Actualitat Diària

El Govern destinarà 10.000 milions dels fons europeus al sector de l’automòbil

Actualitat Diària

Representants de les Comunitats Autònomes i de tota la cadena de valor del sector de l’automòbil han participat avui en la segona reunió de la Mesa d’Automoció presidida per la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, i a la qual han assistit el president d’Aragó, Javier Lambán, el secretari general d’Indústria i Pime, Raül Blanco, i la secretària d’Estat d’Energia, Sara Aagesen.

Durant la seva intervenció, la ministra ha anunciat que el Govern té previst mobilitzar uns 10.000 milions d’euros durant els pròxims tres anys del nou mecanisme “Next Generation EU” per a reactivar el sector de l’automoció, la qual cosa suposa un 14% del total del pressupost europeu.

La ministra ha destacat que “la prioritat del Govern és desenvolupar un ecosistema de mobilitat sostenible, intel·ligent, segura i connectada, reforçant la indústria automobilística espanyola, i donar suport a la seva descarbonització, connectivitat, 5G, infraestructura de recàrrega i vehiculos alternatius, amb l’objectiu que sigui una palanca per a la recuperació econòmica i social en els pròxims anys”.

La ministra ha insistit que “la Mesa de l’Automoció és fonamental per a mantenir un diàleg obert i fluid amb els principals actors del sector d’automoció. Devem entre tots definir projectes tractors que ens permetin reforçar la competitivitat de la indústria automobilística espanyola i afrontar el doble desafiament de la transició digital i ecològica generant riquesa i ocupació i contribuint a la cohesió social i territorial”.

Projectes tractors per a reactivar el sector d’automoció

La ministra ha explicat als membres de la Mesa d’Automoció els projectes tractors que es posaran en marxa amb els fons europeus, entre els quals ha destacat els següents:

En primer lloc, el Pla de xoc de mobilitat sostenible, segura i connectada en entorns urbans i metropolitans amb un pressupost de més de 6.000 milions d’euros. Aquest pla inclou l’establiment de zones de baixes emissions; el desplegament massiu d’infraestructura de recàrrega com a clau per a l’impuls del vehicle elèctric, amb l’efecte tractor que suposa sobre la indústria dels béns d’equip; el desenvolupament de nous models de negoci i la modernització del parc públic amb vehicles nets.

En segon lloc, el Full de ruta de l’Hidrogen renovable que mobilitzarà més de 1.500 milions d’euros. L’hidrogeno renovable serà una de les palanques clau de reactivació econòmica lligades a la transició energètica, al costat d’altres àmbits com el desplegament renovable, la mobilitat sostenible i connectada o la rehabilitació energètica.

En tercer lloc, una línia de suport a projectes estratègics per a la transició industrial dotada amb més de 1.200 milions d’euros. Un dels objectius d’aquesta mesura és impulsar la modernització de l’ecosistema nacional de la indústria d’automoció, mitjançant la digitalització, l’impuls de la connectivitat i 5G i la millora de l’eficiència energètica de la cadena de valor.

Maroto ha repassat les dades europees i nacionals de fabricació i venda de vehicles en el que portem d’any i ha explicat les diferents ajudes del Govern al sector incloses en el Pla d’Impuls de la cadena de valor del sector de l’automòbil, com els Plans RENOVE i MOVES II, passant per les ajudes ICO per a vehicles de transport per carretera professional i industrial i els incentius fiscals. “Podem dir que el Pla d’impuls està sent eficaç i ha permès la reactivació del sector després dels durs mesos del confinament”, ha assenyalat la ministra.

Han assistit a la trobada -que s’ha desenvolupat mitjançant videoconferència- consellers i viceconsejeros d’indústria, economia o empresa de les Comunitats Autònomes, i representants de les associacions del sector d’automoció (ANFAC, FACONAUTO, SERNAUTO, GANVAM, AEDIVE, ANESDOR) i de les centrals sindicals (CCOO, UGT-FICA i ÚS).