Actualitat Diària
Gràcies al projecte: CerOh! Strategies, que compta amb el finançament de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) a través dels Fons FEDER de Desenvolupament Regional, l’Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC) està estudiant diferents vies per a reduir emissions de CO2 en el sector ceràmic. Concretament, en aquest segon any del projecte, s’ha desenvolupat la formulació de noves composicions ceràmiques l’objectiu de les quals és reduir de manera dràstica la temperatura de cocció (més de 200 °C), gràcies a la presència de matèries primeres fundentes que contenen en elevada proporció compostos com a fòsfor i vidres reciclats.
Un altre important avanç ha sigut l’obtenció de taulells sense carbonats emprant matèries primeres d’alta fundencia, per a reduir la temperatura de cocció, com, per exemple, vidre reciclat i talc.
A més, s’han formulat esmalts i engobes sense utilitzar fregida com a matèria primera, per a aconseguir diferents acabats en la superfície de la rajola: brillant, setinat i mat, tant per a rajoles de gres porcelánico com a taulell.
En aquesta línia, s’està estudiant també l’aplicació d’aquests desenvolupaments aplicats a la tecnologia full digital amb la finalitat d’obtindre acabats similars.
També s’han desenvolupat formulacions de suports ceràmics d’alta resistència mecànica tant en sec com després de la cocció, per a així poder reduir la grossària de les rajoles ceràmiques.
Per a aconseguir augmentar la resistència mecànica de les mateixes després de la cocció, s’ha actuat tant sobre la composició, com a sobre les variables del procés, tals com el grau de mòltaa o les condicions de conformat, entre altres.
Respecte a l’activitat de transició energètica, s’ha analitzat la situació actual del sector ceràmic en matèria de consums energètics, així com l’ús de les tecnologies d’optimització energètica que s’han implantat en aquests últims anys, amb la finalitat de reduir el consum energètic en el procés productiu.
La recopilació d’aquesta informació ha servit per a establir una línia base, amb la qual serà possible realitzar una prospectiva cap a una transició energètica que comprendrà nous equips productius no basats en fonts d’energia fòssil, així com la incorporació d’energies renovables al procés de fabricació.
A més, s’està estudiant el consum i la idoneïtat dels processos que no impliquen l’ús de combustibles fòssils, tals com la tecnologia de granulació, l’assecat mitjançant infrarojos i mètodes de cocció elèctrica, ja siga superficial com en tota la rajola, sobre els processos actuals en els quals s’utilitza gas natural.
Finalment, s’estan intentant obtindre rajoles “sense cocció”, desenvolupant esmalts de baixa temperatura per a productes activats alcalinamente i per a productes silicocalcáreos.