‘Jorge’ afirma que no té ajudes per a buscar habitatge i l’Ajuntament diu que no el deixarà al carrer
La Direcció de Costas ‘tirarà la clau’ en el ‘Ortega platja’ divendres que ve per a procedir després a la demolició de l’immoble però el problema és que el ‘okupa’, que havia d’haver abandonat el recinte, segueix allí i diu que amb la seua pensió no té accés a un habitatge, segueix dins. L’Ajuntament ha oferit ajudes i diu que no es quedarà al carrer i un col·lectiu, denominat Front Obrer, ha organitzat mobilitzacions en suport a ‘Jorge’. Què passarà el divendres?
Esperanza Molina/ Susana Barberá/ Actualitat Diària
La ‘Casa de Baños’ del Cercle Mercantil i Industrial de Castelló és un d’aqueixos edificis que formen ja part del paisatge urbà de la platja del Gurugú. Un immoble abandonat, en estat de ruïna i condemnat a la demolició perquè es troba en una zona de sòl públic sota la jurisdicció de Costas. La sentència del Suprem per a la demolició és ferma, i Costas aquesta disposada a executar-la, però continua tenint un ‘okupa’ dins de l’Ortega Playa.
L’origen de la Casa de Baños es remunta, almenys, a la dècada dels 60. En aquell moment Castelló tenia dues ‘cases de bany’ a la platja. Una, de caràcter públic, coneguda finalment com ‘Donelios’ pel restaurador que va regentar l’activitat fins a la seua demolició en 2010. L’altra, de caràcter privat a la platja del Gurugú, que pertanyia al Cercle Mercantil de Castelló, que va comprar els terrenys (escripturats) per a exercir l’activitat.
Aquesta última consta d’un local restaurant que va arribar a albergar fins a una sala de festes; i una altra part, l’esportiva, que es dedica a albergar als clubs d’activitats nàutiques d’esbarjo de windsurf i kitesurf. El restaurant va passar per diferents mans i hui és conegut per ‘Ortega platja’
La veritat és, que la Casa de Baños del Mercantil, en el que al restaurant es refereix, va tindre els seus dies de glòria quan més de 3.000 persones formaven part d’aquesta entitat com a socis. Però va arribar l’època de vaques flaques i la Llei de Costas. Costas va canviar la línia del que es considerava terreny públic i d’ús privat, i El Mercantil, malgrat pagar llicència d’activitat, es va trobar fora d’ordenació i subjecte a un cànon temporal d’ocupació.
Després dels nombrosos plets entre el Mercantil i Costas, una sentència ferma del Suprem va determinar que el Cercle Mercantil, malgrat haver pagat i escripturat la zona, ocupava terreny públic pel que Costas obtenia l’autorització per a la demolició de la part del restaurant.
Això és almenys el que es va comunicar al Cercle Mercantil en el 2017. La demolició era inmediata.
Van arribar els ‘okupes’
Vídeo de Jorge: https://www.facebook.com/frenteobrerovalencia/videos/455806874972051/
Però les coses no van ser tan senzilles com s’esperava. El restaurant, conegut com a ‘Ortega platja’, abandonat des de fa més de tres anys i en estat de ruïna, tenia inquilins. Havien arribat els ‘okupes’, entre ells, qui parla en el vídeo que es mostra, Jorge, diu que quan es va abandonar l’immoble “li van donar les claus” per a poder residir dins i que després ell mateix va acollir a altres famílies, amb xiquets xicotets.
Empadronats per l’Ajuntament
Fuentes de l’administració assenyalen que, entre aqueixos ocupants hi havia “de tot”, “des d’un pederasta buscat per la justícia, una família amb xiquets, una menor, i altres persones”. Però a més, es va donar la circumstància que els ocupants van demanar i van obtindre de l’Ajuntament un permís d’empadronament, sol·licitada a fi de que els xiquets pogueren anar a escola.
Així les coses, ni Costas podia demolir l’edifici, ni l’Ajuntament volia prendre part en l’assumpte, “perquè no era cosa seua”.
Segons Jorge, qui apareix en el vídeo, la família va ser amenaçada amb denunciar la situació dels xiquets a Serveis Socials i va abandonar el lloc per por de que li’ls llevaren… Segons el comunicat remés pel Col·lectiu Front Obrer València, que el signa, només queda un ‘inquilí’, Jorge, que afirma que no té mitjans per a poder accedir a cap altre habitatge.
Costas negoció amb el ‘okupa’ que marxaria abans del 16 d’agost
Fuentes de Subdelegació del Govern han assenyalat, que Costas va negociar ja amb ‘Jorge’ i se li va donar un termini de mes i mig perquè abandonara el recinte de l’Ortega platja. Aqueix termini conclou el dia 16, el divendres, i en aqueixa data Costas té previst personar-se en la instal·lació per a ‘tirar la clau’ abans de conducta a tramitar la demolició. Se suposa que ‘Jorge’ ja hauria marxat, però l’okupa continua allí. I no solament això, sinó que aquest col·lectiu abans al·ludit: Front Obrer València, ha pres les regnes de la situació i ha remés un comunicat amb el vídeo de Jorge i ha assenyalat el següent:
“Jorge: L’evidència que els desnonaments segueixen en Castelló”
“Jorge treballador del Grau de Castelló, serà expulsat de la seua casa divendres que ve dia 16, després de l’ordre del Suprem de derrocar l’immoble on resideix per a ampliar les dunes de la platja del Grau.
A mitjan Juliol, Jorge va rebre una notificació en la qual se li comunicava que l’endemà se li tiraria al carrer. No obstant això, amb l’ajuda dels veïns i joves de Castelló i la convocatòria d’una organització que es fa dir Front Obrer va poder detindre’s el desnonament i negociar un acord, encara que aquest va resultar insatisfactori per a Jorge, ja que van acordar la seua eixida de l’immoble el divendres 16 d’agost.
Durant aquest termini Jorge ha tractat d’aconseguir l’ajuda de serveis socials i altres institucions. Ajuda que sempre ha sigut negada al·legant que la pensió que rep per la seua minusvalidesa (de tot just 500 euros) li impossibilita percebre qualsevol tipus d’ajuda. No obstant això, aquesta pensió és insuficient per a garantir el seu dret a un habitatge i una vida digna.
Des del Front Obrer han convocat a una roda de premsa perquè Jorge puga explicar a la societat civil com l’ajuntament de Castelló mentre es pugen els sous no fa res per solucionar-ho, el dia del desallotjament, el 16 a l’Ajuntament de Castelló a les 10.00 del matí”.
Des de Subdelegació s’indica que no hi haurà Guàrdia Civil ni Policia Nacional el divendres a la Casa de Baños, perquè se suposa que allò ha d’estar buit. Una altra cosa és el que puga ocórrer després, si Jorge segueix dins de l’Ortega Playa.
Segons ha pogut comprovar Castelló Informació, en el moment de redactar aquesta informació l’inquilí s’ha multiplicat i diverses persones es trobaven dins de l’Ortega Playa.
Per part de l’Ajuntament de Castelló, tant la regidoria d’Habitatge com la de Benestar social assenyalen, que l’ajuntament no deixa a ningú al carrer, i que s’habilitarà una solució habitacional per a Jorge.
Benestar Social de l’Ajuntament, indiquen les mateixes fonts municipals, té obert expedient sobre Jorge des de 2014 i des de llavors se li ha informat de les ajudes a les quals pot tindre accés. L’última consulta es remunta al 19 de gener quan Jorge va sol·licitar habitatge social tant a l’Ajuntament com a la Conselleria.
Des de l’Ajuntament insisteixen: hi ha solucions per a Jorge, com pot ser un pis pont on puga residir de moment, si l’accepta. i reiteren que el desallotjament de Jorge no és una qüestió municipal. No és l’Ajuntament qui desallotja, sinó Costas.
Quant al col·lectiu que ara empara a Jorge, ni Costas ni l’Ajuntament tenen més referències que les oferides en aquest comunicat.
La part esportiva de la Mercantil allotja a un Club Esportiu federat
Quant a la segona part de la Casa de Baños, l’esportiva, aquesta no estaria afectada de moment per les restriccions de Costas. Encara que sempre han desenvolupat activitat esportiva, ara, a més, s’han constituït com un club Federat, el Club Èol, que tramita amb Costas els permisos per a mantindre la seua activitat.
(Fotografies de l’Ortega Playa preses per Castelló Informació)