Actualitat Diària
El diputat i portaveu de Compromís en la Comissió de Justícia, Governació i Administració Local en Les Corts, Silverio Tena, ha presentat una proposta per tal que el parlament valencià inste el Consell a coordinar la creació d’oficines de denúncies especialitzades en violència contra les dones, previstes en el Pacte Valencià Contra la Violència Masclista, per evitar la doble victimització i per facilitar la interposició de denúncies en un entorn segur, a més de garantir un acompanyament integral de les dones, amb la seua ubicació pròxima als Centres Dona 24h.
Segons Tena, “la lluita contra la violència de gènere requereix tots els recursos humans i materials que les administracions tinguen al seu abast. La prevenció de la violència, l’atenció de les víctimes i la seua protecció i recuperació són processos complexos que requereixen personal format i qualificat que treballe de manera transversal per arribar a tots els àmbits de la societat. Donat que la desigualtat i la violència de gènere són transversals, les actuacions de les administracions també han de ser-ho”.
“De les mesures aprovades el 2017, al Pacte Valencià Contra la Violència de Gènere i Masclista, més del 60% estan desenvolupades o en estat d’execució permanent. I moltes d’elles integren una part important referida al treball que es fa en coordinació amb les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat”.
“No obstant això, els recursos actuals, la plantilla que es destina als efectius de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, no són suficients. En analitzar les xifres del personal destinat a protegir les dones víctimes de violència de gènere i als seus fills i filles, trobem un descens preocupant en els últims deu anys”, ha afegit.
“A més a més, al País Valencià comptem amb situacions molt dispars. A les comarques del sud el nombre d’efectius ha descendit un 22%, passant de tenir 121 als 95 actuals. En el cas de les comarques del nord no ha descendit, però tampoc ha augmentat en els últims deu anys, amb un total de 28 agents. Finalment, en el cas de les comarques centrals sí que s’ha produït un increment, de 129 a 147 agents. En eixe sentit l’increment d’efectius és fonamental per garantir que les víctimes puguen rebre la millor atenció possible i per això és imprescindible també complir amb els acords relatius a l’increment del cos de la Policia Autonòmica”, ha assenyalat el diputat de Compromís.
“Per aquesta raó, també cal encetar noves negociacions amb el Govern Central per a continuar incrementant la plantilla de la Policia de la Generalitat amb l’objectiu de desenvolupar les competències que té assignades la Policia Autonòmica. Així com reclamar un increment de les places destinades a la violència de gènere. En este sentit, des de Compromís exigim que es cobrisquen les places disponibles per al Cos de la Policia Autonòmica que es van acordar a la Resolució del 17 d’octubre de 2018, de la Secretaria General Tècnica, per la qual es publica el Conveni de la Generalitat Valenciana, i s’adscriu una unitat de la Policia Nacional al territori valencià”.
“Per últim, el Govern central ha d’incrementar el personal de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat destinat a atendre i protegir a les víctimes de violència de gènere a les comarques del sud i del nord al País Valencià, de manera proporcional, per tal de garantir una igualtat dels recursos humans destinats a combatre la violència de gènere en tot el nostre territori”, ha conclòs Silverio Tena.