L’Ajuntament acatarà la sentència que prohibeix el consum al carrer a partir de les 22.30 i busca solucions
L’Ajuntament en ple aprovarà el pròxim 26 de setembre acatar la sentència del Tribunal Suprem que prohibeix el consum al carrer després de les 22.30 hores. Mentre l’equip de Govern busca solucions i es reuneix amb els afectats, d’un i un altre costat, el GMP ha proposat aprovar una declaració Institucional que declare lestasques ‘Espai de Tradició gastronòmica’ per a salvar els negocis
Actualitat Diària
L’Ajuntament de Castelló portarà al ple del 26 de setembre l’execució de la sentència del Tribunal Superior de Justícia sobre les tasques després de ser rebutjat el recurs presentat davant el Tribunal Suprem, que modifica l’ordenança de convivència.
D’acord amb la fallada, no es podrà consumir lliurement al carrer, sinó baix vetlladors o al costat de terrasses. A més la norma pel control acústic limita el consum en aquests llocs fins a les 22.30 hores i a l’interior dels locals, fins a les 23.30 hores.
Així ho ha comunicat el regidor de Transició Ecològica i delegat de l’àrea de contaminació acústica, Fernando navarrés, que manté aquesta setmana reunions amb les parts implicades (hostalers i associació Sense Soroll) per a consensuar les mesures que s’han de portar a terme que eviten un altre procés judicial.
EL GMP reclama la modificació de l’ordenança a la Llei de Salut del 2018
Mentre Navarro manté aquestes reunions, el Grup Municipal Popular ha proposat a la resta dels grups, que s’aprove una Declaració Institucional per la qual se sol·licite el reconeixement de les tasques com a ‘Espai de Tradició Gastronòmica’.
Aquesta proposta formulada pels populars tindria com a objecte, que l’Ajuntament puga modificar l’ordenança per a poder dotar a la zona de les tasques d’un àmbit de protecció, a l’empara de la Llei de Salut que van aprovar les Corts Valencianes de març de 2018.
D’antuvi, i segons ha pogut saber Actualitat Diària, els populars votaran a favor que s’acate la sentència, perquè no es poden oposar a aquesta mesura judicial. No obstant això, entenen que hi ha vies de solució, les que actualment busca l’equip de Govern, per a protegir la conservació de les tasques de la capital de la Plana.
La situació, com a tal és bastant farragosa, perquè es tracta d’un conflicte judicial que dura ja onze anys. D’una banda, els negocis hostalers defensaven la possibilitat de poder mantindre la seua activitat que, en funció d’un article de l’ordenança municipal, permet el consum d’alcohol al carrer.
Per una altra, està l’associació de veïns ‘Castelló Sense Soroll’, que defensa el dret al descans dels veïns i a un entorn lliure de sorolls.
Tancada ja la via judicial amb la sentència del Suprem, la portaveu del GMP, Begoña Carrasco insisteix que “una Declaració Institucional en el pròxim ple perquè es modifique l’ordenança municipal i defensa la singularitat que la tradició de les tasques confereix a la ciutat, mantenint viu i dinàmic el centre, a més dels prop de 70 ocupacions directes que generen els seus negocis hostalers”.
“El govern municipal ha d’anticipar-se a la possible desaparició de les tasques i treballar per la conciliació d’oci i descans en aquesta zona emblemàtica que compta amb una tradició de més de 40 anys, mantenint el seu model tradicional”, subratlla, i recorda que el treball del PP ja va permetre ampliar l’horari en mitja hora o la modificació de la llei de Salut autonòmica”
Tal com el presenta el PP, l’Ajuntament de Castelló està obligat a complir la llei i eliminar l’article del seu ordenança que permet el consum al carrer, que no s’ajustava a la legislació autonòmica anterior. Però pot modificar l’actual ordenança municipal amb la finalitat d’acollir-se a la possibilitat que estableix la pròpia llei autonòmica.
“Cal recordar, manifestava Carrasco, que, al gener de 2018, i gràcies a la gestió del Grup Municipal Popular, el Grup Parlamentari Popular en les Corts Valencianes va consensuar, juntament amb els empresaris de les tasques, una modificació de l’article 69 de la llei 10/2014 de 29 de desembre de Salut de la Comunitat Valenciana, per a preservar l’activitat turística i de restauració en aquest enclavament d’oci amb més tradició a la ciutat”.
El contingut de la proposta de modificació va tirar avant amb el suport de tots els grups de la cambra autonòmica, el 12 de març de 2018. En aqueixa jornada, els cinc grups parlamentaris de les Corts Valencianes (PP, PSOE, Compromís, Ciutadans i Podemos) van arribar a un acord en la comissió de Sanitat i Consum per a, per unanimitat, modificar la Llei i reconéixer les tasques de Castelló com un lloc singular en el qual es permeta el consum d’alcohol al carrer.
“Del que es tracta ara, apuntava Begoña Carrasco, és de modificar l’ordenança municipal, de manera que en el marc regulador de la capital de la Plana es reconega a les tavernes com a zona de tradició gastronòmica, generant un marc paraigua que permeta la continuïtat dels negocis del qual ara és, sense lloc a dubte, el principal punt d’oci i gastronomia de la ciutat”
I és que, la norma autonòmica permet aquesta figura, que possibilita autoritzar el consum de begudes alcohòliques de menys de 20 graus, en la via pública, en les zones contigües als establiments amb tradició gastronòmica, instal·lats en espais tradicionals o emblemàtics de les ciutats, dins de l’horari, condicions i delimitació d’espai que es marquen per les diferents corporacions locals.
“És necessària i urgent, reclama Carrasco, la modificació de l’ordenança municipal per l’estabilitat i pervivència de les Tavernes de Castelló i acabar amb la incertesa que pateixen els establiments hostalers en veure perillar els seus negocis en ple centre de Castelló, malgrat omplir-se de clients cada vegada que alcen la persiana”, així s’ha posicionat la portaveu dels populars davant la desesperació manifesta dels hostalers dels carrers Barraques i Isaac Peral”.
La conciliació entre oci i descans veïnal continua sent la pedra angular d’un conflicte “al qual el tripartit segueix sense donar solució -després de quatre anys-, per a temperar els ànims i arribar a bon port, respectant l’interés general de tots els castellonencs, sense partidismes”, assenyala Carrasco.
Per això ara, “la porta oberta que suposa haver aconseguit la modificació de la Llei 10/2014 de 29 de desembre de Salut Pública de la Comunitat Valenciana, deixa possibilitat a l’Ajuntament per a salvar definitivament les tasques. Cal buscar solucions i seran possibles si treballem tots junts, units, a la recerca de l’interés general”.