Actualitat Diària
El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha advocat en el col·loqui organitzat per Executive Fòrum Espanya, per unir forces entre l’Administració i el sector privat per a fer front a la crisi provocada per la pandèmia.
Per al conseller, “hem de centrar els nostres esforços a lluitar contra el virus i no a controlar què fan altres comunitats autònomes o el Govern d’Espanya”. “No podem centrar els nostres esforços en les urnes en lloc de bolcar-nos en salves vides”.
En la seva intervenció ha recordat que s’ha aconseguit “superar moments molt difícils treballant junts, i sense l’ajuda desinteressada de grans i petites empreses, sense la labor d’associacions i col·lectius i sense el comportament exemplar de la ciutadania, no hauríem pogut superar ni el primer dia d’aquesta pandèmia”.
D’aquesta manera, “el nostre objectiu ha de ser buscar aquesta recuperació en V, que permeti a les nostres empreses continuar produint i creant ocupació quan les restriccions puguin suavitzar-se”, ha afirmat el conseller que ha afegit que per a això, “necessitem un Estat fort que sostingui la demanda mentre l’economia privada es recupera a poc a poc”.
En opinió d’Arcadi España, “tenim una gran oportunitat per a abordar nostres dues assignatures pendents: la transició digital i l’ecològica. Hi ha 140 mil milions d’euros en Fons Europeus que hem d’emprar de manera intel·ligent i donar l’embranzida que necessita la nostra economia”.
“Tenim molts reptes per davant com a societat, però hem d’abordar-los des d’un enfocament holístic perquè tots són rellevants. Els més destacats són la creació d’ocupació de qualitat, la transició ecològica justa i la lluita contra la COVID-19”, ha indicat.
Segons Arcadi España, “la creació d’ocupació ve de la mà de l’efecte multiplicador de la inversió pública” i com a exemple ha posat el Corredor Mediterrani que “per cada euro invertit en el Corredor, es generaran 3,5 euro de guanys en el PIB dels diferents països pels quals discorre”.
De la mateixa manera, ha continuat, “en la xarxa de Ferrocarrils de la Generalitat utilitzarem els fons de la UE per a agilitar altres infraestructures fonamentals que tenen un efecte tractor en altres indústries”.
Així, en Metrovalencia, ja estan en execució totes les actuacions per a posar en funcionament la L10, i començaran els estudis d’una nova línia de tramvia que unirà el carrer Alacant amb l’Hospital de la Fe. En el TRAM d’Alacant, “començarem els estudis d’una nova línia que connecti Alacant amb l’Hospital de Sant Joan”, ha resumit.
Unir les forces del sector públic i el privat i agilitar
Així mateix, ha fet referència al “pacte històric” amb els agents socials, la patronal i els sindicats que la Generalitat va signar el 23 de juliol, “un acord que pretén impulsar un equilibri entre la prioritat de protegir la salut i la urgència de reactivar l’activitat econòmica”.
Entre altres iniciatives, d’aquest acord va sorgir el Fòrum per al Desenvolupament d’Infraestructures i Edificis Sostenibles, com un punt de trobada permanent entre l’Administració pública, els sindicats i la patronal. “En aquest Fòrum consensuarem els projectes d’infraestructures estratègiques que necessita la nostra comunitat per a reactivar la nostra economia”, ha destacat el conseller.
També ha subratllat que “un altre gran obstacle al qual volem posar fi és eliminar els colls d’ampolla de l’administració, perquè l’eficàcia en la gestió de fons europeus sigui la millor possible”.
Amb aquest objectiu, ha explicat, “en la Comunitat continuarem treballant en iniciatives com les entitats col·laboradores de l’Administració, que suposaran un suport fonamental per als ajuntaments i particulars a l’hora agilitar els tràmits de les llicències urbanístiques”.
Avançar cap a un desenvolupament sostenible
D’altra banda, el conseller ha insistit que “la transició ecològica és inajornable, però també necessària per a la creació de llocs de treball de qualitat, hem de conjunyir creixement amb sostenibilitat”. Davant això, Arcadi España ha apostat per “governar el canvi de manera intel·ligent i dialogada, amb criteris de transició justa, perquè ningú es quedi al marge”.
Per al conseller, aquest canvi només serà possible a través de la innovació i “per això, des de la Generalitat, hem impulsat un decret per a accelerar la implantació d’instal·lacions per a l’aprofitament d’energies renovables”. D’igual forma, ha plantejat que “necessitem impulsar un canvi de paradigma en matèria de mobilitat i abordar la descarbonització del transport”.
Nova mobilitat
Com ha indicat el conseller, la ciutadania ha canviat d’hàbits a l’hora de moure’s per a evitar possibles contagis, i “aquesta és una oportunitat magnífica per a potenciar les maneres de transport sostenible personals, com la bicicleta, el patinet, o anar a peu”. Però, com moltes persones estan usant el vehicle privat per por d’un possible contagi, “estem extremant totes les mesures de precaució i seguretat perquè la ciutadania continuï confiant en el transport públic”, ha assenyalat.
En aquest sentit, el conseller ha ressaltat que “ja hem fet públic dos estudis del CSIC per a garantir que les nostres instal·lacions estan lliures de coronavirus, i continuarem publicant-los periòdicament, i hem posat en marxa noves mesures, que se sumen a la instal·lació de gels hidroalcohólicos o la senyalització de la distància de seguretat”.
Entre aquestes mesures destaquen el control d’aforament dels trens amb pantalles perquè en el cas que fos necessari, “estaríem preparats per al tancament d’estacions si s’estableix un aforament màxim”. Igualment, s’ha reforçat la neteja amb un nou sistema de desinfecció per nebulización per peròxid d’hidrogen que arribarà a totes les superfícies, inclosos els filtres dels aires condicionats per a renovar l’aire cada tres minuts.
A més, igual que ja es feia en el tramvia, es procedirà a l’obertura automàtica dels trens per a evitar el contacte, i per a facilitar la distribució dels viatgers i viatgeres i garantir la seva seguretat, es contractarà 150 informadors i informadores que seran presents en totes les estacions.
“Estem fent tot quant és a la nostra mà per a garantir la protecció dels nostres ciutadans. Les anàlisis ens serveixen per a mesurar si estem fent bé el nostre treball, i de moment, ens demostren que el transport públic és un espai segur”, ha conclòs el conseller.