Actualitat Diària

Anna Lluch i Joan Viñas reben la Medalla d’Honor 2020 de la Xarxa Vives

Actualitat Diària

La Universitat Rovira i Virgili (URV) ha acollit avui el lliurament de les Medalles d’Honor 2020 de la Xarxa Vives d’Universitats (XVU). Els guardonats d’enguany han estat la Dra. Anna Lluch, a proposta de les universitats de València i Jaume I, i el Dr. Joan Viñas, a proposta de la Universitat de Lleida (UdL).

L’acte ha estat presidit per María José Figueras, presidenta de la XVU i rectora de la URV. Figueras ha destacat que el “treball incansable per la ciència, la docència, la cultura, la societat, i la defensa de la llengua pròpia” de Lluch i Viñas “és una empremta inesborrable en la història de les nostres comunitats.” Així mateix, la vicepresidenta II de la XVU i rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha ressaltat que els guardonats d’enguany “són també un exemple de com, davant l’adversitat, cal donar el millor d’un mateix per seguir endavant”. Alcón també ha tingut paraules d’agraïment per a la rectora Figueras, que ha exercit la presidència de la Xarxa Vives d’Universitats “en un període d’intensos canvis i impactes profunds en el si de les universitats” arran de la crisi sanitària, i li ha reconegut el seu “convenciment personal i l’energia institucional per a combatre les desigualtats que encara patim al món acadèmic i científic”.

L’homenatge a la Dra. Anna Lluch s’ha iniciat amb la lectura de la laudatio que la rectora de la Universitat de València (UV), M. Vicente Mestre, ha pronunciat a la guardonada. Mestre ha descrit la trajectòria de Lluch de “brillant i excel·lent. Brillant pels seus rellevants mèrits, excel·lent pels seus magnífics resultats”. “La Dra. Anna Lluch ha combatut des de primera línia una de les malalties que, amb més virulència, ha colpit la nostra societat: el càncer, i especialment el càncer de mama”, ha afegit. La rectora de la UV també ha ressaltat el compromís de la Dra. Lluch amb la llengua, “perquè la nostra és llengua de docència, de ciència, de treball, de família; de passat i de futur”, ha emfasitzat. Pel que fa als nombrosos reconeixements rebuts per la Dra. Lluch, Mestre ha volgut destacar que, “per sobre de tot, hi ha un premi que obté cada dia: la gratitud de les milers de persones que ha tractat no sols mèdica sinó humanament.”
Al seu torn, Joan Josep Busqueta, vicerector de Cultura i Extensió Universitària de la UdL, ha pronunciat la laudatio al Dr. Joan Viñas. Busqueta ha lloat la figura de Viñas, per viure “posant la seva capacitat de gestió, els seus coneixements mèdics i la pràctica quirúrgica al servei dels més necessitats, tant en la nostra societat com en societats dites del Tercer Món.” El vicerector també ha emfasitzat, d’entre les virtuts de l’homenatjat, “el seu interés per la cultura en general, el seu humanisme que l’ha fet i el fa voler conèixer per comprendre, respectar i estimar tot allò que té a veure amb l’ésser humà, individualment i col·lectiva”. Busqueta també ha destacat el “paper rellevant, protagonista” del Dr. Viñas en la millora de la sanitat pública a Lleida i, alhora, en la restauració de la UdL.
Anna Lluch Hernández (València, 1949) es va graduar per la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València el 1978. Va obtenir el grau de doctora a la mateixa universitat, on també va ser reconeguda catedràtica de Medicina, perfil en Oncologia, i d’on actualment n’és professora emèrita. La seua trajectòria professional ha estat molt vinculada a l’Hospital Clínic Universitari de València, on ha atés a més de 12.000 pacients de càncer de mama i d’on ha sigut cap del Servei d’Hematologia i Oncologia. També ha col·laborat amb les autoritats sanitàries de la República de Moçambic i ha gaudit d’estades a centres internacionals, com l’Institut de Tumors de Milà o el Centre Oncològic MD Anderson de Houston. Reconeguda com a una de les figures més destacades de l’anomenada “medicina personalitzada en càncer de mama”, les aportacions científiques de Lluch han tingut un gran impacte en la recerca de fàrmacs i nous tractaments del càncer de mama i d’ovaris. Fruit de la seua trajectòria, ha rebut nombrosos premis i reconeixements, entre els que destaquen l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Científic, la Medalla del Consell Valencià de Cultura i la Medalla de la Universitat de València. L’any 2018 va ser nomenada doctora honoris causa per la Universitat Jaume I.
Joan Viñas i Salas (Mataró, 1950) es va llicenciar en Medicina a la Universitat de Barcelona el 1973 i va obtenir el grau de doctor a la mateixa universitat el 1976. El 1994 fou nomenat catedràtic de Cirurgia de la Universitat de Lleida, on ocupà el càrrec de rector entre els anys 2003 i 2011. Format internacionalment a universitats de Milà, Estrasburg, Tolosa, Londres, Tübingen, Rochester i Minneapolis, els seus treballs de recerca incideixen especialment en la carcinogènesi del còlon i la bioètica. L’activitat assistencial del doctor Viñas ha tingut lloc principalment a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, on va ser cap de secció de Cirurgia General, de l’àrea d’Urgències, i del departament de Qualitat. La seua dedicació altruista a les persones el dugueren a cooperar, els estius entre el 2001 i el 2016, a hospitals de Moçambic i el Txad. Joan Viñas ha sigut cofundador i president de l’Associació AntiSida de Lleida i vicepresident de la Creu Roja a Lleida. Així mateix, ha presidit la Xarxa Vives d’Universitats, l’Associació Catalana d’Universitats Públiques, la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i l’Institut Català de la Salut. També és Membre Numerari de l’Institut d’Estudis Catalans. Distingit amb el Premi a la millor Gestió a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, també ha rebut les Medalles de la Universitat i de la Ciutat de Lleida, la Insígnia d’Or del Col·legi de Metges de Catalunya, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i el Premi Pau Harris de la Fundació Rotary.
La Medalla d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitat és la màxima distinció que atorguen conjuntament les 22 universitats de la Xarxa Vives, en reconeixement a la trajectòria professional, el compromís amb la ciència, la cultura i la societat que, des de diferents àmbits i disciplines, han desenvolupat les persones homenatjades. Des de 1995, any en què es van lliurar les primeres medalles, han rebut aquesta distinció 26 persones dels més diversos àmbits de coneixement.