Actualitat Diària
La consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, ha donat llum verda a la posada en marxa d’un nou procediment de lluita contra el ‘cotonet’ de Sud-àfrica (Delocttococcus aberiae) després de signar una declaració d’emergència que articula les condicions i detalls d’aquesta estratègia que ve a reforçar les accions que ja es realitzen per a combatre la plaga.
La tècnica en qüestió aquesta basada en un producte elaborat amb feromones i piretrinas. Les primeres actuen com a atraient del ‘cotonet’, mentre que les segones causen la seva mort. Es presenta en uns dispositius dissenyats per a la seva col·locació massiva en l’arbratge i està prevista la distribució de fins a 2,5 milions de paranys d’aquest tipus.
“Hem aprovat una inversió de 2,3 milions d’euros per a sufragar la compra d’aquests dispositius -ha explicat la consellera- que complementaran el mètode de combat consistent en la solta massiva del depredador natural del ‘cotonet’, el Anagyrus aberiae, que ja estem realitzant des del passat estiu”.
Mollà ha destacat que “l’important esforç pressupostari que fem respon al fet que la sanitat vegetal és una de les nostres prioritats perquè som conscients dels greus problemes que les plagues i malalties impliquen als agricultors i volem prestar-los tot nou suport”.
Per part seva, el secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Roger Llanes, a l’hora de referir-se als detalls d’aquest nou sistema, ha detallat que el producte “es repartirà, quan estigui disponible, entre ajuntaments, cooperatives i organitzacions agràries a fi que els agricultors tinguin un accés fàcil i ràpid a aquest”.
La Conselleria subvencionarà el 50% d’aquesta mena de tractaments que apliquin els agricultors i, d’acord amb els càlculs inicials, els paranys de feromones podrien estar ja llestes i distribuir-se per l’arbratge a la fi del mes de febrer.
“Es tracta d’un pla de xoc -ha subratllat Llanes- en el marc d’una estratègia global que estem desenvolupant contra el ‘cotonet’ de Sud-àfrica per a poder frenar el seu avanç com més aviat millor i limitar tot el possible els danys que causa en la nostra citricultura”.
En l’altre front obert contra la referida plaga, la Conselleria d’Agricultura ja ha realitzat 24 alliberaments del parasitoide Anagirus en 22 punts de 13 municipis valencians, mentre els insectaris de l’Administració pública treballen a ple rendiment per a multiplicar el nombre d’exemplars i poder accelerar així la seva solta massiva.