Actualitat Diària

Un dron escanetja de forma digital restes arqueològiques de l’antic hospital de Sant Blai de Borriana

Es deixarà una part descoberta del jaciment per a divulgació i coneixement i també del sòl abans del paviment i disseny del nou entorn

Actualitat Diària

La regidoria de Patrimoni realitza un alçament digital de les restes arqueològiques de l’antic hospital de Sant Blai, previ a l’inici del paviment i disseny de la plaça de l’entorn de Sant Blai.

Segons ha explicat el regidor de Patrimoni, Vicent Granel, l’actuació ha consistit en un escanejat amb dron a tres altures, una ortofoto georeferenciada de tot el jaciment arqueològic i de tot l’entorn, que implica la plaça i tota l’ermita i un model digital del jaciment, i 3D de l’ermita de Sant Blai i l’entorn.

Amb l’ortofoto, ha precisat Granel, “obtenim la presentació fotogràfica de tot el jaciment, i es poden analitzar tots els elements en la mateixa escala, lliure d’errors i deformacions, i amb la mateixa validesa que un plànol cartogràfic”.

Jaciment

Cal recordar que en les obres preparatòries per a connectar els albellons amb la xarxa de clavegueram del carrer Sant Blai, preliminars a les obres de condicionament de l’entorn de Sant Blai, es va descobrir el jaciment amb estructures de l’hospital medieval, de l’hospital modern i, també, part del sòl. Així mateix, també van trobar ceràmica d’aqueixa època i un pou musulmà.

Sobre aquest tema el regidor de patrimoni ha indicat que s’ha considerat que en l’obra definitiva “es deixarà una part descoberta del jaciment per a divulgació i coneixement de l’antic hospital de Sant Blai, i també del sòl”.

Projecte

L’Ajuntament va començar la segona setmana de juliol les obres de condicionament de l’entorn de Sant Blai, que amb un import de 431.000 euros dins de l’Estratègia Edusi dels Fons Feder, permet reformar i rehabilitar l’ermita de Sant Blai, la plaça annexa i el carrer adjacent.

Prèviament, es van escometre els treballs de connexió d’aigua basats en la instal·lació de les canalitzacions de desaigües necessàries per a evacuar l’aigua de pluja de la mateixa plaça.

Granel ha manifestat que amb aquesta actuació es podrà recuperar un espai, que al seu judici, “havia estat abandonat fins avui i que ara comptarà amb el reconeixement necessari”.

En aquesta línia ha volgut subratllar la transcendència de la iniciativa perquè permetrà “posar en valor un barri oblidat i oferir una imatge de benvinguda a la nostra ciutat a l’altura que es mereix”.

Concretament, les obres que s’estan realitzant consisteixen en la rehabilitació de les tres façanes exteriors de l’ermita i, especialment, les dos que han estat durant molts anys adossades a habitatges. A més de la instal·lació d’il·luminació nocturna i la rehabilitació de les façanes de l’entorn amb jardins verticals.

També inclou, ha detallat el responsable municipal de Cultura i Patrimoni, “la recuperació de la història a través del disseny de la nova plaça. A l’entrada del ‘Jardí de l’Hospital’, que és com es denominarà ara l’entorn de l’ermita, s’accedirà per un gran reixat que representarà l’antic hospital, per la qual cosa es recuperarà el taulell que ara es troba deteriorat”.

Pel que fa a la zona que ocupava la banda de música, es col·locarà una pèrgola per a realitzar activitats culturals i musicals i es crearà un espai en què tindrà un especial protagonisme la popular Font del Vi, eix de les celebracions del matí del 3 de febrer durant la festivitat de Sant Blai.