, que propiciarà una millora de l’image d’estes dos ciutats front a la mar, i l’us i fruïment de les mateixes per part de ciutadans i turistes.
Tal i com explica Vicente Candela, director de *Vielca Ingeniers, el document que estan a punt de completar “regularà els usos i accessos d’estos nous espais, millorant els models actuals i potenciant una major inserció dels mateixos en el teixit urbà. El nostre treball consistix en aportar una série d’alternatives d’ordenació per a la conexió del port en la ciutat. Per això hem implicat als departaments d’Urbanisme i Arquitectura, ademés llògicament dels especialistes en Instalacions Portuàries”.
Per a portar a terme este treball ha segut necessària la colaboració entre les distintes administracions implicades. Es tracta d’un document informatiu en el que es recolzarà la redacció de documents posteriors.
Conexió en la ciutat
L’elaboració de les propostes d’ordenació urbana per als àmbits portuaris de Vinaròs i Burriana s’ha basat en l’anàlisis de la relació en els seus entorns pròxims. Açò ha permés identificar les necessitats i alternatives concretes de les actuacions que deuen portar-se a terme per a una correcta conexió port-ciutat, compatible a la seua volta en el bon funcionament dels usos portuaris.
En el cas de Vinaròs, la nova ordenació permetrà crear noves zones d’us *terciario o equipaments per a posar-les a disposició dels ciutadans, #lo que supondrà una revitalisació de l’àrea portuària i permetrà a la població contar en un nou espai d’oci obert a l’@mar.
La proposta contempla la possibilitat de donar continuïtat a la passejada i convertir el port en una zona atractiva, és dir, arrematar la Passejada Marítima en la trobada de la plaja en el dic nort del port. Entre els objectius definits en la proposta figura la construcció de noves zones verdes i espais lliures públics, la millora de la calitat ambiental de totes les instalacions i la construcció d’infraestructures socials que contribuïxquen al desenroll urbà. Es propon aixina mateix desenrollar instalacions comercials i d’oci, que convertixquen al port en un foc d’atracció urbà pròxim al centre de la població.
Segons Candela, “l’idea és convertir el port de Vinaròs en un dels ports capçalera del sistema portuari valencià, polivalent, capaç d’absorbir les necessitats estructurals portuàries en el marc del desenroll sostenible establit, elevar el nivell de calitat de les instalacions, assegurar el compliment de les necessitats migambientals actuals i favorir l’integració del port en la ciutat”.
En *Burriana, els objectius són molt similars. Ademés de l’ordenació global d’usos portuaris (peixquers, industrials, *terciarios, *dotacionales, deportius i d’oci), s’estudia també la possibilitat de donar continuïtat a la passejada marítima i contribuir a completar la conexió peatonal i ciclista entre *Burriana-Port i el *Clot de la *Mare de *Deu, en vistes a convertir el port en una zona atractiva.
El nou accés a Morella, més prop
Una de les grans reivindicacions dels habitants de la província de Castelló està més prop de vore la llum. Es tracta de l’adequació de la N-232 entre el Mas de la Torreta i Morella-Sur, una carretera fonamental per a les comunicacions del nort de la província. *Vielca Ingeniers treballa en la redacció del proyecte d’accés a Morella des de fa mig any i, segons el seu responsable, Vicente Candela, estarà llest en breu. El treball va ser adjudicat el 7 de setembre de 2018, té un determini d’eixecució d’un any i està en fase de redacció del proyecte de traçat i estudi d’impacte ambiental.