Confirmen que el contacte pell amb pell no augmenta el contagi de COVID-19 per a bebès

618

Actualitat Diària

Un estudi impulsat des de la Universitat d’Harvard en el qual participa una investigadora valenciana ha analitzat més de 300 casos de mares amb COVID-19 de 31 països diferents i conclou que el contacte pell amb pell i la lactància és el millor per a bebès també en pandèmia.

Els resultats acaben de ser publicats en la revista ‘Breastfeeding Medicine’ i compten amb l’aval del Ministeri de Sanitat espanyol. María Teresa Hernández, coordinadora de la Unitat de Lactància de l’Hospital Universitari Doctor Peset i presidenta de la IHAN internacional (Baby-Friendly Hospital Initiative Network) és l’única signant espanyola del ‘COVID Mothers Study’.

L’estudi, realitzat entre maig i setembre de 2020, no va trobar major risc de contagi entre bebès que van realitzar pell amb pell durant una hora o més després del naixement, van ser alletats en la primera hora de vida i se’ls va permetre romandre prop de la mare en la mateixa habitació (rooming-in) durant la seva estada en maternitat, en comparació amb bebès separats de les seves mares i que no van realitzar aquestes pràctiques.

És més, la taxa de lactàncies maternes amb èxit va ser 4 vegades menor entre els lactants que van ser separats de les seves mares. Així mateix, una de cada 3 mares amb COVID-19 participants en l’estudi que van sofrir aquesta separació (la separació es va produir en el 27,9%) no va poder reprendre la lactància malgrat els seus desitjos i d’intentar-lo després de reunir-se amb el seu bebè.

L’estudi mostra que la separació deguda a la COVID 19 va ser viscuda per vuit de cada deu dones (78%) amb angoixa i que sis de cada deu (58%) van dir sentir-se molt angoixades i estressades. Aquesta separació va tenir una durada mitjana d’entre 6 i 7 dies.

“El COVID Mothers Study reforça l’evidència que el contacte pell amb pell i la lactància en la primera hora, romandre en la mateixa habitació prop de la mare i la lactància directa són pràctiques segures per a mares infectades per coronavirus. De fet, els nostres resultats mostren que la separació s’associa amb danys per a bebè i mare i és innecessària”, ha explicat la doctora Maria Teresa Hernández.

Quan va començar la pandèmia al març de 2020, les recomanacions eren contradictòries i en moltes maternitats es va separar a lactants i mares amb COVID-19 (o amb sospita d’infecció).

“Esperem que els resultats d’aquest estudi i d’uns altres que s’estan publicant ajudin a mantenir l’acompanyament i a protegir les pràctiques d’humanització i suport a la lactància que té tanta importància per a la salut perinatal”, ha apuntat Hernández.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací