Actualitat Diària

El ple votarà un nomenament a Brancal i després el seu cessament de totes les delegacions

Compromís llança un nou desafiament a l’alcaldessa de Castelló davant l’aplicació del Codi ètic

Compromís ha llançat un noudesafiament a l’alcaldessa de Castelló. La regidora, Verónica Ruiz, ha proposat que Ali Brancal presidisca una nova Comissió plenària. L’acord es portarà al mateix ple de desembre, que haurà de votar també l’aplicació del Codi ètic sobre la vice alcaldessa, per la seua situació i investigada judicialment, de ser aprovat seria cessada de totes les seues delegacions. Com es menja l’invent? Serà la presidenta més breu de la història o hi ha pacte entre Compromis i PSOE?

Esperanza Molina/ Actualitat Diària

El cas Brancal ha arribat a un punt de vertader espantall polític en l’Ajuntament de Castelló, i en un pols entre Compromís i PSOE que ja no se sap per on pot eixir a mesura que discorren les hores.

La situació en aquests moments és la següent:

La portaveu de l’equip de Govern, Verónica Ruiz, proposava el passat 14 de novembre a la Comissió de Sensibilitat i Suggeriments, el nomenament d’Ali Brancal com a presidenta de la mateixa. S’interpretava aquest nomenament com una espècie d’intercanvi. A saber: Fins llavors, Brancal presidia la Comissió de Bon Govern… i el seu company, Ignasi Garcia, la Comissió de Sensibilitat.

Però amb la polèmica de l’aplicació de Bon Govern, Brancal renunciava i es feia càrrec de la presidència el seu company Ignasi García. De forma complementària, Garcia renunciava a la presidència de la seua Comissió de Sensibilitat i proposa com a presidenta a Brancal.

Un intercanvi de presidències.

Açò no tindria major importància si no fóra perquè el nomenament de Brancal al capdavant d’aquesta Comissió plenària haurà de ser ratificat pel ple de l’Ajuntament del pròxim dijous. I és precisament aqueix mateix ple, el que haurà d’aprovar si se li aplica el Codi de Bon Govern pel qual hauria de ser cessada de totes les seues delegacions i responsabilitats.

Així les coses què serà primer? l’ou o la gallina?.

Perquè la situació, tal com s’ha plantejat és la següent: el ple pot ratificar a Brancal per a un nou càrrec i poc després aplicar-li el Codi de Bon Govern que la cessa de tot, inclòs aqueix nomenament.

Des de Compromís es defensen: la proposta de nomenament de Brancal es va acordar el passat 14 de novembre i la decisió d’aplicar-li el Codi de Bon Govern es va prendre ahir. I açò, diuen, encara no ha passat.

Es mire com es mire, l’espectacle està servit, perquè Compromís manté la proposta del nomenament de Brancal caiga qui caiga i intentarà fins a l’últim moment que el Grup Socialista canvie la seua previsible abstenció per un vot en contra de la destitució de Brancal.

Què pot passar dijous que ve? A tenor de com es van desgranant els esdeveniments, qualsevol cosa.

Podria ser, que primer es ratificara el nomenament de Brancal com a presidenta de la Comissió de Sensibilitat… Sempre que PSOE vote a favor. En aquest cas, s’aprovaria per majoria… I que després, si es vota també per majoria l’aplicació del Codi de Bon Govern, i el PSOE vota a favor o s’absté, Brancal podria presumir d’haver sigut la presidenta més breu de la història d’una Comissió plenària…

També podria ocórrer, que el PSOE en funció del que vaja a votar en l’aplicació del Codi de Bon Govern, es pronuncie en contra o s’abstinga, en aquest cas, aqueix nomenament no podria ser ratificat.

I podria succeir també, que Brancal siga ratificada en el seu càrrec, i arribada l’aplicació del Codi de Bon Govern el Grup Socialista es desmarcara de tot quan ha dit l’alcaldessa en els últims mesos, i es posicionara en contra i al costat de Compromís i CseM. En aquest cas, es preveu que la reacció de l’oposició puga ser forta i hi ha qui ja afirma que demanarà responsabilitats que podrien arribar fins i tot als tribunals.

Les interpretacions de quant està succeint són moltes, però la major part d’elles apunten a un últim pols de Compromís a l’alcaldessa de Castelló amb amenaça encoberta. Encara que tots ells afirmen que el Pacte del Grau està per sobre d’interessos personals, la relació entre els tres grups quedarà afectada, encara que no se sap en quina mesura.

Per part de Compromís, l’única resposta rebuda juga amb els temps. El nomenament va ser anterior i l’aplicació el Codi de Bon Govern està en l’aire. El Grup votarà en contra i tindrà el suport dels seus socis de CseM.

Per part de Ciutadans, s’exclama ja, que “és una vergonya”. “Si el PSOE no vota l’aplicació del Codi de Bon Govern solament ens quedarà pensar que “és un assumpte d’aferrar-se a la butaca per part de l’alcaldessa i per un grapat de dòlars de la vice alcaldessa”.

Sales: “Compromís tira un nou pols a l’alcaldessa Marque”

Pel que fa al Grup Municipal Popular, el regidor Vicent Sales ha qualificat la situació com un nou “pols que Compromís tira a l’alcaldessa Amparo Marco en proposar a la imputada Ali Brancal per a presidir un nou càrrec institucional en el consistori”.

Sales afirma: “El sainet del PSPV i Compromís no coneix límits i ha passat a espantall. En lloc d’estar resolent els problemes dels castellonencs, ara mateix socialistes i nacionalistes estan dedicant els seus únics esforços a pensar com li peguen una bufetada més forta als seus socis de el ‘Pacte del *Frau”.

Segons Vicent Sales: “Aquesta situació ha d’acabar ja. El PP de l’Ajuntament confiem que l’alcaldessa Empare Marque cessament ja a la seua vice alcaldessa Ali Brancal com és la seua responsabilitat i obligació política, en compliment del que marca el reglament de funcionament de l’Ajuntament, i deixe de sufocar als castellonencs amb aquesta partida d’escacs que perjudica la imatge del consistori i del conjunt de la classe política castellonenca”.

Relació històrica de el ‘Cas Brancal’

Arribats a aquest punt, i quan cada grup afirma una cosa diferent, cal fer una relació per dates per a poder entendre què és exactament el que està ocorrent.

Primavera de 2014: Campanya electoral a les eleccions Europees.

El Grup Municipal Compromís realitza un enviament massiu a través del correu postal de l’Ajuntament. El funcionari detecta que és anormal un enviament tan engruixat i comunica el fet al regidor d’Hisenda i Personal, Juan José Pérez Macián.

A la vista que s’havia publicat algun vídeo en Facebook sobre l’activitat electoral que es realitzava en l’oficina municipal de Compromís, el regidor remet un requeriment al portaveu de Compromís, Enric de Nomdedéu, perquè certifique el contingut del correu. El PP comunica la seua sospita a la Junta electoral i s’obri una diligència.

L’endemà passat, Enric Nomdedéu signa un document en el qual certifica que el correu solament conté els butlletins municipals. El regidor autoritza l’enviament. Es dóna avís a la Junta Electoral que arxiva la diligència i tanca el cas.

Al llarg dels següents mesos, Correus retorna a l’Ajuntament els sobres que no ha pogut lliurar. Estan tancats i en una caixa.

Primavera de 2015:

30 d’abril de 2015: L’Ajuntament en ple aprova per unanimitat un Codi de Bon Govern, promogut per Enric Nomdedéu de Compromís i Carmen Carreras, d’EU, pel qual s’estableixen mesures preventives per a preservar el bon nom i la transparència de les institucions.

El Codi, en el seu annex I, indica que els regidors imputats (ara investigats) formalment, hauran de cessar en les seues delegacions. També compromet als grups municipals a fer complir aquesta mesura i a l’òrgan que els haja nomenat a retirar-los els seus càrrecs.

El Codi prega també als òrgans judicials, al fet que acceleren la instrucció judicial d’aqueixos casos per a determinar al més prompte possible si s’eleva l’acusació o s’eximeixen responsabilitats.

Eleccions municipals: Presa de possessió de la nova Corporació els membres de la qual es comprometen a complir el Codi de Bon Govern.

Signatura del Pacte del Grau, que estableix el Govern en minoria de l’equip format per PSOE i Compromís, amb el recolze en l’oposició de CseM.

Estiu de 2015: Obres en l’Ajuntament per a adequar les dependències municipals i les noves oficines que ocuparan els diferents grups polítics.

Octubre de 2015: Es modifica la Llei d’Enjudiciament Criminal, i es canvia el terme ‘imputat’ per ‘investigat’.

……………….

Any 2018

2 de febrer de 2018. Ple de la Corrupció: En el transcurs de la sessió, Juan José Pérez Macián anuncia que ha interposat una querella per presumptes delictes de Malversació de Fons Públics i Falsedat documental en la qual implica a Ali Brancal i Enric Nomdedéu en relació amb l’enviament postal realitzat en el 2014, a través de l’Ajuntament, davant la sospita que fóra utilitzat per a remetre propaganda electoral i les candidatures de Compromís a les eleccions europees de 2014.

El regidor del Grup Municipal Popular adjunta com a proves els sobres retornats per Correus, que queden sota la cura judicial i proposa un testimoni.

Primavera de 2018: el regidor del PP ratifica la querella.

El Jutjat l’admet a tràmit. El Jutjat demana per a que testifiquen: Pérez Macián i testic proposat. Posteriorment sol·licita la declaració formal d’Ali Brancal i Enric Nomdedéu, que es retarda en dues ocasions per diferents problemes d’agenda.

11 de juliol de 2018: Ali Brancal i Enric Nomdedéu declaren en el Jutjat d’Instrucció acompanyats dels seus respectius advocats. El jutge els llig els seus drets. Passen de ser querellats a ser investigats.

12 de juliol de 2018: Ple ordinari d’agost. El Grup Municipal Popular sol·licita a l’alcaldessa l’aplicació del Codi de Bon Govern sobre la vice alcaldessa Ali *Bracal. L’alcaldessa tira pilotes fóra i refereix que els seus regidors del PSOE sempre complirien els pactes.

Setembre de 2018: La jutge que instrueix la ‘querella dels sobres’ estableix data perquè es procedisca a la seua obertura, amb la finalitat d’aclarir si contenen o no propaganda i candidatures electorals de Compromís a les eleccions Europees.

Les defenses d’Ali Brancal i Enric Nomdedéu al·leguen, demanen la nul·litat d’aquesta prova i que no s’òbriguen els sobres.

8 d’octubre de 2018: El Grup Municipal Popular demana per registre un informe a la secretària municipal, perquè dictamine si ha d’aplicar-se el Codi de Bon Govern sobre Ali Brancal.

26 d’octubre de 2018: la jutge que instrueix la recerca de la querella dels sobres, dicta un acte en el qual desestima l’al·legació presentada per les defenses de Brancal i Nomdedéu i determina que s’han d’obrir els sobres.

31 d’octubre de 2018: La secretària emet un informe en el qual assenyala, entre altres coses, que siga la Comissió de Bon Govern la que determine l’aplicació del Codi de Bon Govern.

7 de novembre de 2018: L’aplicació el Codi de Bon Govern sobre la vice alcaldessa salta als mitjans de comunicació.

12 de novembre de 2018: Compromís anuncia que el Jutjat ha admès a tràmit el recurs d’apel·lació sobre l’acte del jutjat que permetia obrir els sobres.

13 de novembre de 2018: Ali Brancal insisteix que no està imputada i afirma que té el suport dels tres grups del Pacte del Grau. El PSOE ho desmenteix.

14 de novembre de 2018: L’alcaldessa es posiciona per primera vegada en el compliment del Codi de Bon Govern, encara que sense terminis.

Brancal convoca la Comissió de Bon Govern per al 22 de novembre, on es tractarà ‘el seu tema’.

22 de novembre de 2018: Brancal no va a la Comissió de Bon Govern. Presenta la seua renúncia. La proposta de Brancal per a crear una Comissió de Recerca és rebutjada per unanimitat perquè incomplia la legalitat. Garcia i Lorenzo anuncien una nova Comissió Extraordinària.

07 de desembre de 2018: Comissió extraordinària per a ‘escoltar a Ali Brancal. No es vota gens

13 de desembre de 2018: La Comissió de Bon Govern, presidida per Ignasi Garcia acorda amb el vot de PP, CS i PSOE, elevar a ple l’aplicació del Codi de Bon Govern sobre Ali Brancal.