El 25,4% de les empreses valencianes més competitives generen més de la meitat de l’ocupació en la Comunitat

719

Actualitat Diària

L’informe del ‘Observatori sobre Govern, Estratègia i Competitivitat de les Empreses’, impulsat per Bankia i l’Institut Valencià de Recerques Econòmiques (Ivie), recull que el 25,4% de les empreses familiars més competitives de la Comunitat Valenciana genera el 52,7% de l’ocupació creada per aquestes empreses a la regió.

Aquesta és una de les principals conclusions del document ‘Claus de competitivitat’ difós en la primera jornada anual del ‘Observatori GECE’, que ha tingut lloc aquest dimarts en la seu social de Bankia a València. En ella han participat el conseller delegat de Bankia, José Sevilla; el director adjunt de Recerca del Ivie, Joaquín Maudos; l’investigador del Ivie i director de la Càtedra d’Empresa Familiar, Alejandro Escribá; i el director de Negoci d’Empreses de la Comunitat Valenciana i Murcia, Carlos Aguilera.

L”Observatori GECE’, realitzat en col·laboració amb la Càtedra d’Empresa Familiar de la Universitat de València (CEFUV), mostra un augment del percentatge d’empreses familiars incloses en el grup de les més competitives, tant a nivell nacional, on passen de representar el 24,5% del total en 2014 al 26,5% en 2017, com en el cas de la Comunitat Valenciana, on el pes de les familiars més competitives ha crescut 1,8 punts en el mateix període (del 23,6% al 25,4%).

Aquestes empreses familiars de la Comunitat Valenciana considerades més competitives generen el 58,4% del total del valor afegit de les empreses familiars de la regió, així com el 52,7% de l’ocupació generada per aquest tipus d’empreses.

Les xifres de l’últim document elaborat pel ‘Observatori GECE’ demostren la fortalesa de les companyies familiars de les tres províncies. En el conjunt d’Espanya, el grup d’empreses familiars ‘superiors’ en competitivitat generen percentatges molt més reduïts: el 40,5% del valor afegit i el 31,6% de l’ocupació generada per les empreses familiars espanyoles.

“L”Observatori GECE’ resulta un projecte molt atractiu per a nosaltres ja que l’objecte d’anàlisi, la competitivitat, és una de les variables clau en l’acompliment d’una economia i de les seves empreses. La competitivitat és el principal factor determinant de l’èxit de les petites i mitjanes empreses espanyoles, que són un segment de clients prioritari per a Bankia”, ha destacat Sevilla.

El conseller delegat de Bankia ha posat en valor, a més, que l’Observatori és “una eina que té una gran utilitat per a la comprensió de la competitivitat”, “un projecte ambiciós que vol aportar i identificar les àrees de millora” i que “posa l’accent en elements que fins ara no havien rebut suficient atenció com són la governança i l’estratègia de les empreses, tots dos factors fonamentals i diferencials en els entorns competitius del segle XXI”.

Tres informes i quatre claus de competitivitat

L”Observatori GECE’ és una iniciativa desenvolupada per Bankia i el Ivie l’objectiu del qual és analitzar l’evolució de la competitivitat de les empreses valencianes al llarg del temps i la seva relació amb els factors interns que poden contribuir a millorar-la. Durant el seu primer any d’activitat, a través de l’Observatori s’han elaborat tres informes complets i quatre Claus de competitivitat (documents breus de divulgació) en els quals s’han estudiat els nivells de competitivitat de les empreses, la seva evolució i altres aspectes com la grandària, els models de govern corporatiu o la longevitat de les companyies.

El director adjunt de Recerca del Ivie, Joaquín Maudos, ha agraït a Bankia l’aposta per un projecte que se centra en analitzar la competitivitat de les empreses, que és “un tema que tant preocupa a Espanya, ja que la baixa productivitat és un problema estructural que explica la bretxa en PIB per càpita que li separa d’altres economies més avançades”.

L’investigador del Ivie i coordinador de l’estudi, Alejandro Escribá, ha subratllat que “l”Observatori GECE’ constitueix una excel·lent oportunitat perquè les empreses obtinguin informació valuosa per a la seva pròpia reflexió estratègica, al mateix temps que permet als investigadors saber cada vegada més sobre els factors i palanques que contribueixen a millorar la competitivitat de les empreses”.

El conseller delegat de Bankia ha remarcat, a més, que l’entitat financera “té un sòlid compromís amb la Comunitat Valenciana i amb les seves empreses”. “Ens sentim valencians de naixement i, a més, disposem de la major xarxa d’oficines bancàries de la Comunitat amb una quota de mercat del 19%. Un total de 1,6 milions de valencians són clients de Bankia i més de 60.000 empreses ens donen la confiança de treballar amb nosaltres”, ha apuntat Sevilla.

En la jornada anual del ‘Observatori GECE’ han intervingut, a més, en una taula rodona per a explicar les bones pràctiques en empreses d’alta competitivitat Emi Boix, directora del grup EMAC; Alberto Gutiérrez, CEO de Aquaservice; i Ángela Pérez, CEO de Imegen.

16,1 empleats per empresa

En el seu primer any d’activitat, l”Observatori GECE’ ha detectat problemes de dimensió de les empreses valencianes, amb una mitjana de 16,1 empleats per empresa enfront de la mitjana espanyola de 19,5 treballadors.

A més, encara que les empreses familiars de la Comunitat Valenciana registren bons resultats respecte a les familiars nacionals, per al conjunt d’empreses de la regió es manté el dèficit de competitivitat respecte al conjunt de les espanyoles. Així, en el grup d’empreses espanyoles més competitives (el primer quartil de la distribució), se situa el 23,8% de les empreses valencianes (dues dècimes menys que en 2014). En l’extrem oposat del grup d’empreses espanyoles menys competitives (últim quartil), se situen el 25,9% de les valencianes.

Aquesta classificació de la competitivitat general i per al conjunt d’empreses de la Comunitat Valenciana mostra importants diferències en una anàlisi sectorial. Segons l’última Clau GECE, els sectors de l’automòbil, productes farmacèutics i indústria química són els que aconsegueixen situar major percentatge d’empreses valencianes en el grup de les considerades ‘superiors’ en competitivitat (58,8%, 57,1% i 41,6%, respectivament). Per part seva, els sectors amb menor percentatge d’empreses competitives són les activitats immobiliàries i la construcció.

L’informe detecta que els sectors que major valor afegit aporten a l’economia de la comunitat no són els que compten amb més percentatge d’empreses competitives. En concret, el comerç concentra gairebé el 30% del total del valor afegit, mentre que el percentatge d’empreses que aconsegueixen situar-se en el quartil de les més competitives se situa en el 24%, un punt per sota de la mitjana nacional.

Per darrere del comerç figura el sector del transport, amb un 8,3% del valor afegit; la construcció, amb un 5,1%; i altres productes minerals (ceràmica), amb un 4,7%, tots ells amb un percentatge d’empreses ‘superiors’ en competitivitat per sota del 25%.

Els resultats de l’Observatori s’ofereixen públicament a través d’informes quadrimestrals i de notes breus divulgatives (Claus GECE). A partir d’aquest dimarts, tota la informació de l’Observatori GECE es mostrarà en una pàgina web que ja està operativa, a través de la qual es podrà descarregar la informació.

A més de totes les dades obertes al públic en general, les empreses que se subscriuen al panell de GECE i que responen als qüestionaris corresponents reben informes personalitzats gratuïts en els quals poden comparar els seus nivells de competitivitat respecte a la resta de companyies.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací