Actualitat Diària
La diputada de Compromís en les Corts, Nathalie Torres, ha presentat una proposta per tal que des del Consell s’inste a l’Estat espanyol a solucionar, “de manera urgent, la condició de milers de persones interines que es troben en situació d’abús i en frau de llei en l’Administració pública”.
Segons Torres, “això mateix és el que ha resolt el Tribunal de Justícia de la Unió Europea en la seua sentència del passat 19 de març. I ara li correspon al Govern de l’Estat buscar solucions a este problema. I ho ha de fer amb diàleg amb les organitzacions sindicals i les comunitats autònomes, com no pot ser d’una altra manera”.
“Aquesta sentència interpel·la el Govern espanyol perquè prenga mesures efectives a fi d’evitar i, si escau, sancionar l’ús abusiu de contractes de treball successius de durada determinada. Entre altres qüestions, també reconeix la garantia de protegir els treballadors que ocupen durant molts anys un lloc d’interí, així com a qui no s’ha assignat una plaça vacant i definitiva per la inexistència d’un procés de selecció”.
“Actualment, quasi una tercera part dels 2,6 milions d’empleats públics que hi ha a l’Estat espanyol estan en situació de temporalitat. Concretament, són un total de 800.000 persones que treballen amb professionalitat i vocació de servei públic, però que no han pogut estabilitzar la seua situació laboral en l’administració per causes alienes a la seua voluntat, majoritàriament”, ha explicat.
“Però les causes de l’augment de la temporalitat i la impossibilitat d’aquests treballadors i treballadores de consolidar les seues places cal buscar-les en les polítiques d’austeritat que van desenvolupar els distints governs estatals, moltes de les quals encara continuen en vigor. Un clar exemple n’és la taxa de reposició aprovada a través del Reial Decret Llei 20/2012, de 13 de juliol, de mesures per a garantir l’estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat, ratificada posteriorment per les successives lleis de pressupostos generals de l’Estat, la qual limita el percentatge màxim de llocs de treball que es poden treure en les ofertes d’ocupació pública, condicionat al nombre de persones que es jubilen anualment”.
“Es calcula que, a partir de l’entrada en vigor d’aquesta taxa, s’han perdut més de 200.000 llocs de treball en la funció pública i, a més a més, el percentatge de temporalitat no ha deixat de créixer des de la seua entrada en vigor en l’any 2012”.
“L’Administració pública no es pot permetre aquesta situació, no només per la injustificable precarització causada al personal al seu servei, sinó també perquè hauria de ser referent en la creació de llocs de treball de qualitat. L’objectiu per tant està clar: d’una banda, cal acabar amb esta situació de frau de llei i d’inseguretat de les treballadores i els treballadors públics; i, d’altra banda, cal reduir la temporalitat en l’Administració”, ha conclòs la diputada de Compromís, Nathalie Torres.