Actualitat Diària
La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha presentat aquest dimarts el Fòrum Valencià per a l’Abolició de la Prostitució, una iniciativa que reunirà, al llarg d’enguany, a entitats, persones expertes, juristes, administracions i institucions acadèmiques que elaboraran un paquet de propostes per a escometre els canvis legals i les polítiques assistencials necessàries per a erradicar “aquesta forma extrema de violència contra les dones”.
La inauguració ha comptat també amb la participació de Concha Hurtado, en nom del Front Abolicionista, i amb la directora de cinema documental Mabel Lozano. A ella han assistit la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, i la fiscal cap del Tribunal Superior de Justícia, Teresa Gisbert, entre altres autoritats.
El Fòrum s’articularà a través de dos grups de treball que seran els encarregats de proposar plans d’acció per a l’erradicació de la prostitució. Les sessions començaran aquest mateix mes de març de manera que els informes amb les seves conclusions estiguin disponibles dins d’un any.
El primer grup serà el de Garantia dels Drets i Protecció Soci-Assistencial que tractarà sobre les necessitats de les víctimes per a organitzar i millorar els recursos assistencials.
El segon grup s’encarregarà d’estudiar les reformes del marc legislatiu i farà un diagnòstic de la situació normativa actual com a pas previ per a proposar modificacions legislatives (municipals, autonòmiques i estatals) que permetin abolir la prostitució.
A més, entre les tasques d’aquest fòrum estarà la realització de dos grans estudis de camp que permetran radiografiar el fenomen de la prostitució en la Comunitat Valenciana.
Un d’ells ho farà la Universitat de València per a conèixer quantes dones estan en aquesta situació, el seu perfil econòmic, social i familiar o estimar el volum de diners que mou aquesta activitat, entre altres paràmetres.
L’altre ho realitzarà la Universitat Miguel Hernández d’Elx i se centrarà en la percepció que la societat valenciana té sobre el fenomen. Gràcies a tots dos es podrà definir millor el problema per a desenvolupar els instruments legals i assistencials per a afrontar-lo.
A més, es duran a terme altres iniciatives com una gran campanya de sensibilització i educació ciutadana per a conscienciar, especialment als més joves. També es posarà en marxa, a través del Ivaspe, de cursos específics en matèria de prostitució i tracta per a les forces i cossos de Seguretat de l’Estat. Finalment, també s’aprofundirà en la millora dels protocols de coordinació amb el Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil, en col·laboració amb la Delegació del Govern.
Gabriela Bravo ha denunciat que “avui mateix, en la Comunitat Valenciana, 8.500 homes pagaran 762.000 euros per sexe amb una de les més de 10.000 dones que estan prostituïdes en les nostres tres províncies”. Segons la consellera, “estem parlant de 278 milions d’euros a l’any, és a dir, el 0,24% del Producte Interior Brut valencià”.
Aquesta “realitat insuportable” ha de ser erradicada, segons ha dit la consellera perquè “pagar per sexe és una forma més de violència de gènere”. En aquest sentit, els informes que s’elaborin en aquest fòrum seran “els fonaments sobre els quals articularem una proposta sòlida i potent de reformes legislatives i polítiques públiques que ens permetin, com va dir el president Ximo Puig, que la Comunitat Valenciana sigui una terra que posi fi a l’explotació sexual”.
“Aquest és un objectiu ?ha continuat la consellera? compartit pels partits del Botànic que van secundar el mes d’octubre passat la proposició no de llei presentada pel Front Abolicionista i amb el Govern central, que ja ha anunciat una reforma del Codi Penal per a castigar la terceria locativa, és a dir, per a perseguir els amos dels bordells”.
En tot cas, Gabriela Bravo ha tornat a reclamar “una nova llei integral contra el tràfic i l’explotació sexual que posi fi a una de les més escandaloses i sagnants formes de reducció de l’ésser humà a mercaderia”.