Actualitat Diària

Alcón destaca la importància de la investigació com a pilar fonamental per a la transformació social i econòmica

Destaca la necessitat d’un finançament sòlid i estable

Actualitat Diària

La Universitat Jaume I ha iniciat dimarts 14 de juliol les sessions informatives sobre els projectes castellonencs que han obtingut finançament del Programa Horitzó 2020 de la Unió Europea. Durant la inauguració, la rectora de l’UJI ha recordat que «la recerca és un pilar fonamental per a la transformació social i econòmica i mereix més atenció». Eva Alcón ha reivindicat la necessitat de «disposar d’un pressupost sòlid i estable, que afavorisca la incorporació de recursos humans i compte amb un sistema àgil de gestió que no ofegue en burocràcia el personal investigador».

Per a la primera autoritat acadèmica, l’activitat investigadora «és clau perquè l’UJI se situe entre les millors universitats del món en els principals rànquings universitaris» i que «divuit investigadors i investigadores estiguen en la classificació elaborada pel Grup per a la Difusió de l’Índex H, que mesura la qualitat i l’impacte internacional de la recerca», perquè els resultats i l’augment de fons aconseguits «ens han d’encoratjar per a seguir millorant» i, a més de créixer en el nombre d’accions finançades, «cal cercar la col·laboració amb altres actors, com les pimes i grans empreses, altres administracions o instituts tecnològics».

Projectes de l’àmbit de les ciències humanes

En aquesta primera sessió s’han presentat dos projectes vinculats a l’àrea de les ciències humanes: el projecte ETHNA SYSTEM, coordinat per l’UJI, i el projecte LArcHer, en el qual la universitat pública de Castelló participa també com a beneficiària.

L’objectiu del projecte ETHNA SYSTEM, presentat per la professora Elsa González, és desenvolupar i implementar un sistema de governança ètica per a promoure bones pràctiques en recerca i innovació responsables en centres d’educació superior, centres d’investigació i entitats que financen recerca. En paraules de la seua coordinadora, el propòsit és «aconseguir que les institucions i el personal que participa en la recerca es pregunte sobre el que necessita i vol la societat i promoga una ciència reflexiva, inclusiva i responsiva».

En el cas del projecte LArcHer, una de les claus serà el registre i anàlisi sistemàtica de l’Art Rupestre Llevantí a través de tecnologies 3D digitals, sistemes de gestió i emmagatzematge de dades, SIG i anàlisis fisicoquímiques de pigments i suports. La naturalesa innovadora del projecte es basa en la combinació d’un enfocament multidisciplinari (arqueologia, ciències del patrimoni i tecnologies de la informació) i multiescalar (des de la microanàlisi fins a les perspectives del paisatge) per a obtenir una visió holística d’aquest art. L’estudi servirà, en paraules del professor responsable a l’UJI, Dídac Román, per «aportar-li valor al patrimoni natural de les zones de l’interior de la província de Castelló i aportar un granet de sorra per millorar l’oferta d’un turisme cultural sostenible».

La següent sessió, dedicada a l’àmbit de la ciència i l’enginyeria de materials, tindrà lloc dimecres de 12.30 a 13.30 hores, i hi haurà dues més amb els projectes vinculats a la informàtica i les ciències de la salut i experimentals. Les sessions, obertes a tothom, estan especialment adreçades als sectors empresarials, d’administració i emprenedoria amb la finalitat d’establir una comunicació bidireccional amb diferents sectors socials.

Programa complet: https://www.uji.es/com/agenda/2020/07/14/sessions-h2020/