Actualitat Diària
Davant l’inici de la recol·lecció de les varietats més primerenques de mandarines, taronges i caquis, els productors i operadors comercials es troben immersos en les negociacions per a tancar milers de contractes de compravenda de les collites. L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) adverteix que molts comerços de caràcter privat estan incloent en aquests contractes una sèrie de clàusules abusives, i fins i tot il·legals, amb l’objectiu d’abonar menys diners al productor.
Una de les irregularitats més esteses en aquests documents és la realització d’un ‘escandallo’ o destrío en el magatzem, especificant en alguns casos “l’endemà de la recol·lecció”. Segons testimoniatges recaptats per AVA-ASAJA, aquesta selecció posterior del comerç sol implicar una pèrdua mitjana del 15% de la fruita recol·lectada encara que hi ha ocasions on el destrío aconsegueix el 50%.
L’organització agrària defensa que aquest tipus de ‘escandallo’ no respecta la llei 3/2013 sobre els contractes i altres relacions jurídiques agràries aprovada per les Corts Valencianes, ja que quan el comprador realitza la recol·lecció de la fruita és l’únic responsable que el recollit i pesat en el camp resulta idoni per a la comercialització i “no pot al·legar amb posterioritat l’existència de cap percentatge addicional de separació de fruit en mal estat”.
Precisament sota la pretensió d’endurir al màxim est destrío, el text manifesta una calculada ambigüitat a l’hora d’assenyalar les normes de qualitat en les quals el comerç es basarà per a determinar les fruites aptes. AVA-ASAJA agrega que únicament se solen concretar requisits com el calibre mínim de la fruita: hi ha operadors de caqui que ho fixen en 70 mil·límetres, quan la Denominació d’Origen Kaki Ribera del Xúquer ha vingut estipulant-ho en 61.
Els agricultors també rebutgen un descompte del 3% sobre el preu total que la majoria de contractes contemplen “en concepte de despeses generals i altres”. Aquesta xifra del 3% històricament cobreix les funcions del corredor i, d’acord a l’esmentada legislació autonòmica, “la persona obligada al seu pagament és sempre la part compradora, sent nul el pacte en contrari”. La inclusió de la modalitat ‘a comercialitzar’, és a dir, sense un preu pactat, és una altra clausula que la normativa considera nul·la quan l’agricultor és persona física.
AVA-ASAJA aconsella als agricultors no signar cap contracte de compravenda sense abans consultar a experts en aquesta matèria i traslladarà a l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA), organisme dependent del Ministeri d’Agricultura, tots aquells documents facilitats pels associats que puguin atemptar contra l’esperit i les normes de la legislació.
L’organització agrària recorda als citricultores que existeix un model de contracte homologat per la interprofessional Intercitrus d’anys anteriors que pot servir de referència. Quant al caqui, AVA-ASAJA ha buscat vies de col·laboració amb els representants de les empreses comercialitzadores però, encara que hi havia punts de trobada, des de fa mesos no han volgut avançar de cara a consensuar un contracte tipus beneficiós per a totes dues parts.
El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, apel·la als productors valencians “a estar units per a defensar un contracte i un preu dignes. Tots hem de fer números i si comprovem que no sortim guanyant, doncs cal plantar-se i no vendre, perquè el que estarem fent és regalar la collita a uns altres i enfonsar a la resta dels agricultors”.