La connexió entre Vandellós i Castelló segueix sense projecte, la doble plataforma amb València, en estudi i el Túnel Passant, en Informació Pública
La revisió semestral de #QuieroCorredor demostra que es produeixen avanços, però tan lents que difícilment es compliran els terminis compromesos pel ministeri de Foment en el Corredor Mediterrani. Pel que fa a la connexió de Castelló amb el nord, no està si més no redactat el projecte. Quant al sud, es realitza el tercer fil en la segona de les vies, però s’ignora com o quan es realitzarà la doble plataforma; Així mateix el túnel passant de València, està en Informació Pública.
Esperanza Molina/ Actualitat Diària
El Moviment #QuieroCorredor, promogut per AVE, que fa referència a la prioritat d’un Corredor Mediterrani que comunique tot el llevant espanyol, d’Algesires a França amb doble via d’ample europeu, avança, però tan lentament que molt difícilment complirà els terminis programats pel ministeri de Foment.
Al novembre de 2016, l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE) va posar en marxa el canal de comunicació www.elcorredormediterraneo.com amb la idea d’informar sobre la marxa de la infraestructura i mobilitzar a la societat civil en la seua reivindicació. Permet a l’usuari navegar de forma interactiva per tot el traçat ferroviari, des de la frontera francesa fins a Algesires, oferint informació de cada tram de la infraestructura, així com dels avanços que es van produint en ella.
Des de llavors s’han realitzat diferents campanyes, entre elles, revisions mèdiques semestrals, per a posar en evidència l’avanç real d’aquesta infraestructura al llarg del temps.
La primera revisió de 2019 s’ha donat a conéixer hui. Està disponible en el canal de comunicació www.elcorredormediterraneo.com.
Aquesta és la imatge actual del Corredor Mediterrani hui dia:
I est l’objectiu del programa:
En el que afecta a la província de Castelló, la revisió denomina “obres interminables i un coll de botella d’un altre segle” el tram entre Tarragona i Vandellós, fonamental per a la prolongació de l’alta Velocitat amb el nord de la Comunitat Valenciana. La situació actual d’aqueix tram passa per la realització de proves per a la nova variant doble en ample ibèric, que hauria d’entrar en funcionament a la fi d’enguany. El compromís de Foment passa per la conversió d’aquesta variant de doble via ibèrica a ample internacional, al llarg de 2021. No obstant això, aqueixa conversió no està si més no projectada.
De la mateixa forma, s’aborda el tram entre Vandellós – Vinaròs- Benicarló- Castelló. Una connexió amb doble via d’ample ibèric que hauria d’estrényer la seua longitud d’eix per a adaptar-se a l’ample internacional.
Els compromisos del ministeri de Foment en aquest tram han anat retardant els terminis any a any. Si la ministra Ana Pastor va donar per fet que el tren amb ample de via internacional arribaria a Castelló en 2015, a mitjan 2019 no se sap si vulga si podrà complir-se la promesa dels seus successors perquè puga ser una realitat en 2021, ja que actualment mancada fins al projecte.
Un altre cantar és la connexió entre Castelló i València. Ací els projectes i les promeses es remunten a 2007, quan el ministre Pepe Blanco va anunciar una doble plataforma, independent de la doble via amb ample ibèric, per a aconseguir una connexió fluida que garantira tant l’Alta Velocitat, com els trànsits de Rodalia i de Mitjana distància. El projecte es va anar al trast amb les retallades. Assessorada per la Generalitat i la Universitat Politècnica de València, la ministra Ana Pastor va anunciar un projecte alternatiu, molt més barat i molt més pròxim en el temps (promés per a 2015), amb la inserció del tercer fil o una via superposada entre els carrils d’ample ibèric, que permetera la circulació de trens per un dels vials, de manera que els trens amb eixos d’ample europeu pogueren circular des de València a Tarragona, passant per Castelló.
La inauguració d’aquest tercer fil que va tardar molt més de l’esperat, al gener de 2018, va demostrar al titular de Foment i al llavors president del Govern, que l’estratègia havia sigut un fiasco. L’AVE inaugural va arribar amb 20 minutos de retard.
El llavors ministre Íñigo de la Serna va prometre: inserir el tercer fil en l’altra via de connexió, i recobrar l’estudi de la doble plataforma que en el seu moment dissenyara José Blanco.
Hui dia es realitzen les obres d’aqueix segon tercer fil, que hauria d’estar acabat per al 2021, i es projecta aqueixa doble plataforma, entre Castelló i València… L’horitzó previst per al doble viari amb tercer carril està programat per al 2025… i la doble plataforma?
Però la connexió que permetrà un enllaç ràpid entre Castelló i València depén d’un altre gran projecte, el denominat ‘túnel passant’ de la capital del Túria.
En aquest sentit, l’estudi d’AVE defineix aquesta obra com “El cul de sac, el coll de botella i l’obra sense fi”. En l’actualitat el túnel passant aquesta en estudi i informació pública, que suposadament ha de finalitzar enguany. El compromís del Ministeri és que l’inici de les obres del Túnel Passant de València per a una doble via d’ample ibèric amb tercer carril (que no amb doble plataforma) hauria de començar en 2020, i l’objectiu final seria convertir aqueixa doble via d’ample ibèric amb tercer carril a ample internacional en 2025.
Segons el president d’AVE, Vicente Boluda, s’han aconseguit nombroses fites des de la revisió mèdica anterior publicada el 19 de novembre, entre els quals destaquen el començament de les obres de:
- Túnel Castellbisbal – Martorell.
- Tercer Carril Castellbisbal – Tarragona.
- Tercer Carril Castelló – València.
- La posada en funcionament del tram Xàtiva – Moixent.
- L’estudi de la variant Elx AVE – Aeroport Alacant.
- La licitació del Tercer Carril L’Alzina – Alacant.
- L’adjudicació de totes les obres de Murcia – Almería excepte: Lorca – Pulpí i Totana -Totana
- La posada en funcionament de tram Granada – Antequera.
- En projecte variant de Loja.
Com apunta Vicente Boluda: “Aquesta primera meitat d’any, en comparació amb anys anteriors, ha transcorregut molt més activa sobretot quant a licitacions, però ara cal veure si aqueixes licitacions es transformen en realitats”.
Així mateix, diu, existeixen alguns compromisos que no s’han complit i van amb retard:
- La posada en funcionament la nova variant de doble via en Ample Ibèric Vandellós – Tarragona, a costa del vistiplau de l’agència de seguretat
- Posada en funcionament doble via d’Ample Internacional Monforte – Elx
- Adjudicacions dels trams Lorca – *Pulpí i Totana – Totana.
I manifesta: “El Govern hauria d’insistir que es reforçara i ampliara l’equip de l’Agència de Seguretat Estatal, per a aconseguir agilitar els temps”.
De cara a aconseguir l’objectiu 2025 de doble plataforma d’ample internacional des de la frontera francesa fins a Algesires, les fites més rellevants que haurien de tindre lloc durant els dos pròxims anys són:
- En funcionament doble via d’Ample Internacional Monforte – Murcia
- Via única amb Tercer Carril Algesires – Antequera i electrificació
- Convertir la doble via d’Ample ibèric a Ample Internacional Castelló – Tarragona
- En funcionament doble via de Tercer Carril València – Castelló
- En funcionament doble via d’Ample Internacional Xàtiva – L’Alzina
La campanya #*QuieroCorredor suma ja més de 152.000 signatures de suport.