Actualitat Diària
Castelló acudeix aquest divendres a Brussel·les com una de les sis ciutats europees que opten enguany a ser Ciutat Accessible de la Unió Europea 2020. Castelló ha sigut triada per la Comissió Europea com una de les sis finalistes d’un total de 47 ciutats els projectes de les quals van ser elevats pels respectius comités nacionals. La ciutat competeix amb Chania (Grècia), Évreux (França), Skelleftea (Suècia), Tartu (Estònia) i Varsòvia (Polònia).
“Arribar a la final és un motiu d’ànim i impuls per a continuar treballant en aquesta línia, aquesta nominació és un punt i seguit en el nostre camí per a aconseguir que Castelló siga una ciutat plenament accessible”, ha indicat l’alcaldessa durant la presentació, aquest dilluns, del projecte que ha portat a la ciutat a estar entre les sis finalistes.
Marco ha explicat que Castelló ha presentat enguany un projecte “més consolidat, millorat i en el qual ha avançat en el seu disseny de ciutat accessible, inclusiva i amigable gràcies a que ha posat l’accessibilitat en el centre de tots els seus processos estratègics”. Aquest projecte ha fet que fora seleccionada pel Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), al costat de Bilbao i Barcelona, de les deu candidatures nacionals per a ser avaluada a nivell europeu.
En una segona fase, la Comissió Europea ha triat el projecte presentat per l’Ajuntament de Castelló, junt a altres cinc ciutats de Grècia, França, Suècia, Estònia i Polònia.
El regidor de Benestar Social i Dependència, José Luis López, ha desgranat en roda de premsa les actuacions i iniciatives realitzades des de l’Ajuntament de Castelló en les seues diferents àrees i que integren el projecte presentat amb el suport de l’Oficina de Planificació i Projecció Econòmica i que ha comptat amb la col·laboració de les entitats que treballen en l’àmbit de la dependència i les persones amb discapacitat.
López ha destacat el “fort compromís social i polític” per a convertir l’accessibilitat en un eix central del nou model de ciutat per mitjà del Pla d’Accessibilitat aprovat en 2016 i introduint aquest enfocament en tots els documents estratègics i sectorials de l’Ajuntament, així com en totes les àrees del consistori.
Així, ha explicat que el projecte pel qual Castelló ha sigut nominat com a ciutat finalista compta amb actuacions i iniciatives en quatre àmbits: accessibilitat en l’entorn construït i espais públics, accessibilitat en el transport i infraestructures, accessibilitat en la informació i comunicació i accessibilitat en les instal·lacions i espais públics.
En el primer punt, ha destacat les intervencions per al primer itinerari adaptat que uneix la Universitat amb el Grau, la creació de la Brigada de Mobilitat Urbana (BAU) per a identificar i reparar barreres i que ha realitzat ja més de cent intervencions des de gener de 2018, i la instal·lació de 402 ciber-pass en els semàfors per a facilitar la mobilitat de les persones amb visibilitat reduïda.
En la resta d’àmbits, destaca l’adaptació del 100% de la flota d’autobusos per a persones amb mobilitat reduïda i l’adaptació de 22 parades d’autobús, la web municipal adaptada i amb tecnologies de suport inclusives per a persones amb necessitats especials, l’adaptació de totes les tinences d’alcaldia, de nou instal·lacions sanitàries, quatre centres esportius, cinc escoles primàries, etc.
López també ha apuntat que s’han desenvolupat 20 cursos esportius adaptats dins del Programa d’Esports Inclusius amb la participació de 232 persones amb discapacitat intel·lectual i física, 129 persones amb discapacitat han utilitzat els punts de servei adaptat a la platja (les tres platges de la ciutat s’han adaptat a les necessitats de persones amb mobilitat reduïda), es posarà en marxa un servei de bicis adaptades, s’ha posat en marxa el primer programa de respir familiar i oci per a xiquets i adolescents amb discapacitat, entre altres intervencions. També s’ha adaptat el saló de plens de l’Ajuntament i tretze dependències municipals per a persones amb discapacitat auditiva.
“El projecte i la nominació és un reconeixement al treball i un repte per a continuar treballant i desenvolupant projectes”, ha indicat.
La Comissió Europea anunciarà el 29 de novembre els guanyadors (primer, segon i tercer premi) en la cerimònia de clausura del Dia Europeu de les Persones amb Discapacitat a Brussel·les. Enguany, a més, s’atorgarà un premi financer amb motiu del desé aniversari d’aquest certamen. Així, la ciutat guanyadora rebrà 150.000 euros; la segona, 120.000; i la tercera, 80.000 euros.