La Comunitat Valenciana disposa de fa setmanes d’un protocol sanitari definit de retorn a les aules segures, capaç d’adaptar-se a l’evolució i el context de la pandèmia. S’han destinat més de 207 milions d’euros en recursos i augments de personal. S’ha incrementat en 4.374 docents la plantilla educativa valenciana fins a arribar als vora 80.000 totals i s’han adquirit ja vora tres milions de mascaretes reutilitzables i més de 86.000 litres de gel hidroalcohòlic per a proveir els centres educatius
Actualitat Diària
El conseller d‘Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i el secretari autonòmic d’Educació i Formació Professional, Miquel Soler, han participat en la reunió interdepartamental entre ministeris i conselleries d’Educació i de Sanitat, una reunió en la qual també ha participat la consellera Ana Barceló.
La Comunitat Valenciana disposa de fa setmanes d’un protocol sanitari definit de retorn a les aules segures, capaç d’adaptar-se a l’evolució i el context de la pandèmia, i per a aquesta finalitat s’han destinat més de 207 milions d’euros en recursos i augments de personal que ja s’han fet efectius: baixada de ràtios, l’augment de professorat en 4.374 docents més, la contractació de vora 3.000 monitors i monitores de menjador, l’adquisició de material de protecció i higiene, la reorganització i senyalització dels espais educatius, els serveis de menjador i transport escolar, així com l’establiment d’un espai COVID en cada centre educatiu.
El conseller Marzà ha explicat que “tots els agents de la comunitat educativa valenciana estem treballant de valent per a aplicar les mesures de seguretat, protecció i higiene que marquen el pròxim curs escolar valencià i de nou vull agrair en aquest cas als equips directius i al professorat la seua implicació i el gran esforç que estan fent per adaptar totes les dinàmiques educatives a aquesta circumstància”.
Així mateix, el responsable d’Educació de la Generalitat ha recordat que “la nostra responsabilitat és adaptar-nos en cada moment a l’evolució de la pandèmia i el model valencià està marcat per aquesta adaptabilitat. És per això que respecte a les mesures que ja tenim establides i per recomanació de les autoritats sanitàries, es fixa que l’alumnat a partir de 6 anys també duga mascareta a classe”.
En aquesta línia, la Generalitat està ultimant un mecanisme específic per a garantir una coordinació àgil i efectiva entre els centres educatius i els centres de salut en cas de detectar contagis: “Volem que en tot moment els equips directius i el professorat tinguen el suport dels màxims responsables dels seus centres de salut de referència per tal de coordinar-se en la comunicació de possibles casos de contagi i que les autoritats sanitàries actuen”.
Així mateix, la pròxima setmana s’activarà un espai web informatiu de resolució de dubtes per a tota la comunitat educativa i es comptarà també amb un ‘call center’ específic per a atendre telefònicament qualsevol qüestió.
Augment del personal docent als centres educatius valencians
S’ha incrementat en 4.374 docents la plantilla educativa valenciana fins a arribar als vora 80.000 totals. S’han atés les necessitats de creació de grups d’alumnes per a assegurar les pautes sanitàries de distanciament i de grups de convivència segons etapes educatives, en una feina que ha consistit a respondre centre a centre amb una dotació individualitzada de necessitats.
A les comarques d’Alacant l’increment de professorat és de 1.670 entre mestres, professors i professores; a les de Castelló, de 625; i a les de València, de 2.079 docents.
En la mateixa línia d’actuació, Educació de la Generalitat ha adquirit material de protecció i higiene per a tota la comunitat educativa valenciana, ha dut a terme desinfeccions profundes dels centres educatius de Secundària i Batxillerat durant juliol i ha adquirit materials de senyalització per als centres educatius per valor de 4,6 milions d’euros. Més de 4 milions d’euros s’han invertit en empreses proveïdores valencianes.
En concret, s’han adquirit ja vora tres milions de mascaretes reutilitzables i més de 86.000 litres de gel hidroalcohòlic per a proveir els centres educatius.
La Conselleria d’Educació ha dut a terme aquesta actuació seguint les necessitats de cadascun dels centres educatius valencians i per a assegurar que s’acomplisquen les directrius determinades per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.
Pel que fa a la digitalització dels centres educatius, des de la declaració de l’estat d’alarma fa uns quants mesos s’han adquirit 30.000 tauletes amb connexió a Internet per a ampliar el material tecnològic als centres i s’ha ampliat el servei de videoconferències mitjançant el pla ‘MULAN’ per tal d’incrementar la seua capacitat, així com la formació del professorat en TIC.
Organització dels centres educatius en Infantil i Primària
L’organització dels centres educatius per a assolir les mesures de seguretat que marquen les autoritats sanitàries s’està compartint en tot moment en el si del Fòrum Valencià Educatiu, que compta amb la representació de tots els agents de la comunitat educativa, així com en els documents d’instruccions que es debaten en les meses sectorials educatives. La pròxima reunió se celebrarà demà, 28 d’agost.
En 3r i 4t de Primària també es configuren grups de convivència estables. No obstant això, si el centre educatiu ha estudiat les necessitats i té espais disponibles al centre, es poden configurar grups no estables de convivència en aquestes etapes educatives sempre que es garantisca entre una distància de metre i mig entre l’alumnat.
Els grups de convivència estables estan concebuts per als alumnes més menuts perquè, tal com indiquen les autoritats sanitàries, permeten que els xiquets i xiquetes d’aquestes edats socialitzen millor, a més del fet que les característiques dels menors d’aquestes edats fan inviable que s’assegure que mantinguen el metre i mig de distància en les dinàmiques d’aula i aprenentatge. També és l’opció definida per les autoritats sanitàries en aquests grups d’edat com la millor per a garantir la traçabilitat i la gestió de possibles casos de contagis que es puguen produir.
En 5é i 6é de Primària, amb caràcter general, els grups d’alumnes es configuren seguint el model de distanciament de metre i mig de distància, ja que el perfil d’aquests xiquets i xiquetes presenta una maduresa que assegura que puguen mantindre la distància a classe.
Organització dels centres educatius de Secundària, Batxillerat i FP
Tot l’alumnat de 1r de l’ESO i un percentatge molt alt de la resta de nivells assistirà cada dia a classe en aules amb una separació entre companys de metre i mig. En la resta de nivells educatius, si no hi ha suficient espai per a tindre tot l’alumnat amb la separació de metre i mig entre si, l’alumnat acudirà al centre en dies alterns.
Així mateix, en la immensa majoria de casos cada centre ha pogut organitzar tot l’alumnat a les seues pròpies instal·lacions i, en alguns casos puntuals, s’utilitzaran també instal·lacions municipals.