Actualitat Diària

El Col·legi de Treball Social de Castelló recolza l’Ingrés Mínim Vital per a pal·liar l’impacte del Covid-19

COTS reivindica que s’articule fora del sistema de Serveis Socials i aprova la intenció de l’Executiu de no limitar aquesta garantia mínima d’ingressos al període de la pandèmia

Actualitat Diària

El Col·legi de Treball Social de Castelló recolza la iniciativa d’un Ingrés Mínim Vital (IMV) o Renda Social Extraordinària (RSE) per a pal·liar la crisi socioeconòmica generada pel coronavirus. No obstant això recorda la necessitat que aquest ingrés mínim no es veja limitat a la situació exclusiva de la pandèmia i puga transformar-se en la renda bàsica definitiva que demanden diverses entitats del Tercer Sector i plataformes socials. “La garantia d’ingressos ha de ser un dret social, ara i sempre”, explica el seu president, Jaume Agost.

Des del col·legi castellonenc assenyalen que aquesta garantia d’ingressos mínims proposada per l’Executiu per a persones i famílies vulnerables “ha d’estar fora del Sistema de Serveis Socials; la subsistència no hauria de ser el seu objecte, això cal superar-ho ja i així poder dedicar els Serveis Socials al treball comunitari, atenció a la dependència, protecció de menors, ajuda familiar, atenció i promoció de persones amb diversitat funcional i dels col·lectius més vulnerables i un llarg etcètera”, afirma Agost.

El COTS Castelló incideix en aquest sentit en què aquesta ajuda no vaja vinculada a cap programa de Serveis Socials. “De fet advoquem perquè el IMV siga una prestació de la Seguretat Social, com sembla que planteja el govern. No té sentit que estiga ni en Serveis Socials, ni en Ocupació ni en cap altre sistema de protecció social anara de la Seguretat Social”. Volen que s’erigisca abans de res com un dret subjectiu, com ho és el subsidi de desocupació, la prestació no contributiva quan s’esgota l’atur o les pensions no contributives. “No hauria de ser un ingrés condicionat, és a dir, si es té dret, es cobra fins que canvien les circumstàncies socioeconòmiques de cada persona i aquesta puga fer front al seu dia a dia”, defensen.

“La nostra posició és que en un Estat de Benestar modern hem de garantir que tothom tinga assegurat un ingrés mínim vital. D’altra banda, ja des de Serveis Socials es vertebraran els programes comunitaris que siguen necessaris per a atendre les situacions de violència intrafamiliar, de gènere, dependència, menors o persones majors, entre altres”, afig Agost.

La renda mínima que estudia l’Executiu hauria de reunir una altra sèrie de requisits, segons el col·legi castellonenc, com el fet de ser, en el cas de la Comunitat Valenciana, “superior o igual a la Renda Valenciana d’Inclusió –la mínima està ara en 630 euros, però augmenta en funció del nombre de persones de la unitat familiar- ja que probablement no poden coexistir”. Argumenta finalment que una renda mínima dotada d’una quantia suficient permetria poder prescindir d’altres ajudes atorgades en l’actualitat per diferents conceptes com el lloguer, pobresa energètica, beques o cobertura de necessitats bàsiques, “perquè les persones receptores ja podrien fer front a aquestes despeses i s’evitaria d’una banda la revictimització dels qui fins ara han de sol·licitar una ajuda econòmica a serveis socials i, d’altra banda, molta burocràcia”.

El Col·legi de Treball Social de Castelló demana també al Govern que incloga com a interlocutors en el disseny i posada en marxa d’aquesta Renda Social Extraordinària a les i els professionals del sector, amb el Consell General de Treball Social al capdavant. “Les i els treballadors socials sabem com està la realitat social i hem estat tramitant les rendes bàsiques en cada comunitat autònoma”, conclou Agost.

Cal recordar que el COTS Castelló s’ha sumat recentment al manifest unitari Davant la crisi social i econòmica, es necessita a emergència la Renda Bàsica, que postula la Plataforma Marea Bàsica contra l’atur i la precarietat i que defensa que aquesta és “viable, possible, urgent i absolutament necessària com a mesura de protecció imprescindible davant l’Estat d’Alarma”.